$
בארץ

10 מיליארד שקל התגלו מרצון; רשות המסים נערכת להארכת הנוהל

מספר הפניות לגילוי מרצון של הון שחור זינק פי 7 בשנה האחרונה. זאת הודות לנוהל שמאפשר למדווחים להזדהות רק בסוף ההליך. הרשות שוקלת להאריך את הנוהל שמסתיים בעוד 3 שבועות ולהרחיבו ללקוחות עם חשבונות קטנים

עמרי מילמן 07:0518.08.15

רשות המסים קיבלה 2,905 בקשות מאזרחים שמעוניינים לחשוף הון שחור מאז ספטמבר 2014. מדובר בזינוק משמעותי - פי 7 - ביחס להיקף הפניות הרגיל, שעמד בעשור האחרון על ממוצע של כ־400 פניות בשנה. סך הכל חשפה הרשות 9.7 מיליארד שקל הון שחור בשנה החולפת.

 

בהליך גילוי מרצון הרשות מאפשרת לבעלי הון לא מדווח (לרוב בעלי חשבונות בחו"ל) לדווח לה על הכנסותיהם מבלי שיסתכנו בהליך פלילי. הזינוק בהיקף הפניות השנה נזקף לזכות המסלול האנונימי, שהשיקה הרשות בספטמבר ועומד להסתיים בעוד שלושה שבועות. במסגרת המסלול יכולים האזרחים לחשוף את זהותם רק בשלב מתקדם של ההליך. מסלול שני שהשיקה הרשות במקביל מאפשר הליך מזורז לבעלי חשבונות של מתחת ל־2 מיליון שקל (הליך לא אנונימי).

 

ברשות ומשרד המשפטים שוקלים להאריך את הנוהל האנונימי לאור הצלחתו, ואף להרחיבו. כיום הנוהל חל רק על בעלי חשבון שיביא לגביית מס "משמעותית" - מעל 50 אלף שקל. ברשות שוקלים להרחיב את ההליך האנונימי גם לבעלי החשבונות הקטנים. זאת על רקע בג"ץ שהגיש עו"ד אמנון רפאל לפני מספר חודשים בטענה שמדובר באפליה. משרד המשפטים ורשות המסים צריכים לתת תשובה על כך, עד סוף ספטמבר.

 

עו"ד איילת הלל בירנצויג, שותפה בכירה במשרד שקל ושות', טוענת שישנם מספר מכשולים שמביאים לכך שהארכת הההליך האנונימי היא הכרחית. "לבנקים, בדרך כלל בשוויץ, לוקח זמן - אפילו שלושה חודשים - להעביר את הנתונים לגבי חשבון הבנק הרלבנטי, שכן לא מדובר בלחיצת כפתור". לדבריה, בחודשי הקיץ הפעילות הואטה משום ש"השוויצרים יוצאים לחופשות, ולפעמים קשה לתפוס את הבנקאי שעוסק בתיק. למרות ניסיונות הסיוע של הקולגות לעיתים אין מנוס מלהמתין לבנקאי הספציפי".

 

עו"ד גלעד ברון ויניב סיימון, ממשרד ברון ושות', טוענים כי החסם הגדול לחשיפת הון שחור הוא פסיכולוגי - החשש לפנות לרשות המסים והרצון לשלוט בשלבי ההליך. לדבריהם, הנוהל האנונימי עונה על הצורך הזה: "בשלב ראשון האזרח רק פונה לרשות ללא כל התחייבות, וזה מדרג את ההליך ומרכך את הפונים. המסלול האנונימי מקנה את הזכות לאדם להחליט אם בסופו של יום התוצאה מניחה את דעתו, ורק אז לגלות את שמו".

 

מרשות המסים נמסר כי "בתקופה האחרונה פנו לרשות המסים הלשכות המקצועיות בבקשה להאריך את תוקפה של הוראת השעה. זאת על רקע פרק הזמן הארוך הדרוש להפקת הנתונים מהמערכת הבנקאית בחו"ל ועיבודם. הרשות בשיתוף עם פרקליטות המדינה, בוחנת בימים אלו את הבקשה ותודיע בשבועות הקרובים על החלטתה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x