$
משפט

החיים הטובים של ענבל אור: בגדים, תכשיטים, אופנוע וחופשות בחו"ל על חשבון החברה

הנאמן להקפאת הליכים של אור: "אין סיכוי להבראת החברות ועדיף לפרקן". עוד חשף בדו"ח את ההתנהלות הבעייתית בקבוצה: כספי החברות מימנו את הסדר הגירושין שלה, משכורות מופרזות ודו"חות כספיים שגויים: "היו אינדיקציות לתת לחברה הערת עסק חי כבר יולי"

זוהר שחר לוי 09:2931.03.16

הנאמן להקפאת ההליכים של קבוצת ענבל אור, עו"ד איתן ארז, הגיש הבוקר (ה') דו"ח ראשון על מצב החברות ובו הוא קובע: "אין סיכוי להבראת החברות ועדיף לפרקן ולאפשר לכל פרויקט ופרויקט להיבנות בשיטת "משק סגור" על ידי הדיירים ו/או בעלי הקרקע בסיוע מפרק זמני. לכן מוצע להעביר את החברות למסלול של פירוק זמני".

 

דו"ח הנאמן חושף עוד את ההתנהלות הבעייתית בקבוצה: משכורות עתק לעובדים, קופת החברות שמימנה את טיסותיה של אור לחו"ל, את הסדר הגירושין שלה, רכישת תכשיטים בעשרות אלפי שקלים, שופינג וכספים לאחיה ודו"חות כספיים שגויים: "היו מספיק אינדיקציות לתת לחברה הערת עסק חי כבר בחודש יולי".

 

הנאמן חושף בדו"ח שהגיש כי ענבל אור שילמה במקום החברה 1.7 מיליון שקל לבעלה לשעבר בגין הסכם גירושין, סכום אשר בוודאות היה צריך להיות משולם מחשבונה האישי של אור. "אדם שרכש דירה ברמת גן וחשב שכספו מובטח ומיועד לבניית הבניין, למעשה שילם את הסדר הגירושין של הגב' ענבל אור מבעלה", כתב הנאמן.

  

חובותיה האישיים של אור - עד 50 מיליון שקל

 

חובותיה האישיים של בעלת השליטה, לפי הדו"ח, הם בגובה 40-50 מיליון שקל, הכוללים חוב אישית לבנק מזרחי בסביבות 3-1 מיליון שקל, 16 מיליון שקל לשלי נרקיס, עשרות ערבויות אישיות לרוכשים שונים במעל 20 מיליון שקל, חוב אישי לקבוצת החברות של כ-9 מיליון שקל, חוב אישי לגרוש של אור בגובה 3 מיליון שקל.

 

באשר לחובות הקבוצה, אמר הנאמן כי לאור התקופה הקצרה של הליך ההקפאה עד כה, לא התקיים הליך של הגשת תביעות חוב כך ו"ייתכן מאד כי חובות החברות האמתיים עולים בהרבה על החובות כפי שדווחו בבקשה להקפאת הליכים", שם נטען לחובות בסכום של 175 מיליון שקל. כפי שפורסם בעבר ב"כלכליסט", מציין הנאמן כי כמה מהחובות הידועים של אור- כמו חוב של 16 מיליון שקל לשלי נרקיס וחוב של 17 מיליון שקל לרשות המסים לא נכללו בנתונים שהציגה אור.

 

בשבוע שעבר, לאחר שענבל אור ביקשה הקפאת הליכים לקבוצת החברות שבשליטתה, הורה השופט איתן אורנשטיין על מינויו של עו"ד איתן ארז כנאמן וקבע כי עליו להגיש בתוך שבוע דו"ח מפורט על מצבן של החברות.

 

בדו"ח שהגיש הנאמן מצוין כי אין תוחלת להקפאת הליכים משום שלא הוצגה בפניו כל הצעת הסדר מטעם החברות ואין על מה לכנס אסיפות נוספים. עוד מצוין כי ככל שהצעתה של אור היא לשלם את חובות החברות מתוך נכסי החברות, הרי שאין בכך משום הסדר. "אין כל תרומת בעלים", כך נטען, "ובעלת השליטה לא מביאה 'כסף מהבית'. אפילו את הסכום של 1.5 מיליון שקל שהתחייבה להזרים לתקופת הניהול, היא לא הפקידה אלא הופקדו 111 אלף שקלים בלבד".

ענבל אור ענבל אור צילום: אוראל כהן

  

"בין הלקוחות שהונו - ניצולת שואה בת 86"; אור התחייבה להעביר כספים לחולי סרטן ולא שילמה

 

הנאמן מפרט גם את התנהלותה של אור עצמה, כשלדבריו במסגרת הבדיקות שביצע נתקל בעשרות מקרים "מצערים ביותר של לקוחות שהונו או הוטעו" ע"י אור. כך הוא מספר על ניצולת שואה בת 86, חסויה דמנטית בת 76, זוגות צעירים ועוד. "אחד המקרים", נכתב בדו"ח, "שדווקא איננו עוסק בסכום גבוה יחסית לשאר המקרים, אולם מלמד על התנהלותה של בעלת השליטה, הינו מקרה של עמותת קו לחיים שפנתה לח"מ בטענה כי הגב' אור חייבת לעמותה מזה זמן רב סך של 75 אלף שקל שמקורו ב-25 אלף שקל שהגב' אור הבטיחה לתרום לעמותה מעל במה במעמד של מאות מכובדים בעת אירוע השקה בשנת 2010, סכום זה כאמור לא שולם ע"י אור". מקרה נוסף, לפי הנאמן, הינו מקרה בו הבטיחה אור לממן עלויות הפקה לאירוע התרמה בסכום של 50 אלף שקל להצלת חייו של דניאל חיים חולה סרטן המטופל עד היום ע"י עמותת קו לחיים. "למרות החשיפה הרבה שניתנה לגב' אור", נכתב בדו"ח, "באותו מעמד בתקשורת ובערב עצמו, כל פניות העמותה לשאת בעלות ההפקה, לא נענו והעמותה נאלצה לשאת בהוצאות הפקת האירוע".

 

לשיטת הנאמן, רק במסגרת של פירוק החברות ניתן יהיה לבצע חקירות ומהלכים של ביטול הענקות, הרמות מסך והליכים דומים. ארז ממליץ באופן חד משמעי לבטל את הקפאת ההליכים ולהעביר את כל החברות למסלול של פירוק זמני תוך מינויו למפרק זמני. כמו כן הוא ממליץ לתת צו כינוס נכסים זמני נגד ענבל אור ולמנות אותו ככונס נכסים זמני לנכסיה.

 

מהבדיקות שביצע הנאמן במהלך השבוע האחרון, עלה כי "קיימים לכאורה בהתנהלות החברות היבטים בלתי חוקיים". לדבריו, לקוחות רבים ופרקליטיהם העלו בפניו "טענות קשות ביותר בהקשרים רבים". בין השאר נטען כי העברת הכספים מפרויקט לפרויקט בוצעה תוך עירוב החברות וכי הוצאו כספים מחשבונות נאמנות של פרויקטים בניגוד למצגים.

 

עוד עלה כי ישנם אי סדרים מול שלטונות מע"מ ואי תשלום מע"מ, וכי היו מקרים של מכירה כפולה של אותו נכס ואף מכירה רעיונית של דירות מעל למכסה שאושרה על ידי העירייה. החברות לדברי הנאמן הסתמכו על מאזנים לא נכונים ובכלל הנתונים שנכללו בבקשת הקפאת ההליכים לא היו נכונים.

  

עו"ד ארז מצביע עוד קיומן של יתרות חובה גבוהות מאד של ענבל אור לחברות, יתרות המראות משיכות של יותר מ- 8.3 מיליון שקל לחברות ללא בטוחה כלשהי להבטחת חוב זה.

 

הסיבות לקריסה: בגדים, תכשיטים, אופנוע ומשכורות עתק לעובדים

מהבדיקות שערך הנאמן עד כה, עולות סיבות רבות לקריסת החברה בהן ערבוב נכסים, הוצאות עתק על פרויקט בבלי, הוצאות מטה מופרזות, משיכות אישיות של בעלת השליטה במיליוני שקלים, החזקת משרד יקר, משכורות גבוהות ביותר. "נזכיר", כך לפי הנאמן, "כי במצבת עובדי החברה נמצאים מספר עובדים שעלות שכרם היא אסטרונומית. כך למשל, מופיעים במצבת השכר מספר עובדים שעלות שכרם היא בין 35-57 אלף שקל לחודש. לגבי עובדת אחת נמסר לצוותו של הנאמן כי עלותה היא קרוב ל-40 אלף שקל לחודש למרות שהיא עובדת מידי יום עד השעה 14:00".

 

מעבר לזה, כך לפי הדו"ח, מבדיקת הנהלת החשבונות עולה כי אור אף משכה בעצמה מהחברה סכומים בסכום כולל של כ-6.5 מיליון שקל כמשיכה ולא כשכר או כדיבידנד. "כפי שהתברר לנאמן מבדיקה ראשונית של מסמכי הנהלת החשבונות, הסתבר כי אור השתמשה בכספי החברות כרכושה הפרטי ובכלל זה השתמשה בכספי החברות לצורך מתן הלוואות לבני משפחתה. כך לדוגמא, כרטיס הנהלת החשבונות של אחיה של אור, חיים קריאף-אור מצוי ביתרת חובה לחברת אור סיטי נדל"ן בסך של כ- 172 אלף שקל (המורכב בין היתר מהלוואות). יתרה מזאת, כרטסת הנהלת החשבונות של אור כוללת הוצאות פרטיות רבות כגון: טיסות לחו"ל וחופשות משפחתיות בעשרות אלפי שקלים, אחזקת גינה כ-17 אלף שקל, רכישת אופנוע כ- 18 אלף שקל, רכישות תכשיטים בעשרות אלפי שקלים מחברת ה.שטרן ואחרים, רכישות בעשרות אלפי שקלים בחנויות אופנה, תשלום שכר למטפלת, רכישות רבות של אביזרים לתינוקות ועוד".

 

הערת עסק חי "כבר ביולי שעבר"

  

באשר לדוחות הכספיים של הקבוצות, מותח הנאמן ביקורת חריפה כשלדבריו כבר בחודש יולי 2015 "היו מספיק אינדיקציות (אילו הייתה מתבצעת ביקורת אמתית) לתת לחברה הערת עסק חי".

 

לפי הנאמן, לבקשה להקפאת הליכים צורף כנספח מאזן לדצמבר 2014, אשר נחתם ע"י רואי החשבון של החברה שטיינמץ עמינח ושות'. המאזן נחתם בחודש יולי 2015 כלומר 8 חודשים בלבד לפני שהוגשה לבית המשפט הבקשה להקפאת הליכים.

 

במאזן נטען כי לחברה היה הון עצמי של 57 מיליון שקל, נכון ל-31 בדצמבר 2014, ובאותו מועד היה לחברה רכוש הנאמד ב-105 מיליון שקל. אולם לפי בדיקת הנאמן הנתונים הללו אינם נכונים.

 

"הנאמן", נכתב בדו"ח, "מצר על כך שבמאזן אין כל הסתייגות או הימנעות, אלא להיפך: נאמר בחוות הדעת של משרד רואי חשבון שטיינמץ עמינח ושות' כי 'הדוחות הכספיים משקפים באופן נאות מכל הבחינות המהותיות את המצב הכספי'".

 

אולם לשיטתו של ארז, אותם דו"חות אינם "משקפים באופן נאות משום בחינה מהותית את המצב הכספי", וכי בהתאם לחוות דעתם של פירמת RSM (שסיפקו לארז סיוע חשבונאי במהלך תקופת ההקפאה, זש"ל), צריך היה להפחית ממצבת הנכסים שהוצגה בבקשת ההקפאה 55.6 מיליון שקל, להוסיף חובות נוספים שלא הוצגו בסך של 71.6 מיליון שקל. "כך שבסה"כ ההבדל בין התמונה ה"ורודה" שהוצגה בבקשה להקפאת הליכים לבין המציאות הינו 127.2 מיליון שקל לחובת קבוצת החברות. כל מילה נוספת מיותרת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x