$
משפט

פרסום ראשון

פרשת השחיתות בנמל: יו"ר הוועד לשעבר, אלון חסן, מואשם בשוחד

חסן מואשם גם בהלבנת הון, והפרקליטות מבקשת לחלט את רכושו, הכולל בית באשדוד, שתי דירות במלון וכלי רכב; כן הוגש כתב אישום נגד המנכ"ל לשעבר, שוקי סגיס; במקביל הוגש הסדר טיעון בעניינם של בעלי חברת דנה לוגיסטיקה, האחים יניב ואורי בלטר

זוהר שחר לוי ותומר גנון 10:1127.03.16

הפרקליטות הגישה היום (א') בבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד יו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן, וכמה מעורבים נוספים במסגרת פרשת השחיתות בנמל. חסן מואשם,בין היתר, בשוחד ובהלבנת הון, וביחד איתו גם מנכ"ל הנמל לשעבר שוקי סגיס ובעלי חברת דנה לוגיסטיקה, האחים יניב ואורי בלטר, מואשמים בשורה ארוכה של עבירות. במקביל, נחשפה רשימת הנכסים של חסן, הכוללת נכסי נדל"ן וכלי רכב, זאת במסגרת בקשת הפרקליטות לחלטם.

 

במקביל לכתב האישום הוגש גם הסדר טיעון בעניינם של יניב בלטר המיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, ואורי בלטר, המיוצג על ידי עוה"ד טל שפירא ואריאל כפרי. לפי ההסדר, האחים שהיו שותפיו לעסקים של חסן, יודו ויורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועוד. בנוסף, יניב בלטר וחברת דנה לוגיסטיקה שבבעלותו יורשעו גם בהלבנת הון, עבירות מס ועוד.

אלון חסן
אלון חסן צילום: עמית שעל

 

לפי ההסדר, השניים יודו במיוחס להם בכתב האישום. העונש שייגזר על יניב בלטר, לפי ההסדר, יהיה 18 חודשי מאסר בפועל, קנס של 500 אלף שקל וחילוט בגובה 2.9 מיליון שקל. באשר לאורי בלטר, לפי ההסדר, עונשו יעמוד על 6 חודשי עבודות שירות וקנס של 500 אלף שקל.

 

ההסדר, שנחתם מול עו"ד עפרה לוי מפרקליטות מחוז דרום כולל גם את דנה לוגיסטיקה ובמסגרתו תשלם החברה קנס של 100 אלף שקל ויחולט ממנה סכום של 600 אלף שקל.

 

שורה ארוכה של עבירות

 

כתב האישום מייחס, כאמור, לחסן עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובתאגיד, סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור, הלבנת הון, עבירות מס ועוד. סגיס מואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובתאגיד וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. דוד חסן, שותפו לעסקים של אלון חסן וקרוב משפחתו מואשם בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד והלבנת הון), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, סחיטה באיומים, זיוף, הלבנת הון, עבירות מס ועוד.

 

כתב האישום מתאר את התנהלותם ואת מעשיהם הפליליים של חסן ושל סגיס שפעלו, כך נטען, ביחד עם יתר המעורבים "להפקת טובות הנאה אסורות לחסן ולמקורביו בהיקף כספי משמעותי מהפעילות התפעולית שהתנהלה בתחומי נמל אשדוד, וזאת על ידי ניצול מעמדו של חסן לקידום והשגת התקשרויות כספיות משמעותיות".

 

האישומים נוגעים להתנהלות בתחומי הנמל בין השנים 2010-2014 ונטען בו, בין היתר, להתקשרויות כספיות פסולות לחברת דנה לוגיסטיקה, שבעליה, האחים בלטר, היו קשורים אל חסן קשר הדוק.

 

על פי כתב האישום, בתקופה האמורה, איפשרו סגיס וחסן לחברת דנה לוגיסטיקה, שהינה חברה פרטית, המורכבת מבני משפחתו של אלון חסן וממקורביו האישיים והעסקיים, "לפעול בתוך נמל אשדוד על מנת לקדם את תועלתו הכספית והאישית של אלון חסן ומקורביו".

 

עוד נטען, כי חסן וסגיס פעלו לכאורה בניגוד עניינים חריף לתפקידם הציבורי ובדרכי מרמה, כדי שחברת דנה לוגיסטיקה תקבל חוזים ועבודות מלקוחות מובילים בנמל. על פי כתב האישום, כל החשודים ניצלו את תלותם הכלכלית של אותם לקוחות בנמל ובוועד העובדים, והציגו בכזב את חברת דנה כגורם ששכירת שירותיו הכרחית לפתרון בעיותיהם של לקוחות הנמל מול הנמל וועד העובדים שלו. התקשרויות אלה, שהלקוחות נאלצו להתקשר בהן עם חברת דנה לוגיסטיקה, הזרימו לקופתה של חברת דנה עשרות מיליוני שקלים, שהועברו בחלקם כשוחד לאלון חסן באמצעות עסקיו הפרטיים, ואף שימשו חלק מהחשודים לעסקאות בינלאומיות של סחר בדלק גנוב והלבנת הון. נדגיש, כי כתב האישום אינו מייחס לסגיס עבירת שוחד או קבלת כסף.

 

כתב האישום כולל 4 סעיפי אישום אלה מתייחסים לכמה פרשיות שונות: פרשת "הופס", פרשת יצואני גרוטאות המתכת, "נשר" וכי"ל דשנים ופרשת שמן.

 

פרשת "הופס"

 

לפי כתב האישום, אלון חסן, לצד עבודתו בתפקיד יו"ר נמל אשדוד, החזיק גם בעסקים פרטיים, לרבות חברת הופס העוסקת בייצור חומרי ניקוי. נוכח מודעתו של חסן למניעה המשפטית באשר ליכולתן של חברות שבבעלותו לספק מוצרים ושירותים ישירות לנמל, התקשר חסן עם חברה אחרת, המוחזקת בבעלות קרובת משפחתו וחברו, ופעל בעצמו ובאמצעות עובדי נמל אחרים מטעמו, לעתים תוך הפעלת לחץ ובמרמה, כדי להבטיח שהצעות המחיר שהוגשו ע"י חברה זו הן שיזכו במכרזי הנמל. בדרך זו הצליח חסן לוודא שהחברה שהוא בעליה תספק לנמל – תחת מסווה ובמרמה - את חומרי הניקוי באופן קבוע, בהיקף שהגיע לכמיליון שקלים במהלך השנים 2013-2010, וזאת תוך ביצוע עבירות מרמה והלבנת הון. לפי כתב האישום, סגיס, ידע על הבעייתיות בהקשר זה, ואף על פי כן נמנע באופן שיטתי מלעצור התקשרות פסולה זו.

 

פרשות יצואני גרוטאות המתכת, "נשר" וכי"ל דשנים

 

לפי כתב האישום, פעלו חסן ואחרים במרמה מול הלקוחות של הנמל כדי לקדם את שירותיה של חברת דנה לחברות אלה בתחום פיקוח ובקרה, זאת בתמורה ל"שקט תעשייתי", להגדרתם, שיאפשר את פעילות החברות בנמל ללא שביתות וללא עיצומים. עקב ההתקשרות המאולצת של הלקוחות עם "דנה", לעתים תוך סחיטה באיומים, כך נטען, שולמו לדנה לוגיסטיקה עשרות מיליוני שקלים, שהועברו בחלקם לחסן באמצעות עסקיו הפרטיים. בפרשות יצואני הגרוטאות ו"נשר", כך על פי כתב האישום, אף שוקי סגיס הציע את שירותי חברת דנה ללקוחות הנמל, כחברה שיכולה תמורת תשלום חודשי נוסף לספק שירותי איכות הסביבה ובכך למנוע נזק כלכלי כבד שנגרם לחברות עקב שביתות העובדים או עצירת העבודה בנמל לפי הוראותיו של יו"ר הוועד.

 

פרשת שמן

 

בפרקליטות טוענים כי סגיס נתן לדנה לוגיסטיקה הרשאה לספק שירותים עבור מפעיל הקידוח של חברת שמן בתחומי הנמל, זאת ללא ועדת המכרזים ומבלי שניתנה אפשרות לחברות השירותים הוותיקות בנמל להציע את הצעותיהן. כמו כן, כך לפי כתב האישום, טען סגיס בפני קברניטי שמן טענה שקרית, כי לפי נהלי הנמל, מותר לפעול בתחומי הנמל רק באמצעות ההתקשרות עם חברת דנה. במסגרת ההסכם בין "דנה" ל"שמן", שנערך לאחר שחסן הבטיח לקברניטי "שמן" כי יעשה כל שדרוש כדי שפעילותם בנמל תתבצע כסדרה ללא הפרעות של שביתות ועיצומים, התחייבה "דנה" להעמיד לרשותה של "שמן" שטחי אחסון ותפעול בנמל בהיקף של כמעט פי 10 ממה שהחזיקה בפועל ובמסגרת מצג שווא שיצרה קיבלה מ"שמן" במרמה סך של למעלה מ-16 מיליון שקל.

 

האישום הרביעי נוגע רק לחסן עצמו ומייחס לו הוצאות דו"ח ביקורת פנימי ופרוטוקולים חסויים מדירקטוריון הנמל ומסירתם לידי חברת דנה לוגיסטיקה לצורך הליכיה המשפטיים נגד חברת הנמל. "חסן", נכתב באישום, "בפועלו, נהג אגב מילוי תפקידו במרמה והפרת אמונים הפוגעים בחברת הנמל, באמון הציבור בחברת הנמל ועובדיה, ופגיעה באמון הציבור בעובדי הציבור בכלל. חסן, במעשיו כמתואר, עשה במילוי תפקידו מעשי מרמה והפרת אמונים הפוגעים בציבור, פעל בניגוד מוחלט לאינטרסים המשפטיים, הכלכליים והאחרים של הנמל והאינטרס הציבורי עליו הופקד, ועשה שימוש לרעה במעמדו, תוך השחתת עובדים הנתונים להשפעתו וזאת כדי לקדם את ענייניה של דנה לוגיסטיקה".

 

סנגורו של חסן, עו"ד בני כץ, מסר בתגובה לכתב האישום: "מאז החלה הפרשה טענו שמדובר בלא פחות מאשר פרשת קו 300 של פרקליטות המדינה. הפרקליטות בחרה ביודעין לא להתערב החקירה שטומאה מראשיתה. אנחנו מברכים על האפשרות למוטט את טענות התביעה בהליך שיפוטי נקי מניסיונות טיוח. בכוונתנו להפוך את דוכן העדים למקום בו תשמע סוף סוף האמת בפרשה הפוליטית המושחתת המכונה נמל אשדוד".

 

באי כוחו של אורי בלטר, עוה"ד שפירא וכפרי מסרו כי "הסדר הטיעון שהושג בעניינו של אורי ובכלל זה ההסכמה בדבר עונש מתון של עבודות שירות, מחזיר את התיק כנגדו לפרופורציות המתאימות ומשקף את חלקו המינורי בפרשה".

 

עורכי הדין רונן רוזנבלום ודניאל קליין המייצגים את יניב בלטר ודנה לוגיסטיקה מסרו: "לאחר שכתב האישום והסדר הטיעון ייבחנו על ידי בית המשפט תועבר עמדתנו בהתאם".

 

עורכי הדין דרור מתתיהו (ממשרד פישר, בכר, חן) ולוליק אסל, המייצגים את סגיס, מסרו בתגובה: "אין הצדקה, ראייתית ומשפטית, להגשת כתב אישום נגד מרשנו, אשר מילא את תפקידו כמנכ"ל הנמל ללא משוא פנים ובאופן ראוי, בנסיבות העניין, לפי מיטב ניסיונו והבנתו המקצועית. הראיות והטענות שבאמתחתנו, אשר שומטות את הבסיס שעליו מושתת כתב האישום, תיחשפנה במלואן בפני בית המשפט, בעת המתאימה לכך".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x