$
חדשות טכנולוגיה

נפטר האיש שהמציא את הבינה המלאכותית

ד"ר מרווין מינסקי, שכונה "אבי האינטליגנציה המלאכותית", היה חוקר המחשבים הראשון בהיסטוריה שפיתח אלגוריתם חכם שמחקה את דרכי הפעולה של המוח האנושי, והיווה השראה לסופרים כמו אסימוב וקלארק

הראל עילם 18:0426.01.16

ד"ר מרווין מינסקי, יהודי-אמריקאי ומי שכונה "אבי האינטליגנציה המלאכותית", נפטר אמש (ב') בגיל 88 מדימום מוחי. מינסקי החל לחקור את נושא הבינה המלאכותית ומערכות לומדות עוד בשנות החמישים, לפני המהפכה הדיגיטלית. פרופסור ניקולס נגרופנטה, ראש מעבדות המחקר ב-MIT, הגדיר את מינסקי כ"אחד המוחות הגדולים ביותר בעולם המדע". 

מינסקי היה חוקר המחשבים הראשון בהיסטוריה שהקים "רשת ניורולוגית" – אלגוריתם חכם שמחקה את דרך הפעולה של המוח האנושי ומסוגל ללמוד, להשתנות ולזהות תבניות. האלגוריתם הראשון שלו, SNARC, הצליח לרוץ על מחשבי MIT עוד בתקופה שבה מחשבים היו מבוססים על שפורפרות ריק במקום טרנזיסטורים כפי שמקובל היום. רשתות ניורולוגיות כיום הם הבסיס ללא מעט אלגוריתמים, ביניהם מערכות זיהוי הפנים וזיהוי הקול שגוגל, מיקרוסופט, אינטל ופייסבוק פיתחו בעשור האחרון.

מינסקי הקים את המעבדה הראשונה שעסקה בבינה מלאכותית מינסקי הקים את המעבדה הראשונה שעסקה בבינה מלאכותית צילום: שאטרסטוק

 

הוא גם נחשב להשראה ללא מעט מספריו של אייזק אסימוב וארתור סי קלארק ופורץ דרך בתחום הבינה המלאכותית. ב-1956 מינסקי ארגן את הסימפונזיון הראשון בעולם בנושא AI, וב-1959 הקים ב-MIT את מעבדת המחקר הראשונה בתחום. בשנות השישים הוא התבטא מספר פעמים על כך שבקרוב רובוטים ומחשבים יהיו חכמים כמו בני האדם, והגדיר את חקר ה-AI כפרויקט החשוב ביותר העומד בפני האנושות. "מינסקי ראה את המוח האנושי כמכונה שאותה ניתן ללמוד, ולשכפל – ושתוכל ללמוד אותנו איך להבין את עצמנו, ואיך לתת למכונה הגיון בריא ונסיון" נכתב במכתב האזכרה של MIT לזכרו של מינסקי.

 

ד"ר מרווין מינסקי ד"ר מרווין מינסקי באדיבות: ויקיפדיה

 

ב-1969 מינסקי זכה בפרס טורינג, הפרס הנחשב ביותר בענף מדעי המחשב השקול לפרס נובל, על כך ש"הגדיר ויצר" את ענף האינטיליגנציה המלאכותית, וצורף לקהילות המדעיות הבכירות ביותר בארצות הברית, בריטניה, ארגנטינה ויפן.בנוסף לעבודתו בתחום ה-AI, מינסקי אחראי על שכלולים בתחום הרובוטיקה, מיקרוסקופים, כלי מוזיקה דיגיטליים, מנועים חשמליים ועוד - בין השאר הוא יצר את היד הרובוטית הראשונה בעולם ואת התצוגה הלבישה הראשונה. הוא היה מורו של ריי קורצווייל, שכיום מוביל את תחום חקר ה-AI בגוגל, והיועץ המדעי של סטנלי קובריק בהפקת הסרט "2001: אודיסאה בחלל".

 

 

בשנים האחרונות העדיף מינסקי להימנע מאור הזרקורים, בין השאר בגלל האכזבה שלו מההתפתחות האיטית בתחום הבינה המלאכותית והמשבר שהתחום עבר במהלך שנות השמונים. לפני כשנה התבטא בנושא וציין שמזה 20 שנה מערכות בינה מלאכותית כמעט ולא השתפרו. במקום זאת, מינסקי התמקד באקדמיה ובכתיבה, ואף פרסם מספר ספרי הגות פילוסופית העוסקים בקוגניציה ובטבעו של המוח האנושי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x