$
בארץ

מנכ"ל מבקר המדינה: בדו"ח המתגבש נמצאו ליקויים מהותיים באסדרת משק הגז

בדיון דחוף בוועדה לביקורת המדינה בכנסת מסר מנכ"ל מבקר המדינה עדכון ראשוני לגבי דו"ח המבקר לפיו נמצאו ליקויים בנושאי תחרות, מחיר וזמינות במשק הגז; נציג אגף התקציבים: "המתווה המלא יפורסם היום או מחר"; יו"ר הוועדה קארין אלהרר: "אפנה לממשלה שיינתן לציבור זמן רב יותר להגיב למתווה"; משרד המבקר עשוי לפנות לממשלה ולדרוש כי זו תמתין לפרסום הדו"ח

אורי תובל 12:3930.06.15

"לפי הממצאים המסתמנים של דו"ח המבקר על משק הגז, נמצאו ליקויים מהותיים בנושאים הנוגעים לאסדרה, הפוגעים ביכולת לפתח את משק הגז בהיבטים של תחרות, מחיר וזמינות", כך אמר הבוקר (ג') מנכ"ל משרד מבקר המדינה, אלי מרזל, בדיון דחוף על הדו"ח בוועדה לביקורת המדינה. הדו"ח המתגבש כעת במשרד המבקר יישלח בתוך ימים למבוקרים לצורך תגובה, שאמורה להימסר עד שלושה שבועות אחר כך.

 

יום לאחר שהממשלה נכשלה להשיג רוב בכנסת להעברת הסמכות לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים משר הכלכלה אריה דרעי לידי הממשלה, נפרסה בישיבה תמונה מדאיגה לגבי האופן שבו גובש ההסכם ולגבי האופן שבו הממשלה הסדירה את משק הגז. הח"כים שהשתתפו בדיון דרשו שהדו"ח יפורסם לפני תום תקופת השימוע הציבורי – אם על ידי האצת פרסומו או על ידי דחיית השימוע. "זה זמן חירום" אמרה שלי יחימוביץ', "עליכם לעזוב הכל".

 

בתחילת הדיון שיזמו יו"ר הוועדה קארין אלהרר וח"כ איציק שמולי, עדכן מרזל כי לא יוכל לפרט את ממצאי הדו"ח, אך ציין שהוא יעסוק במדיניות הממשלה ומשרד האנרגיה, באסדרת משק הגז הטבעי, בתיאום קבלת ההחלטות ובעבודה הבין-משרדית מהעת האחרונה. "צוותי המשרד מגויסים למשימה כי אנחנו מבינים את היקף הכסף ואת המשמעות האסטרטגית של הנושא", הוסיף מרזל.

 

היום בצהריים צפוי שר האנרגיה להציג את מתווה הגז במסיבת עיתונאים. אולם סגן הממונה על התקציבים, אודי אדירי, עדכן בדיון כי "המתווה המלא יפורסם היום או מחר". לדבריו, "המתווה יכלול את ההסכם המלא עם החברות, כל סיכומי הפגישות עם החברות ומצגות. לציבור יינתנו שלושה שבועות להגיב בעל פה ובכתב". הח"כים שנכחו בדיון – כולם מסיעות האופוזיציה – דרשו שדו"ח המבקר יפורסם לפני תום השימוע. אדירי פנה לוועדה ושאל "מה זה זמן ראוי לשימוע ציבורי בעיניכם?". הנוכחיים השיבו כי מדובר ב-60 יום, כפי שנהוג במוסדות התכנון והבנייה.

 

אתר הקידוח לוויתן. ליקויים מהותיים אתר הקידוח לוויתן. ליקויים מהותיים צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

יו"ר הוועדה קארין אלהרר אמרה בסיכום הדיון כי "אני מוטרדת יותר מכפי שהייתי לפני הישיבה, כאשר אני שומעת על ליקויים מהותיים בסוגיה של טריליון שקלים ואני פונה למבקר לסיים את הדו"ח בדחיפות. נפנה לשר האנרגיה ולראש הממשלה שייתנו לציבור יותר זמן". במקביל הוסיפה כי "אם המשרדים חושבים שהציבור יכול להעיר את הערותיו בתוך שלושה שבועות, אז שימסרו הם את הערותיהם לדו"ח מבקר המדינה בתוך שבוע".

 

אלהרר. "אני מוטרדת יותר מכפי שהייתי לפני הישיבה" אלהרר. "אני מוטרדת יותר מכפי שהייתי לפני הישיבה"

 

 

מדוע לא נרשמו פרוטוקולים בישיבות הצוות הממשלתי?

 

חלק משמעותי בדיון הוקדש לכך שלא נרשמו פרוטקולים בישיבות הצוות הממשלתי בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה. אדירי ציין כי "לא נרשמו סטנוגרמות מי אמר מה. היה מי שרשם סיכום לפגישה". אדירי הסביר כי לדעתו תמלול השיחות המלא היה מפריע לדיונים, "כי אנחנו רוצים דיון פתוח".

 

מנכ"ל משרד המבקר הגיב לכך בחריפות: "בנושא כל כך עקרוני עם כל כך הרבה כסף מן הראוי שיהיה פרוטקול מפורט מאוד כי העדרו פוגע ביכולת שלנו לבדוק את קבלת ההחלטות. הנוכחים לא באו לשיחת סלון ביום שישי אלא מתוקף תפקידם ומן הראוי שדעתם תישמע. אם יש להם ממה לפחד – יש בעיה". ח"כ סתיו שפיר הזכירה כי בדיון בוועדת הכספים הבטיח סגנו של קנדל, מוריס דורפמן, לפרסם פרוטוקולים מפורטים.

 

ח"כ תמר זנדברג שאלה את נציג רשות הגז במשרד האנרגיה מדוע המתווה לא פורסם עד עתה או בזמן גיבושו, והוא השיב כי "ההסכם גובש ממש בשבוע האחרון". לשאלתה של ח"כ שלי יחימוביץ' ציינה יו"ר רשות החשמל אורית פרקש-הכהן, כי "הרשות אינה חברה בצוות של יוג'ין קנדל, לפי החלטת הממשלה. יחד עם זאת הרשות פנתה בדצמבר לראש הממשלה ושר האנרגיה דאז, עם חוות דעת שיש בעיות בהסכמי הגז". נציגת הממונה על ההגבלים העסקיים אמרה כי מאז פברואר הוא אינו מעורב בדיונים "כאשר ראה שהמתווה נוטה לכיוון לא טוב".

 

חברי הכנסת שהשתתפו בדיון, בהם גם דב חנין, סתיו שפיר ואיציק שמולי הציגו לאנשי מבקר המדינה את הנושאים שיש לבדוק. חנין ציין כי "נוצר פה מונופול כשנובל אנרג'י תישאר גם בתמר וגם בלווייתן. יש לבדוק את היבט המחיר, הגבוה מהמחיר בעולם, ואת הדחייה בפיתוח לוויתן ל-2019". חנין גם ציין כי יש לבדוק את סוגיית הייצוא, "כשהוחלט לאפשר ייצוא מתמר עוד לפני פיתוח לווייתן וכך שומטים אמצעי לחץ על החברות".

 

זנדברג ציינה בין השאר כי "יש לבדוק את מסכת הלחצים – ישראלית או זרה - וחשד לקבלת החלטות לא תקינה. דו"חות מבקר כבר הובילו לחקירות פליליות". היא הוסיפה כי "יש לבדוק כיצד ייתכן שמקבלי החלטות כה בכירים נמצאים בניגוד עניינים שמונע מהם לעסוק באחד מנושאי הליבה בתחום עיסוקם".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי "האבסורד הוא שחברות הגז מכירות את המתווה, דנות בו, ואף לא הסכימו למתווה – והציבור לא מכיר אותו. עצם קיום המו"מ עם חברות עסקיות, כשהמדינה מתפשטת מתפקידה כריבון – זה לבדוק ראוי לביקורת". יחימוביץ' קראה למשרד המבקר להאיץ את פרסום הדו"ח. "אין לוקסוס לחכות עם זה", אמרה. "הוא חייב להיות מפורסם לפני 22 ביולי, התאריך שהממשלה קבעה לסגירת המתווה"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x