$
בארץ

נתניהו: "הסכם הגז יכניס מאות מיליארדי שקלים לתושבי ישראל בשנים הקרובות"

לדברי ראש הממשלה, "לאחר כל בחינה אפשרית אזרחי ישראל שוכנעו שהמתווה טוב והוא יגיע לממשלה בראשון ויעבור ברוב קולות ובצדק"; שר האנרגיה שטייניץ אמר כי חברות הגז יזכו ל-10 שנות חסינות משינויי רגולציה, אבל במחצית הדרך המדינה תבחן את משק האנרגיה מחדש ותבצע שינויים אם יהיה צורך

ליאור גוטמן 12:0813.08.15

ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר על הסכם הגז שהושג אמש עם חברות הגז כי "ההסכם יכניס מאות מיליארדי שקל לתושבי ישראל בשנים הקרובות". נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ כינסו במשרד רה"מ עיתונאים. 

 

 


 

"המתווה שהושג שם במרכז את אזרחי ישראל, הכלכלה והתעשייה. הסכם הגז יסייע לתעשייה ולפריפריה, לייצר מקומות עבודה חדשים. תעסוקה וביטחון אנרגטי וניקיון סביבה. יש את כל הסיבות לאמץ את המתווה הזה. אמרתי ישר בהתחלה לא נכנע לפופוליזם ונוציא את הגז ממעמקי הים. לאחר כל בחינה אפשרית אזרחי ישראל שוכנעו שהמתווה טוב והוא יגיע לממשלה בראשון ויעבור ברוב קולות ובצדק", אמר נתניהו. 

 

נתניהו לא ענה לשאלות והסתפק בהצהרה הקצרה. מי שנטל את זכות הדיבור הוא שר האנרגיה יובל שטייניץ שאמר: "נמשיך לנוע קדימה לפרוק המונופול ולפיתוח מאגרי גז קיימים ונוספים שעדיין ממתינים בים. לעיתים זמן הוא פקטור חשוב וכשמדובר במאות מיליארדי שקלים הכנסות למדינה או ביכולת למנף את תגליות הגז לחיזוק ציר השלום, עיכוב של כמה שנים הוא טרגדיה ומשהו בלתי נסבל".

 

שטייניץ עקץ חלק מהפוליטיקאים באופוזיציה ואמר שמותר שתהיה ביקורת או ויכוח על המתווה, אולם לתפיסתו החתירה לאמת היא המטרה והצורך של אזרחי מדינת ישראל גובר על כל צורך פוליטי. "לא עולה בדעתי לפגוע באינטרסים של מדינת ישראל ואזרחיה בשל שיקולים פוליטיים, אישיים או תדמיתיים. אבל כדי שתוכל להסתכל על עצמך ביושר צריך לעשות את הדבר הנכון והמתווה הזה הוא הדבר הנכון", אמר.

 

שטייניץ התייחס לעלות קידוחי הגז ואמר שאזור המזה"ת עובר טלטלה לרבות על מדינות מתונות כגון מצרים וירדן. "במתווה הזה צריך לשחות נגד הזרם, כלומר לפתח שדות גז דווקא בתקופה בה התעשייה העולמית בהאטה או הקפאה. למיטב ידיעתי והבנתי תגליות תמר ולווייתן אינן סוף פסוק ומחכות תגליות גז ונפט במים הכלכלים שלנו. אין אמנם ודאות אבל יש סבירות למצוא אותן ואני פונה לחברות אנרגיה עולמית ולקרוא להן לחזור להשקיע בישראל לאחר שהמתווה יאושר. חקרו פה רק 30% מהים ויש סיכוי סביר לחשיפה של מאגרי נפט וגז משמעותים נוספים".

 

קידוח לווייתן קידוח לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

שטייניץ התייחס לעלות קידוחי הגז ואמר שאזור המזה"ת עובר טלטלה לרבות על מדינות מתונות כגון מצרים וירדן. "במתווה הזה צריך לשחות נגד הזרם, כלומר לפתח שדות גז דווקא בתקופה בה התעשייה העולמית בהאטה או הקפאה. למיטב ידיעתי והבנתי תגליות תמר ולווייתן אינן סוף פסוק ומחכות תגליות גז ונפט במים הכלכלים שלנו. אין אמנם ודאות אבל יש סבירות למצוא אותן ואני פונה לחברות אנרגיה עולמית ולקרוא להן לחזור להשקיע בישראל לאחר שהמתווה יאושר. חקרו פה רק 30% מהים ויש סיכוי סביר לחשיפה של מאגרי נפט וגז משמעותים נוספים", אמר שר האנרגיה.

 

3 שינויים במתווה

 

בהתייחסו ספציפית לשינויים במתווה הגז אמר שטייניץ שנעשו שלושה שינוים. הראשון בתמחור הגז, השני באבני הדרך בפיתוח לווייתן והשלישי בהבטחת היציבות. תוספת אחרת שנכנסה למתווה היא מחוייבות לרכש גומלין ובשיעור של עד 2 מיליארד שקל.

 

שטייניץ החמיא לראש אגף התקציבים אמיר לוי ולסגנו אודי אדירי שמצאו פתרון לסוגיית המחיר. "חברות הגז יוכלו להציע את המחיר הממוצע במשק, כפי שהיה בטויוטה. על אפשרות זו נוספו שתיים אחרות עם הצמדה למחיר הנפט או תמחור על פי תחנות הכוח הפרטיות שנהנים ל'חוזה בוטיק' עם תמחור בסיס שיגיע במרץ הקרוב ל-4.7 דולר ליחידת אנרגיה, זאת לעומת 5.4 דולר ליחידת אנרגיה בטיוטת המתווה מלפני כמה שבועות, ירידה של כ-13% עם הצמדה לתעריף החשמל. "לאחר שניטרלנו את חוזה חברת החשמלמהממוצע של כלל תחנות הכוח במשק קיבלנו מחיר נמוך יותר", אמר.

 

עוד אמר שטייניץ, כי נוספה נקודת מבחן למתווה והיא ב-2017, עד אז נובל אנרג'י ודלק חייבות להשקיע לפחות 1.5 מיליארד דולר, אחרת המתווה עלול להתבטל עם ההגנות שיש לחברות הגז. "המדינה יכולה לקבל החלטת יציבות בשמה, אבל לא בשם הפרלמנט ולכן הוא בוטל. במקביל, בעוד 5 שנים תבחן פסקת היציבות שהובטחה לחברות הגז". במילים אחרות, שטייניץ אומר שחברות הגז יזכו ל-10 שנות חסינות משינויי רגולציה, אבל במחצית הדרך המדינה תבחן את משק האנרגיה מחדש ותבצע שינויים אם יהיה צורך.

 

בהתייחסו לנתוני רשות החשמל, כאילו מתווה הגז יוביל להשתת עלויות עודפות על הציבור של 7.3 מיליארד שקל עד סוף העשור, הבהיר שטייניץ שזה כבר לא רלוונטיות מאתמול בערב. "רשות החשמל חישבה את מה שחישבה ביחס לטיוטת המתווה והתיקונים שהכנסנו פותחים מענה חדש".

 

ראש אגף התקציבים אמיר לוי חיזק את דבריו של שטייניץ ואמר שירידה של 5 דולר בחודש הבא ועם תמחור חדש של 4.7 דולר במרץ משנה את כל התמונה. "ברגע שנוטרל חוזה חברת החשמל האפשרות על ההצמדה החדשה תאפשר לנו לפתח תחרות במשק האנרגיה", אמר.

 

בהתייחסו לשינויים ברשות החשמל אמר שטייניץ, שכל ניסיון לקשור בין הקמת הרשות להדחה של יו"ר המליאה הנוכחית אורית פרקש-הכהן הוא חסר שחר. "הגורמים במקצועיים במשרדי האוצר המשפטים והאנרגיה החליטו על המהלך עוד לפני שנכנסתי לתפקידי בכלל ולכן כל ניסיוןם לקשור בין השתיים פשוט לא נכון", הבהיר.

 

פרופ' איתן ששינסקי, שליווה את המתווה, הזכיר שהתמחור החדש יעזור גם לחברת החשמל בשנת 2020, אז נפתח לה חוזה הגז לשינויים. "מאוד חשוב שכל חוזי הגז במשק יתיישרו עד אז עם תמחור נמוך, מה שיקל על חברת החשמל לתקן את החוזה שלה", אמר ששינסקי.

 

"ממשלת ביבי ממשיכה בהנצחת מונופול פרטי שיעשוק את האזרחים"

 

"כל שר שיצביע ביום ראשון בעד המתווה, מצביע נגד אזרחי ישראל ובעד עושק שלא היה כדוגמתו של הציבור", כך מסרה סיעת המחנה הציוני שהצהירה כי שלי יחימוביץ', איתן כבל, ופרופ' מנואל טרכטנברג ימשיכו להוביל מאבק נגד המתווה. "ממשלת ביבי ממשיכה בהנצחתו של מונופול פרטי רב עוצמה, שיעשוק את אזרחי ישראל. המדינה חדלה מלנהוג כריבון

שמחזיק משאב יקר והתנערה מאחריות לאזרחיה, ובמקום זאת ניהלה משא ומתן מדומה וכנוע מול חברות הגז".

 

"תחת כל המלל המעייף של שר האנרגיה, חשוב שהציבור יידע - לא די בכך שהמחיר ההתחלתי עודנו גבוה מאוד בהשוואה לשווקים עם מאפיינים זהים, המחיר ימשיך לעלות על פני עשור לפחות משום שהוא מוצמד למדד המחירים האמריקאי. הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל לא מובטח עד שלא יונח הצינור הנוסף, והמתווה החדש אינו מזרז את הסדרת תהליך הנחתו.

 

"כשלי המתווה לא תוקנו ולו בפסיק. המונופול יישאר עימנו לנצח, אך ביבי שהבטיח להוציא את הגז יוצר חוסר וודאות על הוצאת הגז מלוויתן. המחנה הציוני תמשיך להיאבק למען כלל הציבור, ולא רק למען קבוצה מצומצמת של מקורבים", נמסר מהמחנה הציוני.

 

מטעם חברות דלק קידוחים ואבנר נמסר כי "מיום גילוי תגליות הגז האדירות לחופי ישראל, משק הגז הישראלי שרוי בסערה תמידית, וסובל משינויים רגולטורים בלתי פוסקים שעיכבו את פיתוח שדות הגז והסבו למשק הישראלי נזקים של עשרות מיליארדי שקלים. ההסכמות שהושגו במסגרת מתווה הגז יאפשרו את השקעות העתק הנדרשות לפיתוח מאגר לוויתן והרחבת פרויקט תמר בהיקף של כ-40 מיליארד שקל, פיתוח שיבטיח לישראל עצמאות אנרגטית מוחלטת וחלון הזדמנויות גיאו-פוליטי לייצוא גז למדינות השכנות. למרות הגזירות הלא פשוטות שקיימות במתווה לשותפויות הגז, הוא עדיף לכל הצדדים על פני שיתוק מוחלט של תעשיית הגז הישראלית והתדיינות מיותרות בבתי משפט. אנו מאמינים שיישומו של המתווה יביא לפיתוח מהיר של המאגרים, יאפשר את כניסתם של שחקנים חדשים, יביא לוודאות במשק האנרגיה, ייצר מקומות עבודה חדשים ויאפשר הכנסות משמעותיות לקופת המדינה ממיסים ותמלוגים בהיקפים של מאות מיליארדי שקלים, מהם יהנו כלל אזרחי המדינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x