$
בארץ

"כדי לקבל הלוואה של 40 אלף שקל צריך לתרום 40 שקל בכל חודש"

מנהל הגמ"ח המרכזי בבית שמש: "התרומות מאפשרות מתן הלוואה ללא ריבית עבור מימון חתונה והעמדת ההון הראשוני הדרוש לרכישת הדירה של כל אחד מהילדים"

עמרי מילמן 06:5405.06.16
ישנם סוגים רבים של קרנות גמילות חסדים (גמ"חים). משה מונטג, מנהל הגמ"ח המרכזי בבית שמש שמונה כ־30 אלף חברים, סיפר ל"כלכליסט" כי הגמ"ח שתחת ניהולו הוא למעשה גמ"ח חברים. לדבריו, "אנשים תורמים עבור הילדים שלהם" ומקבלים בתמורה לכך הלוואות במסלולים שונים. "ההיקף המקסימלי להלוואה במסלול אחד הוא 160 אלף שקל ובמסלול אחר הוא 240 אלף שקל. הכלל הוא שעל כל יחידה (זכות לקבלת הלוואה — ע"מ) של 40 אלף שקל צריך לתרום 40 שקל בחודש. חלק מהתרומה מוחזר כמענק, חלק מוקדש לתפעול הגמ"ח וחלק נשאר כתרומה. בסופו של דבר, התרומות מאפשרות מתן הלוואה ללא ריבית עבור מימון חתונה והעמדת ההון הראשוני הדרוש לרכישת הדירה של כל אחד מהילדים".

 

מתי ההורים מתחילים לתרום בשביל הזכות לקחת הלוואה עבור הילדים שלהם?

מונטג: "זמן ההמתנה לקבלת הלוואה הוא 17–18 שנה ולכן מתחילים לתרום בשם הילד כשהוא בן 3. אנחנו ראינו איך ההורים שלנו התאמצו לחתן אותנו, ולכן היום אדם חושב על החיתון של הילד שלו מהרגע שהוא עצמו התחתן. הדאגה הזאת היא גם מה שמאפשר לציבור החרדי לקנות דירות לילדים שלו. כולם שואלים איך זה קורה, אבל האמת היא שהציבור החרדי דואג לחיסכון משלב מוקדם".

 

קופות צדקה בירושלים קופות צדקה בירושלים צילום: חיים צח

לפי הערכות שונות, כל גמ"ח מגלגל מיליוני שקלים מדי חודש. הקרן מבצעת השקעות בכספים האלו?

מונטג: "למעט סכום שולי של כ־5% מהכספים ששמים בפק"מ, כדי שלא יהיה מצב שבו לא יהיה כסף שמישהו צריך הלוואה, הקרן לא מושקעת בשום צורה. הכסף יוצא מיד להלוואות בכל חודש. הקרן בנויה על זה שב־20 לחודש מתבצעת גבייה ובאותו היום ניתנות הלוואות. הכסף לא עומד בבנק אפילו יום אחד".

 

אתה חושש מהרגולציה שתושת בקרוב על הגמ"חים?

מונטג: "לא, כי מבחינה כללית אנחנו עמותה מסודרת. מכיוון שכל הכספים מתקבלים ישירות לגמ"ח בהוראות קבע חודשיות, יש פרטים על כל מי שתורם. ברגע שהבנק רואה שהכסף נכנס מחשבון של מישהו, הוא יכול לשאול אותו כל מה שהוא רוצה. הגמ"חים שמתנהלים במזומן צריכים לחשוש, לא אנחנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x