$
בארץ

ליידרמן: "המשק הישראלי לא בדרך למיתון"

היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים אמר כי הגיע הזמן לעשות רוויזיה כוללת של מערכת המס בישראל, כזו שתיקח בחשבון גם את חלוקת ההכנסות וגם את הפן החברתי

ליאור גוטמן 12:5603.12.14
"בכירים במערכת הפוליטית דיברו בשנה האחרונה על מע"מ אפס על דירות או על מס דיפרנציאלי על מזון וגם על מיסוי אנרגיה שהוא מופרז. הגיע הזמן לעשות רוויזיה כוללת של מערכת המס בישראל, כזו שתיקח בחשבון גם את חלוקת ההכנסות וגם את הפן החברתי" - כך אמר הבוקר (ד) פרופ' ליאו ליידרמן, שמשמש כיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים. ליידרמן אמר את הדברים בכנס שנערך בתל אביב.

ליידרמן התייחס בדבריו לצניחה במחירי חבית הנפט ואמר שהוא לא מכיר כלכלנים רבי "שיכלו לחזות בתחילת השנה שהדולר יגיע ל-4 שקלים ואין אף גוף בינלאומי בטח לא בארץ שידע שמחיר הנפט ירד ל-70 דולר לחבית. זה אומר שאנחנו חייבים להיות צנועים בתחזיות, כי אף אחד לא יודע מה יהיה וגם ג'נט ילן לא יודעת מתי הריבית של הפדרל רזרב תעלה.

דבר אחד אני כן יכול לומר והוא ששוק האנרגיה יהיה מאוד תנודתי ועל כל תחזית יש לשים סטיות תקן כיוון שאנחנו לא יודעים מה יהיה ומתי, וסיפור העיקרי הוא ביקוש והיצע - הביקושים צומחים בקצב איטי יותר ממה שחשבו בגלל האטה בסין והודו ודבר שני יש שחקן גדול חדש שהצטרף להיצע הדלק בעולם והיא ארה"ב".

 


 

הריביות עדיין נמוכות

 

ליידרמן ניתח את שוק אספקת הדלקים וטען שמסתמן כיום מאבק בין שני גושים. הראשון הוא רוסיה ואיראן והשני הוא ארה"ב וערב הסעודית. "הכנסות מיצוא נפט באירן מגיעים ל60% וברוסיה 50%", אמר.

 

בהתייחסו למחירי הנפט וההשפעות על הכלכלות בעולם אמר שכל ירידה של 10% במחיר הנפט מעלה את הצמיחה העולמית ב0.3 אחוז ומורידה את האינפלציה בעולם באותו שיעור. אז מהו הכיוון של מחירי הנפט בשנה הקרובה? "צריך להיות מאוד זהיר והתחזית לסוף 2015 היא 99 דולר לחבית מצד דויטשה בנק ו-77 עד 82 דולר לחבית מצד ג'י.פי מורגן. אני מעריך שיהיה איזה שהוא תיקון כלפי מעלה מתי שהוא", אמר

 

פרופ' ליאו ליידרמן פרופ' ליאו ליידרמן צילום: צביקה טישלר

 

בהתייחסו לשוק הישראלי אמר ש"מדובר בחדשות טובות על הכלכלה הישראלית דווקא בסביבה בה הצמיחה מדשדשת מתחת ל-3%. כבר לפני צוק איתן ראינו שהמשק מאט. אבל אני מזכיר שישראל מייבאת 13 מיליארד דלקים בשנה ואם הירידה במחירי הנפט תתקבע השוק חוסך לעצמו 4 מיליארד שקל"

 

ומה לגבי הצרכן הישראלי? כאן כבר הבשורות פחות מעודדות. "הצרכן הישראלי ייהנה מהירידה העולמית במחירי הדלק אבל רק בשוליים בגלל המיסוי הגבוה".

 

בהתייחסו לשוק הגז אמר ליידרמן שגילויי המאגרים הם חדשות טובות למשק אבל המסר המרכזי הוא שאנחנו עסוקים בדיון הציבורי היא איך לחלק את העוגה ולא להגדיל אותה. "הדבר המרכזי שחייב להיות במשק הגז הוא זרם השקעות שיבטיחו את הפקת מאגר לוויתן. פיתוח מאגר תמר עלה 3 מיליארד וצריך עוד כאלה ומהבחינה הלאומית יש לפיתוח פוטנציאל אדיר, גם ברמה הגיאופוליטית עם חוזי ייצור מול מצרים, ירדן, הרשות הפלסטינית ואפילו טורקיה".

 

ליידרמן מזכיר שפיתוח לוויתן מחייב זרם השקעות 7 עד 10 מיליארד דולר, אולם עיקר הבעיה היא אי ודאות רגולטורים. "כשמשוחחים עם גורמי חוץ כולם רוצים לדעת מה ככלי המשחק. זכותה של קובעי מדיניות לקבוע כללים אבל מהרגע שיש כללים תן למגזר העסקי לקדם את התהליך ואני מקווה שמישהו יתעורר בעניין זה", אמר.

 

המשק הישראלי לא במיתון

 

בהתייחסו לכלכלת ישראל בתקופה של בחירות אמר ש"המשק לא בדרך למיתון אלא לצמיחה של כ-2.8% בשנה הקרובה תהיה האצה בשוק הבניה כי כולם הבינו שאין למה לחכות וההערכה שלנו היא שירידת המחירים שנרשמת בשוק אי אפשר לייחס לדפלציה כמו שיש ביפן. המשק צומח וירידות המחירים קשורות לתחרות בתחום התקשורות והמזון. ולכן נחכה לראות מי הממשלה החדשה ונקווה שיצאו כמה שיותר מהר עם אסטרטגיה חדשה כדי שהמגזר העסקי ידע מהם כללי המשחק", סיכם.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x