$
בארץ

"עודף רגולציה גורר יותר תביעות שמוגשות"

עו"ד גיל אורן, שותף בפירמת יגאל ארנון, מסביר למה ההחמרה המשפטית עם דירקטורים ועודף רגולציה מכבידים על יעילות ההתנהלות העסקית: "משקיעים בפרוצדורות על חשבון היכולת לעשות החלטות עסקיות מהר ונכון"

זוהר שחר לוי 07:4621.12.15

"עולם הדירקטורים הוא עולם מסוכן כי הוא חשוף מאוד, וההתנהלות של דירקטורים נמדדת בהתאם לכללים קפדניים ונבדקת תחת זכוכית מגדלת", אומר עו"ד גיל אורן, שותף בפירמת עורכי הדין יגאל ארנון, מומחה בהסדרי חוב של חברות ציבוריות ובעל ניסיון רב בהנפקות, במיזוגים וברכישות.

 

The Leaders 3 - פרויקט הסטודנטים של כלכליסט והמכללה למינהל

 

לדבריו, מצב העניינים כיום מביא למסקנה שלא תמיד משתלם להיות בעל שליטה או דירקטור.

 

"פסקי דין ברוח זה שניתן בעניין 'מעריב' עשויים להביא לשיתוק המערכת העסקית", אומר אורן בתגובתו להחלטה מאוגוסט האחרון שנתן השופט עופר גרוסקופף לאשר תביעת נגזרת נגד דסק"ש ו־13 מהדירקטורים שלה. "פסק הדין הטיל אחריות על הדירקטורים אף שהם לא הואשמו בגניבה או באישור עסקה לטובת בעל השליטה", אומר אורן. "הדגש על הצורך להתנהל נכון עשוי להביא לשיתוק, לא מספיק שאתה חושש אם קיבלת את ההחלטה העסקית הנכונה, אתה גם צריך להיצמד למתודולוגיה נוקשה מאוד כי אם לא תעשה את זה — הסיכוי שתמצא את עצמך חשוף, גדל".

 

מימין הסטודנט תומר אפללו עם עו"ד גיל אורן מימין הסטודנט תומר אפללו עם עו"ד גיל אורן צילום: עמית שעל

 

יותר מדי תביעות

 

איך מסבירים לאנשי עסקים את הצורך להיצמד לכללים?

"מנהלים ודירקטורים מתקשים לקבל את העובדה שבמצבים מסוימים הכללים מחייבים לצאת מהחדר, או שבוועדת ביקורת צריכים לשבת אנשים מסוימים ולא אחרים וכדומה. הם חושבים שבית המשפט יבחן רק את ההחלטה העסקית שלהם. אבל בית המשפט לא בוחן אם ההחלטה נכונה, כי אחרת לא היית מגיע אליו מלכתחילה. הוא בוחן אם ההתנהלות נעשתה לפי סט כללים נכון, ואם יש חשש סביר שההחלטה התקבלה על בסיס לא נכון"..

 

לצד החמרת הרגולציה יש גם מגמה של הגשת תביעות ייצוגיות ונגזרות.

"בשנים האחרונות יש עלייה בתביעות הנגזרות שאישרו בתי המשפט, שמשמעותן הטלת אחריות על בעלי תפקידים. ככל שהרגולציה נהיית יותר מורכבת, יש יותר מקום לאישור תביעות נגזרות. השאלה היא אם זה יותר מדי או לא. לגישתי כן. התוצאה היא שמשקיעים יותר בפרוצדורות, וזה בא על חשבון היכולת לעשות החלטות עסקיות מהר ונכון".

 

האם הפעילות הרגולטורית האינטנסיבית וחוסר הוודאות יכולים להבריח משקיעים זרים?

"ניקח למשל את תחום חיפושי הגז. בשנות התשעים אף אחד לא באמת חשב שימצאו גז בים, ובהתאם לכך נתנו את רישיונות הקידוח חינם, חוק התמלוגים דיבר על 12%. אלא שעם גילוי הגז התמלוגים למדינה נראו נמוכים מדי, רגולציה חדשה נכנסת לפעולה והמשקיע הרגיש שפתאום הופכים עליו את השולחן. התנהלות כזו יוצרת חוסר ודאות אצל המשקיעים. מצד אחד התמלוגים הנמוכים אינם סבירים, ומצד שני הבעיה היא שאין חשיבה לטווח הארוך".

 

איך באה לידי ביטוי המורשת של המייסד יגאל ארנון?

"התחום שבו המורשת שלו מורגשת בעיקר הוא יחסי האנוש. הגישה במשרד היא בלתי אמצעית. יגאל ידע לתת את המילה הטובה ואת ההערכה גם לשומר בשער ולמחלק התה. זה משהו שחלחל לתוך הארגון. מלבד זאת הוא הותיר מורשת של מקצועיות. אף שהיה איש עסקים מצליח ביותר, שניהל תיקים גם בשלבים מתקדמים של חייו, כשהוא עבד על תיק הוא עשה זאת בכל המקצועיות, ולא היית רואה אותו עם להקה של עשרה אנשים והוא לא יודע מה קורה בתיק. הוא תמיד היה מצוי בפרטים, והדבר הזה חלחל לעובדי המשרד".

 

נגד הגבלה מלאכותית

 

מה מייחד את המשרד שלכם?

"יגאל ארנון הצליח לעשות מהלך יפה של העברת השרביט לדור ההמשך בתחילת שנות האלפיים. ההנהלה שמובילה את המשרד מורכבת מאנשים שנבחרו, וזה מאפשר לאנשים ממקומות שונים במשרד ובעלי ותק שונה להיות מעורבים בניהול ולהעביר את השרביט מדוד לדור ללא משבר".לדברי אורן, טיפוח הדור הצעיר גם מעודד את המשרד להעמיק בתחומי משפט חדשים: "כיום יש אצלנו התפתחות גדולה בתחומי הטכנולוגיה, ועולות שאלות משפטיות מעניינות כמו הפרטיות ברשת וכל מיני דילמות משפטיות מעניינות שעדיין אין עליהן תשובות".

 

איך מחנכים את הדור הצעיר?

"בתפיסה שלנו המתמחה הוא אדם בעל כישורים, ואנו משתדלים לתת לו עבודה רצינית ומעניינת כבר בהתחלה. אנו מעדיפים לתת לאנשים לחוות קצת את המים העמוקים, ואם אפשר גם להיחשף ללקוחות. במגבלות המשרד אנו גם מאפשרים להם להגיע למקומות שמעניינים אותם, אבל במקביל אנו דורשים רמה גבוהה של מקצועיות, העמקה והשקעה".

לפגישה מצטרף תומר אפללו, סטודנט למשפטים ומינהל עסקים ומתמחה במשרד. "ביום הראשון של ההתמחות של תומר ישבתי עם אחד השותפים ושאלתי אותו מה הוא יודע על תחום ניירות הערך בארצות הברית. נכנס תומר ואמרנו לו 'בוא, תקשיב'. אנחנו לא מתביישים לשבת ליד המתמחים, להתלבט, להראות שאנחנו יודעים או לא יודעים, כולנו אנשים בסוף".

 

מה דעתך על הכוונה להגדיל את זמן ההתמחות כדי לרסן את הצפת המקצוע?

"אם המטרה היא להקשות, אני לא תומך בה. אם הכוונה לשפר את איכות עורכי הדין החדשים, זה מצריך חשיבה. להארכה לשנתיים יש יתרונות, אתה יכול להתמחות בשני מקומות כמו בבית המשפט ובמשרד, ואז אתה נחשף לשני הצדדים של המערכת. אם יכניסו מבחנים שישפרו את איכות עורכי הדין, אני חושב שהשוק יוכל ליהנות מזה. אבל אני לא חושב שלהאריך התמחות כאלמנט מסנן זה מה שיעזור".

 

צריך אלמנט מסנן?

"אני נגד הגבלה מלאכותית ובעד עידוד התחרות. אחרי הכל מדובר בידע שאפשר להשתמש בו גם במקצועות נוספים מלבד עריכת דין, אם בעולם העסקי ואם במקומות אחרים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x