$
מחפשי עבודה

מחקר: נשים מבקשות העלאת שכר כמו גברים, אך מצליחות פחות

מחקר של אוניברסיטאות בבריטניה וארה"ב מצא כי נשים אמנם מפגינות אסרטיביות במקומות העבודה - אך לגברים יש סיכוי גבוה ב-25% להעלאת שכר

שירות כלכליסט 15:5507.09.16

הסברה הגורסת שנשים לא זוכות לשכר שווה לזה של עמיתיהן הגברים משום שהן לא מספיק אסרטיביות במקום העבודה, הוכחה כלא נכונה. כתבות נוספות בנושא במדור מחפשי עבודה.

 

על פי  מחקר חדש שנערך בידי בית הספר לעסקים קאס בלונדון והאוניברסיטאות וורוויק בבריטניה וויסקונסין בארה"ב, לא נמצאו הוכחות חותכות לתיאוריה זו. על פי המחקר, שבו השתתפו 4,600 גברים ונשים, נוטות הנשים לבקש העלאה באותה מידה כמו גברים, אולם יש להן סיכויים נמוכים יותר לזכות בה.

 

המחקר הפריך כל סברה בנוגע לעובדים במשרה חלקית המרוויחים פחות מעמיתיהם העובדים במשרה מלאה. זאת באמצעות השוואה לגברים העובדים משרה מלאה עם נשים העובדות גם כן במשרה מלאה, וכן גברים העובדים במשרה חלקית עם נשים במשרה חלקית. המחקר לקח בחשבון שעובדים במשרה חלקית נוטים פחות מעמיתיהם במשרה מלאה לבקש העלאה בשכר.

 

כאשר נערכה השוואה בין גברים ונשים באותן המשרות, נמצא כי לגברים המבקשים העלאה בשכר יש סיכוי גדול ב-25% מנשים לזכות בהעלאה זו. בנוסף, לא נמצאו עדויות שנשים פחות נוטות לבקש העלאה משום שהן חוששות לעצבן את הבוס שלהן או שהן לא רוצות להיתפס כשונות מנשים אחרות.

 

ניתוח הממצאים כלל את ממדי החברה שבה עבדו המשתתפים והתעשייה שאליה משתייכת החברה, אם המשתתף הורה וכן הכישורים שיש לכל משתתף. המחקר מתבסס על נתונים ממחקר על יחסי עבודה מ-2013-14 שנערך באוסטרליה, הנחשבת למדינה היחידה שבה מעסיקים מתעדים כל בקשת העלאה, ללא קשר לתוצאה.

על פי ממצאי המחקר, לגברים יש סיכוי גבוה יותר לקבל העלאת שכר על פי ממצאי המחקר, לגברים יש סיכוי גבוה יותר לקבל העלאת שכר צילום: שאטרסטוק

 

אנדרו אוסוואלד, פרופסור לכלכלה ולמדעי ההתנהגות באוניברסיטת וורוויק, אמר שהוא הופתע מהממצאים. "הנטייה של נשים לבקש העלאה פחות מגברים היא תיאוריה מאד פופולרית. זוהי טענה השגורה ביותר בקרב נשים, אולם כל העדויות לכך הם בבחינת אנקדוטות ועל כן קשה מאד להוכיח זאת מדעית".

 

על פי פרופסור אוסוואלד, אפשרות אחת היא שגברים שלא הצליחו לקבל העלאה לאחר שביקשו, לא חלקו זאת עם עמיתיהם, היכן שנשים "ישירות יותר וחולקות מידע עם חברים".

 

"יש אפליה נגד נשים"

 

"עם הממצאים הללו אני סבור שנאלץ לקבל שישנה מידה של אפליה נגד נשים", הוסיף פרופסור אוסוואלד. "יכול להיות שאוסטרליה יוצאת דופן, אולם זוהי כלכלה שבאופייה נמצאת איפשהו בין בריטניה לארה"ב, על כן איני סבור שזהו באמת המקרה"

 

המחקר בחן גם את ההבדלים על פי קבוצות גיל, ומצא שנשים וגברים מתחת לגיל 40 ביקשו - ואף קיבלו - העלאות בשיעור דומה. ממצא זה, על פי החוקרים, עשוי להצביע על כך שדפוסי המשא ומתן מתחילים להשתנות.

 

ד"ר אמנדה גודאל מבית הספר לעסקים קאס, השייך לאוניברסיטת לונדון, שהייתה אחת מכותבות המחקר, אמרה: "למחקר זה יש יתרון פוטנציאלי. כיום הנשים הצעירות מנהלות משא ומתן לגבי השכר ותנאי העבודה שלהן ביתר הצלחה, לעומת אחיותיהן מהדור הקודם, וייתכן שהן ימשיכו לעשות זאת גם כשיהיו מבוגרות יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x