$
בארץ

נתניהו: "אשלח נציג למצרים כדי לפתור את יצוא הגז; אם המתווה לא יאושר, נישאר עם מונופול"

ראש הממשלה נשא דברים בדיון על מתווה הגז בוועדת הכלכלה: "היכולת שלנו לייצא גז - מעצימה את כוחה של ישראל". הרצוג שהשתתף גם הוא בדיון, ענה לנתניהו: "אני לא מבין איך כל ההרצאה המפורטת שלך קשורה למחיר הגז לצרכן"

ליאור גוטמן ושאול אמסטרדמסקי 12:4908.12.15

מתווה הגז הגיע היום (ג') לנקודת הרתיחה שלו: ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הבוקר מהם הנימוקים בגינם הוא מבקש לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים ולהחליט שנושא הגז וההשלכות המדיניות שלו חשובות יותר מתחרות במשק הגז המקומי. מי שהגיע לאולם הוועדה הוא גם יו"ר האופווזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, כמו גם כלל חברי הכנסת מכל סיעות הבית.

 

 


  

 

כבל פתח את הדיון ומנה את שורת הארגונים והפקידים שהצביעו מדוע השימוש בסעיף 52 הוא חריג ולא מקובל. "בניגוד לממשלה שהתברברה חודשים ארוכים חברי הוועדה ידעו לבצע דיון מעמיק ומסודר. בכל אותו הזמן הגז שורם ואולי תתעשת ותחבר את עשרות המפעלים לגז. עוד התברר לנו שנתנוים שהוצגו היו לא מדויקים בלשון המעטה. המס לא יגיע לטריליון שקל אלא 280 מיליארד שקל והמיסוי לא יהיה 60 אחוז אלא 47 אחוז כפי שאמרה פה הנגידה זהו סכום מכובד. לא קיבלנו תשובה מדוע המדינה לא רוכשת גז כדי להוריד עלויות, למה אין צינור שני ואפילו לא יודעים איפה יחובר הגז לחוף", אמר.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ (מימין) ורה"מ בנימין נתניהו בדיון בוועדת הכלכלה שר האנרגיה יובל שטייניץ (מימין) ורה"מ בנימין נתניהו בדיון בוועדת הכלכלה צילום: דוברות הכנסת

 

נתניהו ענה לכבל ואמר שהוא מעריך את ההזדמנות לדבר על האינטרסים של מדינת ישראל. "אתה שללת את האינטרס של הביטחון בשיקולים שלנו. ההפך הוא הנכון. אנחנו הולכים להבטיח את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. כל מדינה תלויה באספקת אנרגיה לא נוכל להפעיל את מערכות החשמל שלנו ואם הם יקרסו תקרוס המדינה. כולם זוכרים את סופות השלגים שהשביתו בתים מחימום. אבל זה גם משליך על המערכות הביטחוניות שלנו וזה יכול לקרות מתקיפות שונות כולל סייבר. אבל אם מערך הגז שלנו הוא הספק היחיד ויש לדאוג לכך והבטחת אספקת הגז היא חיונית לא רק לתפקוד המדינה אלא גם להבטחת קיומה הסדיר של ישראל. מדינות לא יכולות לחטוב היום עצים ביער כתחליף", אמר. 

 

הדיון בוועדת הכלכלה הדיון בוועדת הכלכלה צילום: ליאור גוטמן

 

נתניהו נשען על הנימוקים הביטחוניים ושלף מסמך מאפריל 2015 שקורא לפיתוח מהיר של מאגר לווייתן, עליו חתום לא פחות ממשרד הביטחון. "אם אין יתירות של אסדות נהנה במצב מאוד רע". שטייניץ חידד שמי שהעביר את המסמך הוא אל"מ ממשרד הביטחון, כלומר הטענות כאילו צה"ל או משרד הביטחון אל היו מגובשים או שייכים למתווה אינן לכאורה נכונות.

 

"אני לא מבין איך כל ההרצאה המפורטת שלך קשורה למחיר הגז לצרכן"

נתניהו טען שמה שמבדיל בין יציבות להתפרקות אלו דברים קטנים מאוד. "אספקת גז זה אינטרס שלנו וזה חשוב לנו במיוחד מול הסחף של גורמי האיסלאם הקיצוני במדינות השכנות. מעבר לאלה יש חשיבות בייצוא גז אל כמה מדינות ודרך כמה מדינות בדרך ליעד סופי. אנחנו מעוניינים ביצוא גז לפלסטינים ואנחנו פועלים כדי לייצב את הכלכלה שם אם לא מחסור בטח יציבות", אמר. בהתייחסו למדינות אחרות אמר שירדן, יוון, מצרים הם לקוחות פוטנציאלים. "בחודש הבא אפגש עם נשיא קפריסין שכבר היה פה ועל מה רצה לדבר? על הגז. היו לנו מגעים ונרצה לייצא גז דרך קפריסין. אתמול סיכמתי עם ממשלת מצרים שאשלח נציג כדי להשיג פתרון שיושג בעניין הגז", אמר. 

 

יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל ויו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל ויו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג צילום: דוברות הכנסת

 

מי שקיבל את זכות הדיבור הוא יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, שטען שהצרכן לא קיבל ביטוי במתווה הגז. "חברת אל על כמעט קרסה במקומות שונים בהם היא היתה מונופול כולל במלחמות ישראל. והנה פה אתה עוקף בפעם הראשונה בישראל את הממונה על ההגבלים. איך לכל הרוחות כורכים את יוון וטורקיה למחיר ליחידת חום אחת לצרכן שנקבע במו"מ בין ממשלת ישראל או בהסכמים שערורייתים מול חברת החשמל? האם יחסי הביטחון לא נישאים לשווא? הייתי במקומך מפעיל את שני החוקים המדוברים - חוק ההגבלים העסקיים וחוק הפיקוח על המצרכים. אז יוגבל המונופול ויפוקח המחיר. ובגלל שהממשלה התרשלה ברישיונות ונתנה הכל לספק אחד אז הממשלה הייתה צריכה להיות ריבון ולומר שיפקחו על המחיר ואמרתי את זה ליזמים. אתה לא מפעיל את זה באף מקום, והנה מפעילים סעיף מיושן ואם אנשים מפגינים כל מוצ"ש ולשמוע אותם. על מי אתה מגן בדיוק?", שאל.

 

שר האנרגיה שטייניץ אמר שמיד עם כניסתו לתפקיד התברר לו שהוא לא יכול לדאוג לביטחון האנרגטי של המדינה. "כל עוד 50% ומעלה מהחשמל שלנו מיוצר על ידי גז והגז מגיע משדה אחד ומצינור אחד ואסדה אחת. הדרך היחידה ליצור רמה סבירה של ביטחון היא שיהיו לישראל 3 שדות עם מערכות הולכה נפרדות. רוב גורמי הממשלה סבורים כך. בנק ישראל, המוסד הכלכלי ביקש ממני את כל הנתונים ולאחר כחודש וחצי של עבודה הודיע לי על תמיכה במתווה, שהוא הטוב ביותר האפשרי", אמר.

 

נתניהו החל לענות על שאלות של חברי הכנסת ואמר שחייבים לפתח שדות כדי לא להישאר עם מונופול. "לא יהיה פיתוח של שדות אחרים אם נחזור חזרה למה שעשו במצרים או ארגנטינה. אף אחד לא בא. כולם מרוצים - יש פיקוח ממשלתי וכל התפיסות הללו לא נכונות. הצינור חשוב אבל היתירות באסדות ויש סנקציות. לוקח זמן לפתח את המאגרים ויש סימני דרך. אם לא יפתחו ניקח את המאגרים", הבטיח.

 

נתניהו המשיך לענות לחברי הכנסת ואמר שהוא התרשם מעבודת הפקידות הבכירה. גם פרופ' יוג'ין קנדל לשעבר ראש המועצה הלאומית קבע מתווה סביר וגם קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, שאינה כפופה לי, אמרה שהמתווה טוב. זה התעכב בגלל פעולותיו של הממונה על ההגבלים. חייבים להתקדם עם המתווה ולהתקדם", אמר.

 

נתניהו התייחס לאיומים האסטרטגים על ישראל והזכיר שבמלחמת לבנון השניה כלי שיט של צהל נפגע מטיל חוף-ים, מה שעלול להשליך על הביטחון האנרגטי של ישראל. "עוד בוועדת צמח ישב נציג של המועצה לביטחון לאומי. אין לזה אח ורע. עוד בינואר 2013 קיבלנו החלטה על הגנת המים הכלכלים של ישראל. מה עוד צריך להגיד לכם כדי לשכנע שהטענה שכל חוות הדעת נולדו כדי להצדיק את קידום המתווה", אמר.

 

נתניהו הסביר לחברי הכנסת שכל מכירה של חברה או אחזקות בשדות הגז דורשת את אישור המדינה, ולכן אין חשש ששדות הגז יעברו לידי גורם זר או עוין. לגבי פיתוח מאגרי הגז נתניהו הסביר שחוק הנפט מאפשר לישראל להפקיע חלקות גז באם אלו לא פותחו. "אין לשיראל 30 מיליארד שקל זמינים לפיתוח לווייתן אבל לחברות הזרות כן. נטילת החזקה זה אקט חריג ומקווה שלא נגיע לשם. לגבי התהליך אני הייתי מנוע מהקמת ועדות בזמן בחירות ולכן הפקדתי את הנושא בידי פרופ' יוג'ין קנדל ולאחר מכן בידי שר האנרגיה שטייניץ, איש עם אינטגריטי. שמעו חלופות וזה מה שהוחלט".

 

ח"כ מנואל טרכטנברג טוען שהפתרון האלטרנטיבי הוא פיקוח מחירים מותאם ומוסכם. "אני מפציר בך והפגנות שחוזרות כל מוצ"ש הוא שיש קרע פעור בחברה בנושא הזה". נתניהו עמה שאין אלטרנטיבה למתווה מה גם שהממונה על ההגבלים לא יכול לכפות פיקוח מחירים כיוון שזה לא תפקידו. "הפיקוח לא יעזור ולא יהיה מושכל ואני לא רוצה שתהיה פה רק חברה אחת שעובדת. אני רוצה לעודד השקעות והמתווה הוא סיכוי טוב לייצר ביטחון ותחרות", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x