$
בארץ

18 מיליארד שקל בפח: הישראלים זורקים 2.5 מיליון טון מזון מדי שנה

דו"ח אובדן המזון שמתפרסם לראשונה היום מצביע על ירידה לטמיון של שליש מהמזון המיוצר בישראל - כ-1.6% מהתוצר המקומי. 75% מהמזון שנזרק הוא של ירקות ופירות

הדס גליקו 11:0906.01.16

ישראל מאבדת בכל שנה 2.5 מיליון טון מזון בשווי 18 מיליארד שקל, כך עולה מדו"ח אובדן המזון שמפרסמים הבוקר לראשונה עמותת לקט ישראל ופירמת הרו"ח זיו האפט bdo.

 

על פי הנתונים שליש מייצור המזון בישראל יורד לטמיון. האובדן מהווה כ-1.6% מהתוצר המקומי. 75% מאובדן המזון במונחים כמותיים הוא אובדן של פירות וירקות. על פי הערכות הדו"ח 50% מהמזון האבוד הוא בר הצלה בשווי של כ-8 מיליארד שקל בהיקף של 1.3 מיליון טון.

 

 


 

הדו"ח מנתח את עלות הצלת המזון אל מול עלות השגת יעדי תזונה ומכמת שקל של השקעה בהצלה ל-3.6 שקלים של קצבאות וסובסידיות. כלומר הצלת מזון בהשקעה של 840 מיליון שקל תוביל לרווח של 2.1 מיליארד שקל למשק מדי שנה.

 

 צילום: אופיר יעקובי

 

המדיניות שעליה ממליץ הדו"ח היא קביעת יעד לאומי להצלת המזון אשר יקבע הפחתה של 50% בהיקף המזון עד 2030. בהתאם לעקרונות שגיבש האו"ם ושאומץ על ידי ממשלת ארה"ב בספטמבר 2015, זאת לצד השלמה של החוק לעידוד הצלת עודפי מזון. כמו כן ממליץ הדו"ח לקבוע חובת הצלת מזון לגופים ממשלתיים ומתוקצבים.

 

לדברי גידי כרוך מנכ"ל לקט ישראל: "זו הפעם הראשונה שבה נערך בישראל מחקר על אובדן מזון. אני מקווה מאוד שהדוח הזה ייתן כלי לחברות שעל סמך הדו"ח ניתן יהיה לעשות דברים ביצועיים בנושא. המטרה שלנו היא לעורר את המודעות הציבורית כדי להניע לפעולה את הציבור והממשלה".

 

 

לדברי חן הרצוג הכלכלן הראשי של bdo: "אין פה אצבע מאשימה לחקלאים למה הם מגדלים יותר מדי. הנזק במחסור במזון הוא גדול יותר מייצור יתר. עם זאת, המחדל המשמעותי הוא בכך שהעודפים הופכים לאובדן במקום להיות מנוצלים".

 

אובדן מזון בישראל אובדן מזון בישראל צילום: הילה ספאק

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x