$
משפט

בקשה לייצוגית בהיקף 14 מיליארד שקל נגד המפעלים המזהמים במפרץ חיפה

תושבי חיפה והקריות הגישו תביעה נגד 11 מפעלים במפרץ חיפה ובהם בתי הזיקוק, חיפה כימיקלים, פז כימיקלים, סונול ישראל ונשר מפעלי מלט. בתביעה נדרש פיצוי כספי לכל אחד מתושבי המפרץ שנחשף לזיהום וכן הקמת קרן בהיקף מיליארד שקל לפיקוח והשגחה על המפעלים

ענת רואה 10:5510.06.15

תביעה ובקשה להכיר בה כייצוגית בהיקף נטען של 14 מיליארד שקל, הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד המפעלים המזהמים במפרץ חיפה. התביעה הוגשה נגד 11 נתבעות ובהן בתי זיקוק לנפט, כרמל אולפינים, נדיב תעשיות פטרוכימיות, חיפה כימיקלים, דשנים וחומרים כימיים, דור כימיקלים, מפעלי חד אסף פלדה, פז שמנים וכימיקלים, סונול ישראל, פז חברת נפט ונשר מפעלי מלט.

העותרים הם 4 אנשים המתגוררים בקריות או בחיפה וטוענים כי הם נחשפים לזיהום ולריחות חריגים המגיעים מהמפעלים המזהמים. לפי טענתם, דו"ח של ארגון הבריאות העולמי קבע לפני כשנה כי ישראל היא מהמזהמות בעולם, ממוקמת במקום ה-12 ורמת הזיהום בה הולכת ומחמירה.

לפי התביעה שהוגשה באמצעות עורכי הדין דוד אור חן ואבנר אמוראי, זיהום האוויר במפרץ חיפה הוא תוצר של מספר מפעלים הפועלים בשטח קטן ומייצרים זיהום אוויר בריכוז גבוה וחריג מבחינת הכמויות וסוגי הרעלים שנפלטים לאוויר וכן של זיהום מתחבורה.

 

לטענת אחד התובעים המתגורר בקריית אתא, לעיתים בעת נסיעה לכיוון הקריות או חיפה הוא מריח ריחות חריפים של חומרים. לדבריו, הוא נדהם לגלות לאחרונה בעקבות פרסומים בתקשורת כי בחיפה וסביבותיה שיעור התחלואה בסרטן גבוה משאר חלקי הארץ כתוצאה מזיהום האוויר עקב פליטתם של חומרים מסוכנים ממפעלי התעשייה שבמפרץ חיפה.

 

המפעלים המזהמים בחיפה. "ריח חריף של חומרים" המפעלים המזהמים בחיפה. "ריח חריף של חומרים" צילום: אורן פרוינד

 

לפי התביעה, רק לאחרונה נודע לו לראשונה כי משרד הבריאות מכיר בקשר הסיבתי בין הזיהום במפרץ לבין התחלואה בסרטן, מחלות לב וריאות. התובע מפרט כי לפני 10 שנים התגלה אצלו סרטן הערמונית שלא היה במשפחתו וממנו החלים, אך דבר זה גרם לו להיות רגיש יותר לסיכונים בריאותיים. מאז הגילוי, טוען התובע, הוא חרד מאוד לבריאותו.

 

התביעה מפנה לחוות דעת שכתב פרופ' שי לוין, אפידמיולוג אשר קבע אם היתה לאדם מסוים חשיפה לגורם מסרטן או גורמים מסרטנים יש סבירות גבוהה שכל אחד מהגורמים המסרטנים תהיה תרומה לפגיעה, נזקים ושינויים ב-DNA ובתפעולו התקין ואז כאשר תבוא התערבות של גורם מסרטן חדש ונוסף כמו החומרים באוויר "תיווצר הסיבה המספקת להתפרצות מחלת הסרטן".

 

תובעת נוספת טוענת כי היא התגוררה במשך שנים בשכונת נווה שאנן בחיפה אשר פונה למפרץ חיפה ולעיתים מריחה ריח חריף של חומרים. בעקבות הפרסומים על זיהום האוויר היא ובעלה החליטו לעבור דירה ועברו לשכונת רמת אשכול שהינה חשופה פחות לזיהום האוויר מהמפעלים, אך היא עודנה חרדה מאוד לבריאותה ולבריאות משפחתה.

 

התביעה מבקשת לאשרה בשם קבוצה של 540 אלף איש, תושבי מפרץ חיפה שהתגוררו במפרץ בעשר השנים האחרונות או חלקן וניזוקו מפליטת החומרים. לפי הנטען, המפעלים מהם נפלטו החומרים המזהמים הינם בשליטת המשיבים ולמבקשים אין כל יכולת לדעת מה הגורם לפליטת החומרים המזהמים, אך פליטת חומרים מזהמים בכמויות החורגות מהמותר מתיישבות עם המסקנה כי המפעלים לא נקטו בזהירות סבירה.

 

התביעה מפנה לסעיף בפקודת הנזיקין המעביר את נטל הראייה ברשלנות לגבי דברים מסוכנים על הנתבע ומתבקש פיצוי של 28,000 שקל לכל חבר בקבוצה, וכן להקים קרן של מיליארד שקל לפיקוח והשגחה על המפעלים. בנוסף מתבקש בית המשפט לחייב את הנתבעות להמציא נתונים מדויקים על שיעור פליטת חומרים מזהמי אוויר ממפעליהן, פעולות מנע שנעשו אם בכלל, צווים למניעת זיהום שקיבלו מהרשויות וכן תלונות או פניות אחרות שהתקבלו אצלם על זיהום אוויר.

 

הנתבעות טרם הגיבו לכתב התביעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x