$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

אקזיט שיתופי: קיבוץ חניתה מוכר את מפעל קוטלב ב־75 מיליון דולר

המפעל, שמייצר חומרי בידוד וציפויים בעלי תכונות שונות, יימכר לחברת ענק אמריקאית ששוויה 6 מיליארד דולר. התמורה תתחלק בין חברי הקיבוץ לבין קרן טנא, שמחזיקה 25% ממניות המפעל. כל חבר קיבוץ צפוי לקבל כמיליון שקל

גולן חזני 06:5430.08.16

חברי קיבוץ חניתה שבגליל המערבי עומדים לפגוש סכום נאה של כ־200 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי חברת ענק אמריקאית ששוויה 6 מיליארד דולר רוכשת בימים אלה את מפעל קוטלב של הקיבוץ תמורת כ־75 מיליון דולר. זהותה של החברה האמריקאית טרם התבררה, אך ידוע שמדובר בחברה ציבורית.

 

האמריקאים חתמו על מזכר הבנות לרכישת החברה ומסיימים בימים אלה את בדיקות הנאותות, שבתומן תושלם העסקה והכסף יעבור לקופת הקיבוץ. אסיפת הקיבוץ אישרה את המכירה בימים האחרונים.

 

קיבוץ חניתה מחזיק ב־75% ממניות החברה, ואילו ה־25% הנותרים מוחזקים בידי קרן טנא, שרכשה את מניות קוטלב ב־2005 תמורת 10 מיליון דולר וכעת, 11 שנים אחרי, היא צפויה למכור אותן בכ־20 מיליון דולר - תשואה של כ־100% על ההשקעה.

 

בכך מגיע לסיומו תהליך ארוך שהחל ב־2013 עם החלטה של חברי הקיבוץ לממש את האחזקה במפעל בחלקה או במלואה. הגיל הממוצע בחניתה גבוה יחסית והחברים המבוגרים, בני ה־60 ומעלה, דחפו למכור מתוך רצון לפגוש כסף מזומן.

 

80% מהכנסות הקיבוץ

 

מפעל קוטלב שהוקם ב־1983 נחשב למוביל בתחומו בעולם, ומייצר ציפויים כימיים ומתכתיים של יריעות פוליאסטר לשימושים שונים, בהם סרטי הדבקה לחלונות שמשמשים להגנה מפני קרינה או כאמצעי בטיחות בעת ריסוק השמשה, תוויות הדפסה דיגיטליות ומעגלים מודפסים גמישים. בנוסף מייצר המפעל חומרי בידוד לחלונות בניינים שמפחיתים את חימום המבנה וכך את השימוש באנרגיה לקירור וגם ציפויים לחלונות שמחזקים את עמידותם בפני שבירה, הדף פיצוצים ועוד.

 

המפעל מעסיק כיום כ־200 עובדים ומוצריו מיוצאים ליותר מ־40 מדינות בעולם, בהן ארה"ב, סין, גרמניה ואוסטרליה. היצוא אחראי ל־95% מהמכירות, והשוק הישראלי ל־5% בלבד. מנכ"ל המפעל הוא עובד שפירא ויו"ר הדירקטוריון הוא דב עופר, מי שהיה מנכ"ל סאיטקס ויז'ן הבורסאית ולומניס, והצטרף לחברה ב־2012.

 

המפעל מספק כ־80% מהכנסות הקיבוץ, ובהיסטוריה שלו גם התרסקות של סידב, חברה־בת של קוטלב למעגלים מודפסים, שקרסה ב־2011. בחניתה כ־200 חברים ואוכלוסייה של כ־800 איש (כולל ילדים), כך שכל חבר צפוי לקבל כמיליון שקל בממוצע. חלק קטן מהתשלום מותנה באבני דרך ויועבר רק לאחר השלמתן. הקיבוץ, שנמצא בגליל המערבי על גבול לבנון, נוסד ב־1938 על קרקעות שרכשה קק"ל וכלכלתו התבססה בשנים הראשונות על חקלאות מטעים וגידולי שדה, ובהמשך גם על בקר וצאן. בשלב מאוחר יותר נכנסה גם התעשייה, וכיום לקיבוץ שני מפעלים - קוטלב ועדשות חניתה שמייצר עדשות מגע.

 

מתמחה בתעשייה הקיבוצית

 

הצלע השנייה באקזיט היא קרן טנא, קרן פרייבט אקוויטי שמתמחה בהשקעות בחברות קיבוציות. הקרן הוקמה ב־2005 על ידי ארבעה שותפים: ד"ר אריאל הלפרין, אייל עטיה שגם מוביל את מכירת קוטלב, דורי בראון ורו"ח רן בן אור. הלפרין, שנחשב לשותף המוביל בקרן, כיהן בשנות התשעים כראש המטה והנאמן של מינהלת הסדר הקיבוצים, שבמסגרתו הוסדרו חובות הקיבוצים לבנקים.

 

טנא ייחודית בכך שהיא מאפשרת חשיפה לחברות תעשייתיות שאין אפיק אחר להשקיע בהן. עם המשקיעים בה נמנים לאומי פרטנרס, הפניקס, מגדל, מבטחים החדשה וביטוח חקלאי (תאגיד הביטוח של התנועות הקיבוציות).

 

מפעל קוטלב בקיבוץ חניתה מפעל קוטלב בקיבוץ חניתה צילום: אתר החברה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x