$
משפטיפ

חמש עצות לניהול תיק גירושין עם מינימום כאב

ההחלטה להתגרש אינה קלה והליך הגירושין טומן בחובו לא מעט קשיים, אישיים ומשפטיים כאחד. יחד עם זאת ניתן לעבור תקופה מורכבת זו בצורה יעילה וקלה יותר. כיצד? לפניכם 5 עצות מפתח לניהול הגירושין עם מינימום כאב

בשיתוף משפטיפ - עו"ד דרור דיין 10:1922.09.16

1. לא לערב את הילדים

העצה הראשונה ואולי החשובה ביותר לבני זוג בהליך גירושין, היא לא לערב את הילדים. נכון שזה לא תמיד קל, בפרט כאשר שוררים כעסים ומתחים קשים בין בני הזוג ומתעוררת הנטייה הטבעית לשתף את הילדים כדי לקבל אמפתיה והזדהות, ובמקרים קיצוניים, אף להסית את הילדים נגד ההורה השני. התנהגות שכזו פוגעת מאוד בילדים, כיוון שמעצימה ביתר שאת את תחושת חוסר היציבות המלווה אותם בתקופת הגירושין. כמו כן, מצב זה מסלים את הכעס בין ההורים ומקשה עוד יותר על הליך הגירושין, תהליך אשר מטיבו אינו קל. לכן, חשוב לדעת להפריד בין המשבר הזוגי לבין הקשר עם הילדים ולשמור אותם מחוץ לסכסוך הזוגי.

 

2. שמרו על קור רוח

הליך הגירושין אינו חוויה פשוטה, ובמקרים רבים בני הזוג חשים רגשות קשים של אכזבה, כעס ונקמה זה כלפי זו. מדובר במצב טבעי והגיוני, אולם למרות זאת חשוב לעשות כל שניתן על מנת לשמור על קור רוח ולא לתת לתחושות השליליות להשתלט, הן בהתייחסות כלפי בן הזוג ובוודאי כלפי הילדים, הזקוקים לסביבה יציבה ורגועה. אם יש בכך צורך, יוכלו בני הזוג לפנות יחד או לחוד למסגרות טיפוליות שונות, שיסייעו להם להתמודד עם רגשותיהם. בהקשר זה נוסיף כי צעד חשוב בהרגעת הרוחות הוא הימנעות ממאבק משפטי וחתירה לגירושין בהסכמה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

3. חתימה על הסכם גירושין

בשנים האחרונות, יותר ויותר זוגות עומדים בפני גירושין, החוק החדש להסדר התדיינות שינה את כללי המשחק, לא חשוב מה תעשה ובאיזו טקטיקה תנקוט, סיפור מרוץ הסמכויות נגמר. ברירת המחדל הינה לפנות לגישור, דבר שגורם לעומס אדיר על יחידות הסיוע שצריכות פתאום להתמודד עם כ80,000 תיקים בתחום המשפחה מידי שנה. בכדי למנוע את הסחבת ואת המתח בהליך הגירושין כדאי לשקול הליך פרטי שיביא לפרידה מהירה ומינימום משקעים.

 

הליך הגירושין אינו כלכלי ומקשה מאוד על ההתמודדות הנפשית עם הפרידה. האלטרנטיבה אפוא היא גירושין בהסכמה: בני הזוג יושבים יחד עם עורך דין משותף ומגבשים הסכמות הוגנות לגבי כל אחת מן הסוגיות המשפטיות העומדות על הפרק.

 

כאשר יש מחלוקות עמוקות בין הצדדים לגבי ענייני הגירושין, מומלץ כי כל אחד יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, שינהל משא ומתן על הנושאים השונים, לקראת חתימה על הסכם גירושין. בהקשר זה נמליץ לפנות לעורך דין שהוא גם מגשר, היות שמלבד הידע והמומחיות המשפטית בסוגיות השונות, עורך דין מגשר הוא גם אמפתי, סבלני ובעל יכולת לרכך את עמדות הצדדים ולהציע פתרונות מתאימים לפשרה.

 

4. פנייה לייעוץ להורים מתגרשים

במקרה שבו לבני הזוג יש ילדים, הגירושין מסיימים את הקשר הזוגי, אך לא את הקשר ההורי. משכך, על בני הזוג לדעת לתקשר זה עם זו באופן מכובד ויעיל, על מנת שניתן יהיה לספק לילדים סביבה חמה ותומכת. לא פעם, מתקשים הצדדים לעשות הפרדה בין המשבר הזוגי שהוביל לפרידה, לבין הצורך לבנות מערכת יחסים הורית תקינה. אם זוהי תמונת המצב, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי להורים מתגרשים, במסגרתו יוכלו הצדדים ללבן את הכעסים ביניהם, לרכך את האווירה העוינת וללמוד להפריד בין הקשר הזוגי שנגמר לבין הקשר ההורי, אשר צריך להתקיים לאורך שנים.

  

עו"ד דרור דיין עו"ד דרור דיין צילום: ליאור פאוסט

 

5. מתלבטים אם להתגרש? פנו לייעוץ

מאמר זה נכתב מתוך הנחה שבני הזוג, סמוכים ובטוחים כי ברצונם להיפרד. אולם הלכה למעשה, רבים מן הזוגות מתחבטים בשאלה זו ומתקשים לקבל החלטה. במצב שכזה, לא כדאי למהר, אלא דווקא לקחת את הזמן לחשוב ולהתלבט. כמו כן מומלץ לפנות לייעוץ, אם כבני זוג, יחד, במסגרת של טיפול זוגי ואם כטיפול יחידני לחוד. במקרים רבים, הגורם המטפל יכול להאיר נקודות חדשות שבני הזוג לא חשבו עליהן כלל ובכך להביא אותם לידי מסקנה שהם שלמים איתה: לנסות לשקם את חיי הנישואין או להתגרש.

 

הכותב, עו״ד דרור דיין , עוסק בדיני משפחה מגשר עם התמחות מטעם המרכז הישראלי לגישור במשפחה ובעל הסמכה כמגשר משפחה מטעם הארגון העולמי לגירושין בשיתוף פעולה (iacp)

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x