$
צרכנות פיננסית

זה הזמן להתוודות על העלמת מס

נוהל גילוי מרצון של רשות המסים עומד לפוג בדצמבר הקרוב. במסגרתו, מעלימי מס שיתוודו לא יסתבכו בפלילים. החל מ-2017 ייכנסו לתוקף תקנות לשיתוף מידע בין מדינות שיגבירו את הסיכוי שלכם להיתפס

הדס שרים 15:1402.08.16

נוהל גילוי מרצון יפוג בדצמבר הקרוב וכל מעלים מס שייתפס יהיה חשוף לעונשים הקובעים בחוק. במידה שהעלמתם מס וברצונכם שלא לקחת את הסיכון המיותר, זה בהחלט הזמן להתוודות. אם חשבתם לקחת את הסיכון בהעלמת מס גם בשנה הבאה, קחו בחשבון שבשנת 2017 זה יהיה לכם הרבה יותר קשה.

 

נוהל גילוי מרצון של רשות המיסים עומד לפוג באופן מלא בסוף שנת המס הנוכחית. לאזרחים שלא שמעו על הנוהל, נוהל זה מאפשר למעלימי מס להתוודות בפני רשות המיסים על הכספים הגנובים, זאת מבלי להסתבך בפלילים בשל אותה העלמה.

הנוהל מיועד לכל מי שמחזיק בכספים מהכנסות, בין אם מקורם בישראל או מחוץ לישראל (ובעיקר במקלטי מס), שלא בידיעת רשות המיסים, ושאילו היה מדווח עליהן לרשות המיסים, היו הכספים חייבים במס. התנאי לביצוע הגילוי מרצון הוא שהפנייה תהיה כנה. כלומר, שהפונה לרשות המסים יעשה זאת מיוזמתו ולא בעקבות חקירה של הרשויות, ואף לא ידיעה של הפונה על כוונה לחקירה בעתיד הנראה לעין.

רשות המסים (ארכיון) רשות המסים (ארכיון)

 

באוקטובר הקרוב ניכנס לרבעון האחרון לשנת המס של 2016. אם ברצונכם להתוודות על כספים שהעלמתם, תוכלו לעשות עד סוף השנה האזרחית הקרובה, לפי שלושה מסלולים שונים:

 

מסלול אנונימי - במסגרת מסלול זה מוגשת פנייה אנונימית לרשות המיסים. במידה שנוצר הסדר עם פקיד השומה על גובה חבות המס, נחשף שמו של הלקוח לרשויות המס ונחתם הסכם שומה אשר בו מפורטות ההכנסות וההון לשנים שבהם לא דיווח הלקוח.

 

מסלול רגיל - במסלול זה הבקשה לגילוי מרצון מוגשת לרשות המיסים יחד עם שמו של בעל חשבון הבנק אשר לא דווח עליו. אדם אשר מתנהלת נגדו/נגד בן זוגו/חברה שבשליטתו חקירה, בדיקה או מידע הרלוונטי לבקשה אינו יכול להגיש בקשה במסלול זה. תוקפו של מסלול זה הינו עד 31.12.2016 .

 

מסלול מקוצר - מסלול זה מיועד לאזרחים בעלי הון מצטבר לא מדווח שאינו עולה על סך של 2 מיליון שקל וכן חבות המס אינה עולה על 500 אלף שקל. במסלול זה לא ניתן להגיש בקשה אנונימית, אולם ניתן להגיש דו"חות למס הכנסה ללא צורך בניהול משא ומתן מול מחלקת החקירות שברשות המיסים. תוקפו של מסלול זה הינו עד 31.12.2016.

 

ההחלטה האם להזדהות או לא מושפעת לעיתים משיקולים פסיכולוגיים. בשני המקרים ניתן לקבל חסינות פלילית. עם זאת, מי שבאמת רוצה לעשות את התהליך, אין סיבה

שלא יעשה את זה בצורה שמית. לבחירה בין המסלולים מומלץ להתייעץ עם רו"ח מומחה בתחום.

 

מדובר בעצם בהזמנות האחרונה להתוודות על העלמות המס מבלי להיענש. בשל שיתוף הפעולה בין רשות המיסים הישראלית, ל-IRS האמריקאי ולארגון מדינות ה-OECD וכניסתם לתוקף של הוראות ה-FATCA, משנה הבאה יהיה הרבה יותר קשה להעלים מס. זאת משום שרשות המסים בישראל תחויב לדווח לרשות המס האמריקאית על חשבונות של אמריקאים בישראל, ולהיפך – רשות המיסים האמריקאית תדווח על הכנסות בחשבונות של ישראלים בארה"ב. המידע שיחולק בין שתי המדינות יכלול פרטים אודות חשבונות פיננסיים המוחזקים בישראל בידי אזרחי ארצות הברית, או בידי בעלי גרין קארד, או בידי תושבי ארצות הברית או בידי ישות משפטית שיש בה לאמריקאים החזקה מהותית, וכאמור, בהמשך גם ההיפך.

 

מעבר לכך, כל גוף פיננסי מחוץ לארצות הברית יחויב להתקשר בהסכם מיוחד עם רשות המסים האמריקאית, לפיו הוא יתחייב לבצע בדיקה לבעלי חשבונות המוחזקים אצלו. המידע יועבר לרשויות המס האמריקאיות, אחת לשנה. כמו כן, יתחייב הגוף הפיננסי להעביר מידע על מספרם של חשבונות שבעליהם סירבו לשתף פעולה ועל ערכם. גוף פיננסי שלא יציית להוראות החוק יהיה כפוף לסנקציה של ניכוי במקור בשיעור של 30% מכל תשלום ממקור הכנסה אמריקאי. אי ציות להוראות ה–FATCA על ידי גופים פיננסיים בישראל עלול להסב להם ולמשק הישראלי נזק כלכלי כבד.

 

הכותבת היא רו"ח ועו"ד, שותפה וראש חטיבות המס וה-SMB (עסקים קטנים ובינוניים) בפירמת בייקר טילי ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x