$
בארץ

נתניהו חתם על מתווה הגז: "קיבלנו מתנה מהקב"ה - וזה חשוב לכלכלה"

לאחר שנה של דיונים ועימותים, ולמרות המלצות ועדת הכלכלה - ראש הממשלה הפעיל את סעיף 52 בחוק ההגבלים העסקיים. לדבריו, "היינו צריכים להתגבר על הדיון הפופוליסטי"; שטייניץ: "תם עידן החלמאות, החל עידן הניצול הנכון של משאבי הטבע"; שותפויות הגז: "נערכים לפיתוח לווייתן במהירות האפשרית"

ליאור גוטמן 12:4517.12.15

ראש הממשלה בנימין נתניהו חתם על סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, ובכך אישר סופית את מתווה הגז הממשלתי. מבדיקת "כלכליסט" עולה שמתווה הגז הממשלתי נותר זהה לזה שאושר בכנסת בספטמבר האחרון ברוב של 59 תומכים מול 51 מתנגדים.

 

החתימה מגיעה לאחר כשנה של דיונים, שימוע ציבורי, וקרוב לעשרה דיונים בוועדת הכלכלה של הכנסת, שרק ביום שלישי המליצה שלא לחתום על מתווה הגז. הוועדה טענה כי "לעניות דעתנו, יש לבטל לאלתר את המתווה ולפעול בדרך המלך, שמשמעותה היא נקיטת הליך סדור לפי חוק ההגבלים העסקיים או חקיקה". עם זאת, נתניהו לא היה מחויב על פי חוק לקבל את המלצת ועדת הכלכלה.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אוראל כהן

 

העתירות הצפויות: נגד פטור מרגולציה והשיקול הביטחוני

 

כעת, לאחר החתימה, יעבור הדיון במתווה הגז הממשלתי לפסים משפטיים עם הגשת שלל עתירות לבג"ץ מטעם מפלגת המחנה הציוני, ארגונים חוץ־פרלמנטריים וארגוני חברה. הדיון הראשון בעתירות עשוי להתקיים בתחילת פברואר.

 

בג"ץ צפוי לדון בשאלת חוקיותה של פסקת היציבות, בה מבטיחה הממשלה חסינות של עשור משינויי חקיקה ממשלתיים רגולטוריים במתווה הגז. נושא נוסף שצפוי לעלות הוא הנימוק לאכיפת הממונה על הגבלים עסקיים בטיעונים מדיניים־ביטחוניים בהפעלת סעיף 52.

 

שטייניץ: "תם עידן הרגולציה והחלמאות"

 

שר האנרגיה, יובל שטייניץ אמר היום במעמד החתימה על המתווה כי: "זהו יום חג למדינת ישראל. תם עידן הרגולציה והחלמאות, מתחיל היום עידן העשיה לטובת מדינת ישראל, עידן הניצול המהיר והנכון של משאבי הטבע". 

 

שטייניץ הודה לנתניהו על גיבוי מלא למתווה הגז, שבלעדיו הממשלה לא הייתה חוצה את המהמורות הפוליטיות. "אני גאה במתווה הגז. לא רק שאחרי שנים של עיכובים אנחנו נעים קדימה לפיתוח המאגרים שהתגלו ולא פחות חשוב לסלול את הדרך לגילויים חדשים. בוועדת ששינסקי דאגנו שבערך 60% מהרווחים יגיעו לאזרחים. במאגר לוויתן זה יגיע אפילו ל-70%", אמר שטייניץ.

 

שטייניץ. "מתחיל היום עידן העשייה לטובת מדינת ישראל, עידן הניצול המהיר והנכון של משאבי הטבע" שטייניץ. "מתחיל היום עידן העשייה לטובת מדינת ישראל, עידן הניצול המהיר והנכון של משאבי הטבע" צילום: נמרוד גליקמן

 

שטייניץ טען שהממשלה התמודדה עם חצאי אמיתות ודיסאינפורמציה בנושא הגז. "הציעו לי להימנע מנושא הגז. אל תגע בו כי תהיה הסתה. יהיו הפגנות, וצוות הרגולטורים הממשלתי ימשיך לעסוק בזה, ואין סיכוי לפתור את הבעיה במהלך קצר וזה ייקח כמה שנים. אני יכול לומר דבר אחד - אם לא הייתי לוקח אחריות ומגבש את המתווה הייתי מועל בתפקידי כשר האנרגיה. היה לי קל יותר לא לפתוח עיתונים או לשמוע חלק מתוכניות הרדיו אבל היה לי קשה להביט במראה. אבל זהו מתווה טוב וחשוב להעביר את המסר שחשוב לשמוע ביקורת אבל לא להכנע להתלהמות ולהפחדה".

 

שטייניץ המשיך למנות את תועלות המתווה, החל מהתעשיה דרך איכות האוויר וכלה בהכנסות המדינה ממיסוי. "הובלנו רפורמה שתאפשר לחבר 100 מפעלים בשנה. זהו יום חג למדינה ואזרחיה ויום חג קטן בשבילי ולא אתן לוויכוחים ולחלמאות להמשך עוד שנים. אני מתכוון להתניע את מתווה הגז ואת המשק כולו תוך חודשים. אז זה לקח חצי שנה, והיה קשה לפעמים, אבל יגעת ומצאת - תאמין. היום תם עידן הרגולציה העודפת והחל עידן התעשייה" סיכם שר האנרגיה.

 

נשיא התאחדות התעשניים, שרגא ברוש, אמר לשטייניץ: "עשית שם אדיר בהחזרת שם המשרד ובתשומת לב עצומה לתעשיה. זה מעשה ענק לטובת התעשיה בחתימה על המתווה. אני רואה בבית אלפי אנשים טובים שיצאו להפגין ואני שואל את אשתי על מה הם מפגינים? הגז בשבילי ! לחברת החשמל יש, וזה סם חיים שלנו. אם רוצים להפגין בעד התעשייה אז מצוין. אבל מישהו השתגע והפגין נגד התעשייה. יש רוב בממשלה, יש רוב בכנסת. זה לא דמוקרטי?". באופן מקרי או שלא, ברוש לא מזכיר שהוא מחזיק בעצמו חברת שיווק גז שתהנה בעקיפין מפיתוח המאגרים.

 

ברוש טען שחתימה על המתווה תקדם פה תעשיה שלמה וניצל את ההזדמנות לשבח את ראש המועצה המקומית אנדרי אוזן ולעקוץ את הממונה על ההגבלים המתפטר דיוויד גילה. "אומרים שאסור מינויים פוליטיים, אבל תראה מה מינוי פוליטי עשה לנגב ותראה מה מינוי לא פוליטי ברשות ההגבלים עשה שם".

 

נתניהו. "יש מקור אנרגיה זול ולפתח הכנסות גדולות למדינת ישראל כדי להעביר לרווחה" נתניהו. "יש מקור אנרגיה זול ולפתח הכנסות גדולות למדינת ישראל כדי להעביר לרווחה" צילום: עומר מסינגר

 

 

נתניהו: "באנו לתת גז למדינת ישראל"

 

אחרי שורת נאומים נתניהו עלה לדבר וביקש להודות לשני אנשים שפילסו את הדרך. "שר האנרגיה יובל שטייניץ דחף את המתווה יחד עם מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר שעבדו שניהם יחד כצוות מחץ. יש כאן חזון שמתגבש תחת עינינו ובאר שבע תהיה בעוד תריסר שנים עיר של חצי מיליון תושבים. והקטר שיביא את הברכה הוא הסקטור התעשייתי. נצמצם פערים ונתן לילדים חינוך ועבור כל אלה נתן גז. באנו לתת גז למדינת ישראל".

 

נתניהו טען שהדיון על הגז הפך לפוליטי ופופוליסטי ולמרות מה שנשלח אלי מועדת הכלכלה החלטתי לאשר את מתווה הגז. "לא נרצה להשאר עם תחנה, שדה ותחנת כוח בודדת. קיבלנו מתנה מהקדוש ברוך הוא וזה חשוב לכלכלה כי יש מקור אנרגיה זול ולפתח הכנסות גדולות למדינת ישראל כדי להעביר לרווחה. ויש גם את יחסי החוץ: אני הולך לפגוש בקרוב את קפריסין אבל גם ירדן והרש"פ רוצים גז. מי שעוד רוצים הם טורקיה ומצרים כמו גם מדינות אירופה. זה חשוב ליחסי החוץ והיינו צריכים להתגבר על הדיון הפופוליסטי. השקיעו משאבים רבים בקו הזה אבל זה לא השפיע עלי", אמר נתניהו, וחתם רשמית על מתווה הגז.

 

סאגת הגז החלה בסירובו של הממונה על הגבלים דיויד גילה לאשר את האחזקה הצולבת של קבוצות דלק ונובל על מאגרי הגז לווייתן ותמר, מו"מ של חצי שנה מול חברות הגז, התפטרות מחאתית של גילה, שימוע ציבורי, התפטרות של שר הכלכלה אריה דרעי והכפפת כלל מתווה הגז לנימוקים ביטחוניים מדינים.

 

משותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר נמסר בעקבות אישורו הסופי של מתווה הגז: "דלק קידוחים ואבנר מחויבות להסכמות במתווה הגז ולחברה הישראלית כולה ונערכות לפיתוח פרויקט לוויתן ולהרחבת פרויקט תמר במהירות האפשרית. תגליות הגז הן מנוע הצמיחה העתידי של המשק הישראלי והן יובילו להכנסות של מאות מיליארדי שקלים לטובת אזרחי המדינה, לפיתוח התעשייה הישראלית וליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים. עם אישור המתווה נסללה הדרך לביצוע השקעות העתק הנדרשות לפיתוח פרויקט לוויתן ולהרחבת פרויקט תמר, במטרה להבטיח לישראל עצמאות וביטחון אנרגטי, תוך ניצול חלון ההזדמנויות הגיאו-פוליטי לייצוא גז למדינות השכנות. תעשיית הגז איבדה שנים יקרות בגלל עיכובים רגולטוריים, אך היום מדינת ישראל הכריעה באופן דמוקרטי: צריך לתת גז לכלכלה הישראלית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x