$
דעות

נגמרו הנחות הסלבס: קובי פרץ מסמן עידן חדש במלחמה בהעלמות מס

העונש הכבד שנגזר על הזמר בגין העלמת מס על הכנסות, יחד עם בקשת הפרקליטות להטיל על הזמר משה פרץ שנתיים מאסר בפועל על עבירות דומות, מהווים שינוי מגמה מהעונשים הקלים שהוטלו בעבר על מפורסמים, גם במחיר פגיעה בשמם הטוב

עו"ד קרן זרקו זמיר 11:1917.09.16
לאחרונה ניכרת מגמת החמרה בכל הנוגע למדיניות הענישה בעבירות מס בישראל, הן על ידי רשויות המס והן על ידי בתי המשפט. רק לאחרונה ביקשה הפרקליטות להטיל עונש של שנתיים מאסר בפועל על הזמר משה פרץ, שהורשע במרץ האחרון בשורה של עבירות העלמת הכנסות בהיקף של כמיליון שקל, והעלמת מע"מ בסך 140 אלף שקל. חודשים ספורים קודם לכן, גזר בית משפט השלום בתל אביב שנתיים מאסר בפועל על הזמר קובי פרץ, שהורשע בהעלמת מס על הכנסות של חמישה מיליון שקל. פרץ גם נידון לשנה וחצי מאסר על תנאי והוטל עליו קנס של 175 אלף שקל.

 

נראה כי עונשו של קובי פרץ והבקשה להטיל שנתיים מאסר בפועל על משה פרץ, מסמנים עידן חדש ביחס לעברייני מס, בפרט לאחר שבעבר מספר מקרי העלמות מס דומים של מפורסמים, כמו אייל גולן ויהודה ברקן, הסתיימו בעונשים קלים של מספר חודשי עבודות שירות בלבד.

 

העלמת מס נחשבת לעבירה חמורה, שהעונש עליה במקרה של הרשעה כולל קנסות כבדים ועלול להגיע אפילו למאסר בפועל. את עבירות המס נהוג לחלק לעבירת מס טכנית לא כוונה פלילית כמו: אי הגשת דו"ח מע"מ במועד, אי הגשת הצהרת הון במועד, הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה באיחור ועוד. לעומת זאת, עבירת מס מהותית, הינה עבירה שבוצעה מתוך כוונה להתחמק ולהשתמט מתשלום מס או לסייע לאדם אחר להתחמק ולהשתמט מתשלום מס.

 

עד לגזר הדין של קובי פרץ, מטריד היה לחשוב שמפורסמים נוטים לקבל עונשים קלים יותר על ביצוע עבירות מס לעומת נאשמים שאינם מוכרים, ובית המשפט גוזר עליהם עונשים כבדים ביותר מאחורי סורג ובריח. דווקא במקרה של סלבריטאים, היינו מצפים לענישה חמורה במיוחד כדי ליצור הרתעה בקרב הציבור מביצוע עבירות דומות ועל מנת לחדד את האחידות והשוויוניות.

 

 

קובי פרץ קובי פרץ צילום: שאול גולן

 

מצד אחד, חלק גדול מאותם מפורסמים שמופיעים מידי שבוע תמורת סכומים גבוהים במיוחד, מסוגלים לעמוד בהוצאות כספיות גבוהות ולשלם את חובם למדינה באופן מיידי – מה שאדם פשוט לא תמיד יכול לעשות. לאחר ביצוע חקירות כלכליות והגשת כתבי אישום נגדם בחשד לביצוע עבירות מס, הם משלמים את המסים שהועלמו ללא עיכוב, בתוספת הצמדה, ריבית וקנסות מלאים, לעומת האדם הפשוט שחושש מהרגע שבו אנשי ההוצאה לפועל ידפקו על דלת ביתו.

 

ובכל זאת לא ניתן להתעלם מן הצד השני לפיו בניגוד לאנשים מן השורה, הנאשמים המפורסמים זוכים ב"עונש" נוסף כתוצאה מפתיחת חקירות כלכליות והגשת כתבי אישום נגדם, והוא הפגיעה במוניטין ובשמם הטוב. משה פרץ אמר לאחרונה על דוכן העדים במסגרת דיון בעניינו כי "הוא אינו רוצה שהילדים בתכנית 'בית ספר למוסיקה' יחשבו שהוא עבריין. אלה שנתן להם כלים בעצם להצליח, לראות את משה פרץ כמורה, שהם יאמרו ויגידו 'וואו אני רוצה שמשה פרץ יהיה המנטור שלי' ופתאום תהיה הגדרה של עבריין". מהרגע שמתעורר חשד נגד אדם מפורסם, בין אם ביצע עבירה ובין אם לא, הוא מוצא עצמו חשוף לסיקור תקשורתי מאסיבי, כאשר כל פרטי הפרשה נידונים שוב ושוב בכלי התקשורת.

 

נכון. הפגיעה בשמם הטוב של אנשים מוכרים ומפורסמים מזיקה לקריירה, לתדמית ועשויה לפגוע משמעותית גם בפרנסה. אך לפי הרוח החדשה הנושבת בבתי המשפט, ייתכן כי נגמרו הנחות הסלבס, וכי שיקולים אלו אינם באים בחשבון בגזירת עונשם של המפורסמים.

 

הכותבת היא עורכת דין, מומחית למיסוי פלילי, עבירות כלכליות והלבנת הון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x