$
משפטיפ

מהי פסילת רשיון מנהלית?

פסילה מנהלית היא הליך חריג בו ניתנת לקצין משטרה הסמכות לפסול רשיון עוד בטרם מוצה הליך משפטי ואשמה בביצוע עבירת התעבורה טרם הוכחה

בשיתוף משפטיפ - עו״ד אוריאל גולדברג 12:4124.12.15

פקודת התעבורה מעניקה לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה את הסמכות לפסול רשיון נהיגה של נהג החשוד בביצוע עבירות תנועה מסוימת למשך תקופה קצובה, כל זאת ללא קשר להליך המשפטי שנפתח כנגדו. סוג העבירות בגינן ייפסל מנהלית רישיונו של נהג הנתפס מבצע עבירת תנועה מן הסוג הנ"ל (או לפחות שכך נטען כנגדו) מפורטות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה. 

בגין עבירות קלות יחסית (למשל אי מתן זכות קדימה או עקיפה בדרך לא פנויה) ניתן להטיל פסילה מנהלית בת 30 יום. על נהג שעבר עבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נפצע אדם ו/או נגרם נזק לרכוש ניתן להטיל פסילה מנהלית בת 60 יום, ואילו רישיונו של נהג החשוד בגרימת תאונת דרכים קטלנית יכול להיפסל מנהלית לתקופה של עד תשעים ימים.

 

ברוב המקרים יתקיים שימוע בפני קצין משטרה לפני הטלת פסילה מנהלית, ניתן לערער על פסילה מנהלית ויש לה השלכות על מהלך משפט תעבורה. כדי להתמודד כראוי עם פסילה מנהלית יש לפנות לעורך דין תעבורה אשר יוכל, במקרים רבים, לקצרה ואף לבטלה לחלוטין.

 

פגיעה בזכויות יסוד

 

פסילה מנהלית היא הליך חריג מבחינה משפטית שכן מדובר במצב בו הרשות המבצעת (במקרה זה המשטרה), אשר אינה מוסמכת לשפוט, נוקטת צעדים חמורים אשר בכוחם להגביל משמעותית זכויות יסוד, דוגמת חופש התנועה וחופש העיסוק וזאת עוד טרם מוצה ההליך המשפטי, ואשמתו של החשוד בביצוע עבירת התעבורה לא הוכחה.

 

נראה כי המחוקק הישראלי מצאֿ לנכון להקנות לקציני משטרה את הסמכות לפסול מנהלית רישיון נהיגה בשל הצורך להגן על אזרחים מפני עבריני תנועה המסכנים, מן הסתם, לא רק את עצמם. צורך זה גובר על הפגיעה האפשרית בזכויות יסוד כל עוד נעשה בכלי השלילה המנהלית שימוש זהיר, מוגבל ומפוקח.

  

ברוב המקרים יתקיים שימוע בפני קצין משטרה לפני הטלת פסילה מנהלית ברוב המקרים יתקיים שימוע בפני קצין משטרה לפני הטלת פסילה מנהלית צילום: ישראפוטו

 

ערעור על פסילה מנהלית

 

במקרים רבים אדם אשר נתפס מבצע עבירת תנועה שניתן בגינה לשלול רישיונו מנהלית, יידרש להתייצב לשימוע בפני קצין משטרה. השימוע יערך בתחנת משטרה ויתקיים בתוך שלושה ימים מביצוע העבירה לכאורה, במהלך השימוע יוכל הנהג לטעון טיעוני הגנה. קצין המשטרה מוסמך לפסול מנהלית רישיונו של נהג שבחר לא להתייצב לשימוע בפניו.

 

ניתן לערער על פסילה מנהלית לבית המשפט לתעבורה, אולם רק לכזה אשר בתחום שיפוטו בוצעה העבירה. ערעור כזה יוגש כבקשה לבטל או לקצר פסילה מנהלית. בית המשפט לתעבורה מקיים דיון בנושא ערעור על פסילה מנהלית בדרך כלל בתוך 4-5 ימים ממועד הגשת הערעור.

 

מי שאינו בקיא בתחום דיני התעבורה יתקשה לנהל בעצמו הליך ערעור על פסילה מנהלית. יש לקחת בחשבון כי בית המשפט לתעבורה מוסמך לבטל או לקצר את משך הפסילה המנהלית אולם הוא רשאי גם להאריכה. נהיגה בעת פסילה מנהלית היא עבירה חמורה.

 

מי שסבור שפסילה מנהלית תוקפה אינו כשל פסילת רישיון על ידי בית משפט טועה. בתי המשפט לתעבורה מתייחסים בחומרה רבה למי שנתפס נוהג בזמן פסילה מנהלית, בנוסף, יש לקחת בחשבון כי פוליסת הביטוח אינה תקפה אם נוהג ברכב אדם שרישיונו נפסל, בין אם מנהלית או על ידי בית המשפט.

 

פסילה מנהלית כחלק מהעונש במשפט תעבורה

 

במקרים רבים (ובוודאי כאשר מדובר בעבירת תנועה חמורה או בעבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נפגע אדם) כאשר נפסל מנהלית רישיונו של נהג, יוגש נגד הנהג גם כתב אישום לבית המשפט לתעבורה וייפתח כנגדו משפט תעבורה. בתום המשפט, ובמידה והנהג נמצא אשם בביצוע העבירה, יתחשב על פי רוב בית המשפט בעובדה שרישיונו של הנהג נפסל מנהלית לתקופה כזו או אחרת ובהחלט ייתכן שתקופת הפסילה המנהלית תהווה את עיקר העונש.

 

יחד עם זאת, במרבית המקרים בית המשפט ינכה את תקופת הפסילה המנהלית מהעונש הסופי שיוטל בגזר הדין רק בתנאי שיש ממה לנכות. לדוגמה: אדם שיצא זכאי, למעשה הפסיד את ימי הפסילה המנהלית ולא ניתן לנכותם.

  

עו״ד אוריאל גולדברג עוסק בדיני תעבורה

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x