$
חדשות התקשורת

בפיגור אחרי העולם: הממשלה תוקעת את קצב הגלישה בסלולר

היעדר שר תקשורת במשרה מלאה, חילופי מנכ"לים, המתנה לאישור שר האוצר וועדת הכספים - כל אלה מעכבים את חלוקת תדרי הדור הרביעי שנועדה להתבצע החודש

אופיר דור 08:3622.06.15

המכרז למכירת תדרים לדור הרביעי בסלולר הסתיים לפני כחצי שנה, אבל חברות הסלולר עדיין מחכות לקבל את התדרים שכבר שילמו עליהם. עם סיום המכרז ב־12 בינואר הצהיר משרד התקשורת כי חברות הסלולר יוכלו לקבל את התדרים ולהפעיל רשתות דור רביעי מהירות כבר ברבעון השני של השנה (אפריל־יוני). אלא שכעת נראה שהסיכוי להשגת יעד זה קטן מאוד.

 

היעדר שר תקשורת במשרה מלאה, לאחר שראש הממשלה מינה עצמו לעמוד בראש המשרד, חילופי המנכ"לים, הקדמת הבחירות והצורך בחתימות מצד גורמים ממשלתיים רבים ‑ כל אלו אחראים לכך שישראל ממשיכה לפגר אחרי העולם במהירות הגלישה. נכון לעכשיו צריכים שר האוצר משה כחלון וועדת הכספים לאשר תיקוני חקיקה הנוגעים לאגרות התדרים השנתיות שישלמו החברות. הדיון בנושא בוועדת הכספים עדיין לא נקבע. מהאוצר נמסר כי כחלון קיבל את התיקונים בימים האחרונים ויחתום עליהם השבוע.

 

רשתות דור רביעי בסלולר מציעות מהירות גלישה גבוהה פי כמה מהקיימת היום. רשתות אלו הושקו באופן מסחרי כבר בסוף 2009 באוסלו ובשטוקהולם, אולם משרד התקשורת התעכב במשך שנים עם פרסום המכרז למכירת תדרים לדור הרביעי בישראל, שיצא לדרך רק ביולי 2014. במקביל אפשר המשרד לחברות הסלולר להשתמש בתדרים שברשותן כדי להשיק רשתות דור רביעי במתכונת מוגבלת.

 

 

מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר. פנה לאוצר מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר. פנה לאוצר צילום: דובר משרד התקשורת

 

אלא שגם לאחר יציאת המכרז לדרך לא תמו העיכובים. המשרד נאלץ לדחות בשלושה שבועות את השלב הסופי והמכריע במכרז בשל דיווח מאוחר

של HOT על שינוי מבנה הבעלות שלה שדרש בדיקה. באמצע ינואר נקבעו הזוכות במכרז התדרים, אך רק בתחילת מרץ חתם נתניהו על תוצאותיו והחברות נדרשו לשלם עבור התדרים. בגלל הבחירות והחלפת המנכ"לים במשרד התקשורת התעכבו תיקוני החקיקה הדרושים בוועדת הכספים של הכנסת.

 

הזוכה המפתיע במכרז התדרים היה חזי בצלאל, בעלי חברת האינטרנט 018 אקספון, שרכש רצועת תדרים אחת מתוך השמונה שנמכרו תמורת 16.5 מיליון שקל. כדי להיכנס לשוק הסלולר נדרש בצלאל לחתום על הסכם שותפות עם אחת מרשתות הסלולר הקיימות. בצלאל ניהל משא ומתן מול פרטנר ופלאפון, אך עדיין לא חתם עם אף אחד מהן.

 

המדינה גייסה סך הכל 200 מיליון שקל במזומן ממכירת התדרים, ו־50 מיליון שקל הופקדו בערבות בנקאית על ידי שלושת השחקנים הצעירים: בצלאל, גולן טלקום ו־HOT mobile, שיצטרכו להוכיח עמידה בנתח שוק. חברות הסלולר כבר החלו לפרוס את אנטנות הדור הרביעי, וזמן קצר מהרגע שיינתנו להן התדרים הם יוכלו להפעיל את הרשתות.

 

העיכוב בחלוקת התדרים אינו מזיק לחברות הסלולר. הן עשויות להיתקל בקשיים בגביית תשלום נוסף עבור שימוש ברשתות הדור הרביעי המהירות יותר, ולכן לא בוער להן להשיק אותן.

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: “עם כניסתו של המנכ”ל שלמה פילבר לתפקידו בשבוע שעבר, הוא פנה לאוצר כדי לזרז את מתן אישור השר שיאפשר לפנות לוועדת הכספים לשינוי תקנות אגרת התדרים”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x