$
משפט

נשיאת העליון: "למרות התמונות שלי במדי נאצים הייתי בוחרת שוב במקצוע השפיטה"

בכנס השופטים והרשמים הארצי, הודיעה השופטת מרים נאור כי בהנהלת בתי המשפט נערכה עבודת מטה להקמת "צוות הכפשות" שיפעל למיגור התבטאויות פוגעניות ברשת

זוהר שחר לוי 12:4931.08.15

"הייתי בוחרת שוב במקצוע השפיטה למרות התמונות שלי במדי נאצים שהופיעו לאחרונה באינטרנט והכתבות על כך. לא הבטחתי מעולם לעצמי גן של שושנים", כך אמרה היום (ב') נשיאת בית משפט העליון, מרים נאור בכנס השופטים והרשמים הארצי והוסיפה כי הנהלת בתי המשפט מתכננת להקים "צוות הכפשות".

 

נשיאת העליון התייחסה בכנס, שהתקיים במלון רמדה בירושלים, להכפשות נגדה ונגד מערכת המשפט לאחרונה כמו גם הפגנות ליד בתי השופטים, איומים ועוד.

 

נאור אמרה כי בהנהלת בתי המשפט נערכה עבודת מטה מקיפה בשיתוף מומחים למשפט ואינטרנט ונבחנו דרכי ההתמודדות האפשריים לטובת מיגור ההתבטאויות הפוגעניות ברחבי הרשת. "הכוונה", הוסיפה הנשיאה, "היא להקים צוות 'הכפשות' ייעודי בהנהלת בתי המשפט, אשר יהיה אחראי על הובלת הטיפול ויישום דרכי ההתמודדות עם תופעת הפרסומים הפוגעניים ברשת האינטרנט, ובכלל זאת בחינת והטמעת כלים טכנולוגיים ייעודיים לטובת ניטור יזום של תכנים פוגעניים והסרת התכנים סמוך לפרסומם". לפי הנשיאה, יינקטו גם פעולות הסברתיות לטובת הקניית "כלי עבודה" לציבור השופטים.

 

במקביל, במשרד המשפטים הוקם צוות בין משרדי בראשות המשנה לפרקליט המדינה שתפקידו להפעיל פעילות רב מערכתית במטרה להתמודד עם הפגיעה בנושאי משרה ציבורית. בצוות חברים נציגי משרד המשפטים, נציגי המשטרה, נציגי התקשוב הממשלתי ונציגי הנהלת בתי המשפט. לפי הנשיאה, במסגרת שיתוף פעולה זה נקבע ערוץ ישיר להגשת תלונות במשטרה ולטיפול בשופטים מאוימים. זאת בנוסף לוועדה הציבורית בראשות השופטת בדימוס עדנה ארבל שהקימה שרת המשפטים אילת שקד.

 

שרת המשפטים איילת שקד שרת המשפטים איילת שקד צילום: יאיר שגיא

 

"הייתי בוחרת שוב במקצוע השפיטה", אמרה נאור לשופטים, "למרות העבודה המאומצת בכל הערכאות, למרות המתחים שהם אינהרנטיים לעבודה, למרות התמונות שלי במדי נאצים שהופיעו לאחרונה באינטרנט והכתבות על כך. לא הבטחתי מולם לעצמי, ואיני מבטיחה גם לכם, גן של שושנים. באנלוגיה כמובן – אוכל להבטיח – דם, יזע ודמעות, אך גם עבודה מעניינת המלווה בתחושת סיפוק רבה בכל הערכאות בשל היכולת לעשות את הישר והטוב. עבודה אליה אתה מגיע בוקר בוקר, או למצער כמעט בוקר בוקר עם שיר חדש בלב, גם אחרי הרבה שנים על כס השיפוט".

 

"הוועדה המייעצת היא לא ועדת 'סינון'"

 

הנשיאה נאור התייחסה גם לטענות השונות שעלו לאחרונה על אופן בחירת השופטים וקידומים, בין השאר ביקורת על הקורס למועמדים בשפיטה.

 

נאור התמקדה בסוגיית קידומים של שופטים מבית משפט השלום לבית המשפט המחוזי. "אני רוצה להסביר מי היא ועדת השתיים – הוועדה המייעצת לנשיאת בית המשפט העליון בנוגע לאפשרויות קידום שופטי בתי משפט השלום. אין מדובר בוועדה 'סודית' כפי שנטען לאחרונה. הנשיאה ביניש הודיעה על מינוי הוועדה המייעצת בישיבת הוועדה לבחירת שופטים. הודעות נמסרו בזמנו לכלל השופטים".

 

לפי נאור, הוועדה המייעצת הוקמה "מתוך מטרה להבטיח הזדמנות שווה והוגנת לכל שופטי ערכאת השלום הרואים עצמם מועמדים לקידום". לדבריה, מדובר בוועדה שבאה לתת מענה לטענות שנשמעו בעבר מצד שופטי שלום, ולפיהן אין להם דרך להבליט את כישוריהם לצורך בחינת קידומם. הוועדה דנה במועמדותם של שופטים המבקשים להופיע בפניה והמכהנים יותר מחמש שנים כשחברי הוועדה מראיינים ובוחנים את איכות פסקי הדין של אותם שופטים. את המידע שנאסף מעבירה הוועדה לנשיאת בית המשפט העליון ביחד עם המלצתה.

 

"תפקידה של הוועדה", אמרה נאור, "הוא להוות גורם מייעץ בלבד. הוועדה המייעצת היא לא ועדת "סינון", וכמובן שהיא לא "פוסלת" מועמדים. מתכונת עבודה זו – אשר לפיה יש לוועדה תפקיד מייעץ ואין בה כדי לשנות מהמתכונת המקובלת של תהליך מינוי השופטים - לא השתנתה בשמונה השנים שחלפו מאז הקמת הוועדה לראשונה".

 

הנשיאה הוסיפה: "אכן, הנשיאים מוסמכים להעלות שמות גם בלי שהמועמד עבר את הוועדה המייעצת וכך גם שרת המשפטים או שלושה מחברי הוועדה לבחירת שופטים כאחד. אולם, נוכח ריבוי המועמדים וכובד המשימה זקוקים הנשיאים לסיוע ולייעוץ. זה לא ריאלי לצפות שעל סמך ראיון אישי של עשרים דקות יחליט נשיא בית המשפט העליון שמועמד מתאים לקידום. רק מעטים מפסקי הדין הרבים הניתנים בבתי משפט השלום מגיעים לדיון בבית המשפט העליון במסגרת בקשות רשות ערעור. באמת קשה לומר כי שופטי בית המשפט העליון מכירים את פסקי הדין של שופטי השלום דרך עבודתם היומיומית. ציבור המתדיינים והמועמדים עצמם זכאים לכך שהליך הקידום יהיה מעמיק ומקיף ככל האפשר".

 

גם שרת המשפטים איילת שקד התייחסה במהלך הכנס לקורס ההכנה לשפיטה ואמרה: "בשבועות האחרונים התעורר דיון ציבורי בעקבות פרסומים בעניין קורס ההכנה לשיפוט. אני מאמינה כי מערכת השפיטה בישראל צריכה לבטא את ההטרוגניות בחברה הישראלית. מובן, כי עליה לשמש דוגמה בכל הנוגע לעקרון השוויון ומתן הזדמנות הוגנת. קורס ההכנה לשפיטת היחיד מסוגו בעולם, צריך להיות בעל מנגנון המחייב מתן הזדמנות שווה לעורכי דין המגיעים מן המגזר הציבורי ולאלו המגיעים מהמגזר הפרטי, לבחון יכולות שונות וכמובן להגיש נימוקים ענייניים ומפורטים. מעל לכל נדרשת עבודה להחזרת אמון הציבור בעניין זה. אני שמחה על שיתוף הפעולה שנוצר בין הנהלת בתי המשפט לבין לשכת עורכי הדין. ואני מאמינה כי שילוב של גורמים נוספים בקורס ההכנה לשיפוט יסייעו בקידום השוויון והשקיפות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x