$
משפט

חיים ארביב: "נותנים לקבלנים מידע במיליונים בשביל כרטיס למשחק כדורסל"

מנהל מחלקת החקירות של רשות ההגבלים העסקיים התייחס לאכיפה בנושא לגבי עבירות קרטל מכרזים: "לצערי אנחנו לא תופסים אפילו 1% של התיאומים. וכשכבר תופסים, בתי משפט לא מכניסים לכלא כמו בארה"ב"

תומר גנון 19:2004.05.15

"עובדים נותנים לקבלנים מידע על מכרזים ששווה להם מיליונים, והכל בשביל כרטיס למשחק כדורסל. הם לא מבינים כמה זה חמור". כך אמר היום (ב') חיים ארביב, מנהל מחלקת החקירות של רשות ההגבלים בשבע השנים האחרונות, בהשתלמות לעורכי דין בפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן באוניברסיטת ת"א. ארביב הרצה בפני עורכי דין על עבירה שהרשות מרבה לחקור לגביה בשנים האחרונות – תיאום מכרזים.

 

"מה שמעניין אותנו כרשות במכרזים זה אם יש תיאום בין המתחרים, שזאת עבירה על חוק ההגבלים העסקיים". הסביר ארביב. "הרכש הציבורי ב-2011 למשל היה כ-60 מיליארד שקל.

 

באתר החשכ"ל מפורסמים 50 מכרזים ביום. יש חוק חובת מכרזים ולכן המדינה חייבת לפרסם מכרזים. הבעיה שהתפתחו שיטות לתיאום מכרזים שזאת התנהלות לא תקינה מבחינת החוק. התיאום נוצר כאשר גורמים עסקיים מתחרים מתאמים מראש למשל את גובה הצעות המחיר שיוגשו במכרז, זהות הזוכה או חלוקת הרווח. כתוצאה מתיאום המחירים עולים, רמת המוצר יורדת והציבור נפגע.

 

דיויד גילה, הממונה על רשות ההגבלים העסקיים דיויד גילה, הממונה על רשות ההגבלים העסקיים צילום: עומר מסינגר

 

"מבחינתנו כרשות קרטל מכרזים זה אחד הקרטלים שהכי קשה לפצח", הודה ארביב. "זה מה שאומרים '5 דקות של פחד'. באים הקבלנים, מתאמים והולכים. קשה לחקור את זה, קשה לאסוף ראיות ובגלל זה יש מעט כתבי אישום על זה. לצערי אנחנו לא תופסים אפילו 1% של התיאומים. והבעיה שלנו זה כשכבר תופסים מישהו אחרי חקירה מקיפה, בתי משפט לא מכניסים לכלא כמו בארה"ב.

 

ארביב נתן כדוגמא טרייה לתיאום מכרזים את פרשת קרטל ספרי הלימוד, שתיק החקירה בענייניו נחשף ב"כלכליסט". "יש לנו שימוע עכשיו של חברות שהחליטו לא לגשת למכרז ספרי הלימוד", אמר ארביב. "מפיצים קיבלו החלטה לא לגשת למכרז וזאת החלטה קשה מבחינתם. הם הרי מתחרים. וזה משחק מסוכן מבחינת המתחרים. הרי כל אחד יכול לגשת ברגע האחרון. תיאום זאת עבירת התנהגות. אנחנו לא צריכים תוצאה. מספיק שהמתחרים מחליטים לא לגשת".

 

ארביב דיבר על אחת הבעיות שעולה במכרזים ממשלתיים - סיורי הקבלנים בטרם המכרז. "הרבה פעמים המכרז נגמר שם. באים קבלנים, מסתכלים ימינה, שמאלה ומבינים מי המתחרה. ואז הם הולכים הצידה וסוגרים ביניהם. יש לזה סימנים. למשל שהם מחליפים טלפונים, מסתודדים, מתגודדים. גם בשלב קניית המעטפות, זה קורה. הקבלנים מגלים עם מי צריך לדבר כדי לתאם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x