$
בארץ

מדד מלניק למצב המשק: ירידה של 0.2% בחודש יוני

זאת לעומת הודעה אופטימית של בנק ישראל מהשבוע שעבר לפיה המדד המשולב עלה ביוני ב-0.4%

אמנון אטד 09:4129.07.15
האם המשק הישראלי מראה לאחרונה סימני התאוששות, או שהפעילות בו נמצאת דווקא בנסיגה? התשובה לשאלה זו היא, כרגיל, תלוי את מי שואלים. בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל הודעה אופטימית במיוחד: המדד המשולב למצב המשק, שאותו מחשבת חטיבת המחקר של הבנק, עלה ביוני ב- 0.4%, בהמשך לעלייה של 0.3% שנרשמה בחודש מאי. עלייה חודשית בשיעור כזה, הסביר אז בנק ישראל, גבוהה מעט מקצב העלייה הממוצע של המדד המשולב בחודשים האחרונים, והיא נובעת מהעליות ביבוא מוצרי הצריכה, ביבוא התשומות לייצור, בשיעור המשרות הפנויות ובפדיון המסחר.

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל קרנית פלוג נגידת בנק ישראל צילום: אלכס קולומויסקי

 

אבל הבוקר (ד') מי שיוצק מים צוננים על ההתלהבות של כלכלני בנק ישראל הוא לא אחר מאשר פרופ' רפי מלניק, שמחשב גם הוא מדד כלכלי לבדיקת מצב המשק. מדד מלניק למצב המשק לא רק שלא עלה ביוני, אלא אף רשם ירידה של 0.2%, בהמשך לירידה בשיעור זהה שנרשמה בו גם במאי. לדברי מלניק, הירידות בשני המדדים האחרונים משקפות בלימה בשיעור צמיחת המשק.

 

פרופ' מלניק כיהן עד סוף השנה שעברה בתפקיד המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, ובמקביל היה חבר בוועדה המוניטרית של בנק ישראל שמחליטה בין היתר על גובה הריבית במשק. למעשה מלניק היה זה שהחל לפרסם לפני שנים את המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל, מתוקף תפקידו כאחד מבכירי מחלקת המחקר של הבנק. גם המדד המשולב וגם מדד מלניק מחושבים כסיכום השינויים בכמה סעיפי משנה שמייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק, וסעיפי המשנה שמרכיבים את שני המדדים מאוד דומים. החשיבות העיקרית של שני המדדים היא ביכולתם לאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות הכלכלית במשק.

 

אז לאיזה כיוון מתקדם כעת המשק, לאור הממצאים הסותרים של שני מדדים חשובים אלה? את התשובה המוסמכת למצבו העדכני של המשק נקבל מן הסתם רק בעוד שבועיים, כאשר הלמ"ס תפרסם את האומדן הראשון שלה לחשבונות הלאומיים לרבעון השני של השנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x