$
דעות

כך נמנע שבץ מוחי וגם נחסוך עלויות

בכל שנה נפגעים בישראל כ-15 אלף איש משבץ מוחי ונזקקים לטיפולים ממושכים. איך ניתן לצמצם את האירועים הללו?

פרופ' נתן בורנשטיין 08:0220.02.15

"זה הכלכלה, טמבל" אמר ביל קלינטון במסע הבחירות שלו לנשיאות ארה"ב, כשהתמודד מול ג'ורג' בוש. וקלינטון צדק - הכלכלה היא הכל, מתברר: זה שנים ארוכות שרופאים מתריעים על הצורך הדחוף בהשקעת משאבים ובהתוויית מדיניות למניעת מחלות, אולם רק שהמחלות הופכות לאיום כלכלי מתגייסות הרשויות ומשנות מדיניות.

 

דוגמה מצוינת לכך היא תגובתן של מדינות לקביעת הפורום הכלכלי העולמי מ-2011, שלפיה הטיפול בקבוצת מחלות מסוימת יגרום לאובדן הכנסות גלובלי של 47 טריליון דולר בשני העשורים הבאים. סכום זה היווה 75% מהתמ"ג הגלובלי ב-2010, למשל. סכום זה יכול לכלכל 2.5 מיליארד אנשים שחיים בעוני (פחות מ-2 דולר ביום) למשך 50 שנה.

 

בעקבות הדו"ח, שקבע גם כי "מחלות העולם הראשון יגרמו לאובדן תוצר מצטבר בשיעור של 4% מהתמ"ג הגלובלי בכל שנה ב-20 השנים הקרובות" וכי "הן יכולות לבלום את הכלכלה העולמית, לא רק לרושש מערכות בריאות", החלו מדינות רבות בעולם בפיתוח תוכניות רחבות היקף בהנחלת ערכי אורח חיים בריא, בפיתוח סביבתי המעודד חיים בריאים של ניידות, בהנגשת מזון בריאו ובסבסוד תרופות למניעה, לאוכלוסיות שנמצאו בסיכון ללקות במחלות הרלוונטיות.

 

שבץ מוחי – גורם התמותה השלישי בעולם המערבי

 

המחלות שהפורום הכלכלי העולמי (בשיתוף עם בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד), מנה כגורם סיכון כלכלי עיקרי הן מחלות לב ושבץ מוח, סוכרת, סרטן, מחלות ריאה ודיכאון.

 

פגיעתן של מחלות אלה בישראל דומה לזו שבכל העולם המערבי, הן בריאותית והן כלכלית. אך למרות שהנתונים הגלובליים הפחידו אותנו ב-2011, לא ננקטו בישראל צעדים מהותיים, דרסטיים ועמוקים לשינוי השכיחות וההשפעה של מחלות אלה. מתוכן, אתמקד במחלה שאני מכיר היטב - שבץ מוחי – גורם התמותה השלישי בעולם המערבי ויתרה מכך גורם הנכות העקרי במבוגר. שכיחות שבץ מוח עולה, גיל החולים יורד בהתמדה, והשלכות הפיזיות, הקוגניטיביות – התנהגותיות של שבץ המוח קשות מאוד וברוב המקרים בלתי הפיכות.

 

בכל שנה נפגעים בישראל כ- 15,000 אנשים משבץ מוחי. הטיפול הרפואי המיידי כולל טיפול בחדר מיון, אשפוז פנימי, תרופות, פיזיותרפיה ועוד. לאחר השחרור מבית החולים, עלויות הטיפול והשיקום של נפגע שבץ כוללות גמלת סיעוד, קצבת נכות, קצבת שירותים מיוחדים, קצבת ניידות, העסקת מטפלים ועובדים זרים.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

העלות הכבדה של שבץ מוח היא בעיה בוערת, והיא רק תלך ותחמיר: בהתייחס לשבץ ולמחלות לב וכלי דם, קבע הפורום הכלכלי העולמי:

 

1. השכיחות של מחלות לב ושבץ מוח תעלה ב-34% עד 2030

 

2. לות הטיפול במחלות לב וכלי דם תעלה ב-22% עד 2030

 

3. כבר היום כ-45% מעלותן של מחלות לב, כלי דם ושבץ מוח נובעות מאובדן הכנסה של הנפגעים

 

החזר על השקעה של 3,700%

 

את הפיתרונות מחפשים בשתי חזיתות: בחזית הרפואית מפתחים טיפולים חדשניים לשיקום ולהצלה, בחזית הכלכלית מחפשים דרכים לקצץ בעלויות הטיפול והשיקום. כמי שרואה את הפגיעה הקשה של השבץ המוחי בכל יום, גם אני רוצה להציע פיתרון. פיתרון שאינו חדש, אינו יצירתי ואינו דרמטי, אבל הוא בהחלט אפקטיבי: מניעה.

 

אפשר למנוע שבץ מוח על ידי מתן תרופות נוגדות קרישה לאוכלוסיות שבסיכון, ועל ידי עידוד מאסיבי של קיום אורח חיים בריא. המחקר המדעי כבר הוכיח ששני אלמנטים אלה יכולים להפחית במידה מהותית את שיעור הפגיעה משבץ בקרב האוכלוסייה.

 

דוגמה עדכנית מארה"ב: ביטוח הבריאות האמריקאי הענק "קייזר פרמננטה" יצר תוכנית שבה השתתפו 350,000 מבוטחים שנמצאו בסיכון למחלות לב ושבץ. במסגרת התוכנית, השקיעה החברה בכל משתתף בדיקה מקיפה, התאמה וסבסוד תרופות למניעת מחלות לב ושבץ, ומעקב רפואי. סך כל ההשקעה, בכל מטופל, בשנה, היה 205 דולר.

 

בתום שנה המספרים הראו כי התוכנית של קייזר פרמננטה מנעה 19 מקרי שבץ או התקף לב לכל 1,000 משתתפים בתוכנית בשנה. התוצאה היתה הפחתה של 147 "שנות מחלה" לכל 1,000 משתתפים. השנים הבריאות שנוספו בזכות התוכנית הוערכו כשוות ערך ל-7.8 מיליון דולר, ובאחוזים – החזר על השקעה (ROI) של 3,700%.

 

רשויות וגופים רבים פועלים להנחלת אורח חיים בריא. אך כשממדי הבעיה מעמיקים ומספר הנפגעים מבהיל, על הרופאים לקחת חלק ולהשתתף במאמץ המקומי והגלובלי להפחתת שיעור מקרי השבץ המוחי בכלים העומדים לרשותם: הסברה טובה יותר של חשיבות איזון גורמי הסיכון על ידי ההתמדה בטיפול הרפואי; מעקב צמוד יותר אחר מטופלים שמתקשים באיזון תפקודי הקרישה בדם, התאמה של טיפול תרופתי חדש יותר, קל לשימוש וסביל יותר לכל חולה שמצוי בסיכון ושלא מצוי בטווח האופטימלי של מניעת קרישי דם.

 

על הרופאים ועל קובעי המדיניות להבין את מה שכבר הוכר במערכות הכלכליות והרפואיות הגלובליות – ששבץ מוח הוא מחלת העשור הקרוב, אי מניעתה כמוה כפגיעה ממש.

 

הכותב הוא פרופסור, יו"ר האיגוד הנוירולוגי הישראלי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x