$
בארץ

דו"ח העוני: גם ב-2013 כל ילד שלישי בישראל היה עני

עפ"י נתוני הביטוח הלאומי, כ-19% מהמשפחות חיו אשתקד מתחת לקו העוני - 1.65 מיליון נפשות ובהם כ-757 אלף ילדים. עם זאת נרשמה ירידה של 100 אלף עניים בעיקר בשל השיפור בהשתכרות העובדים בשכר נמוך. אלא שהירידה בממדי העוני התרחשה במקביל לקיצוץ בקצבאות הילדים באוגוסט 2013; מנכ"ל ארגון פתחון לב: "איננו זקוקים לדו"חות כדי לראות ולהבין כי מצב העוני בישראל הוא בכי רע"

תומר ורון 11:0016.12.14

דו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2013 מצביע על ירידה מתונה בממדי העוני בישראל. כ-18.6% מהמשפחות חיו אשתקד מתחת לקו העוני, כשמאחורי האחוזים נמצאות למעשה 432,600 משפחות, 1.65 מיליון נפשות ובהם כ-757 אלף ילדים - 30% מקרב אוכלוסיית הילדים בישראל, כלומר כמעט כל ילד שלישי בישראל הוא עני.  

 

 

על פי הדו"ח, הירידה בכ-100 אלף נפשות עניות לעומת 2012 מיוחסת בעיקר לשיפור בהשתכרות בקרב עובדים בשכר נמוך, הן בגלל גידול בשיעור התעסוקה והן כתוצאה מעלייה בשכר.

 

הדו"ח של הביטוח הלאומי שמבוסס על נתוני הלמ"ס מצביע על עלייה של 5.2% בהכנסה ברוטו של משפחה ובהתאם לכך עלייה של 4% בהכנסה נטו. על פי נתונים אלו, גם קו העוני למשפחה לנפש עולה ב-4.4% ונעמד על 2,392 שקל.

 

עם זאת, מחבר הדו"ח סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח לאומי, ד"ר דניאל גוטליב מציין כי אם מתבססים על נתוני הלמ"ס לפי סקר כוח אדם עולה שיעור גידול קטן יותר בתעסוקה מזה שמדווח בסקר ההוצאות. "עדות נוספת לכך מתקבלת מעיבודים של הלמ"ס על הדיווח של טופסי 102 מהביטוח הלאומי, אשר על פיהם מחשבים את מספר משרות השכיר ואת השכר הממוצע למשרת שכיר. ייתכן שמידע זה מצביע על עוצמת שינוי קטנה יותר בתעסוקה מזו שמדווחת בסקר ההוצאות, דבר שעשוי לרמוז על ירידה קטנה יותר בממדי העוני", נכתב בדו"ח.

 

אנשי "פתחון לב" מחלקים מזון לנזקקים אנשי "פתחון לב" מחלקים מזון לנזקקים צילום: אביגיל עוזי

 

הירידה בממדי העוני התרחשה במקביל לקיצוץ בקצבאות הילדים, שבוצע באוגוסט 2013 כך שהשפעת צעד זה ב-2013 הורגשה במשך 5 חודשים. ביטול קצבאות הילדים השפיע על רמות ההכנסה של המשפחות בקרב העשירונים הנמוכים אך נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שהעלייה בשיעור התעסוקה בקרב אוכלוסייה זו כמו גם בשכר עצמו האפילה על הקיצוץ.

 

על פי הדו"ח, אם חד-הורית עם ילד אחד המשתכרת בשכר מינימום אינה יכולה להיות מעל קו העוני. כך גם זוגות עם שני ילדים ששני בני הזוג עובדים בשכר מינימום בהיקף של 1.5 משרות יחד, יהיו מתחת לקו העוני ועוניים יעמיק ככל שמספר הילדים בבית גדול יותר.

 

פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי היום עם הצגת דו"ח העוני ל-2013 פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי היום עם הצגת דו"ח העוני ל-2013 צילום: עמית שעל

 

מה הוא קו העוני?

 

על מנת להבין את המשמעות של המספרים הללו צריך להבין איך נבנה קו העוני. המספר המרכזי שקובע את שיעור העניים בישראל הוא ההכנסה הפנויה לנפש, כלומר הכנסה של אדם אחד לחודש אחד אחרי ששילם מסים על ההכנסה שלו וקיבל קצבאות.

 

במקרה של משפחה לוקחים את ההכנסות הפנויות של כל המפרנסים, לרוב שני ההורים, ומחלקים לפי מספר הנפשות במשפחה, כולל הילדים. אחר כך בודקים מהי ההכנסה החציונית לנפש אחרי מסים וקצבאות, שהיא ההכנסה שמחצית מאזרחי ישראל מגיעים אליה ומחצית מעליה. ההכנסה הזו עמדה בשנת 2012 לדוגמא על 4,783 שקל לנפש. קו העוני מוגדר כמחצית ההכנסה הזו, עם שקלול של גודל המשפחה. – כאמור, 2,392 שקל.

 

 

תגובות

 

ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת הרים גבה נוכח נתוני הדו"ח: "מפתיע מאוד להיווכח, שבשנה של קיצוץ בקצבאות הילדים, עליה ביוקר המחיה, העלאת המע"מ, הקטנת ההוצאה הלאומית על בריאות ורווחה והמשך מדיניות ממשלתית אנטי חברתית, מפורסם דו"ח ובו ירידה חדה בשיעורי העוני. אולי לא צריך את ועדת אלאלוף, לא צריך תכנית למלחמה בעוני ואפשר פשוט להמשיך להוריד קצבאות ולהטיל גזרות והמצב ישתפר מעצמו בדרך פלא. הדו"ח הנוכחי מדגים את הקושי הקיים בכך, שהממשלה, שאמורה לטפל בעוני, היא גם זו שמדווחת עליו. בנוסף, יש לתהות האם עולה מהדו"ח גם ריח הבחירות אשר בפתח.

 

על פי וינטרוב, מהנתונים הקיימים בארגון לתת לשנת 2014, אשר יפורסמו בימים הקרובים במסגרת דו"ח העוני האלטרנטיבי, עולה תמונת מציאות שונה לגמרי, המתארת החמרה והעמקה של העוני והתגברות החסמים ליציאה ממנו.

 

ניסים ציוני, מנכ"ל עמותת "פתחון לב" ניסים ציוני, מנכ"ל עמותת "פתחון לב" צילום: יקי צימרמן

 

ניסים ציוני, מייסד ומנכ"ל ארגון פתחון לב: "איננו זקוקים לדו"חות כדי לראות ולהבין כי מצב העוני בישראל הוא בכי רע. אני מאמין כי המפתח לשינוי אמיתי טמון בהחזרת האחריות לטיפול בעוני מעמותות הסיוע לממשלת ישראל, על ידי חקיקת חוק אשר יחייב את הממשלה להקים גוף שירכז את הטיפול הלאומי בבעיית העוני ויבצע תוכנית רב מערכתית ורב שנתית למיגור העוני. לאחרונה עמלנו על ניסוח הצעת חוק למאבק בעוני. לקראת בחירות 2015 נביא את הצעת החוק לידיהם של כל ראשי המפלגות מתוך מטרה לראות את החוק מיושם, כל זאת למען אלו שבאופן קבוע נזרקים לתחתית סדר העדיפויות של מדינת ישראל"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x