$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של יאיר לפיד, קרנית פלוג והריבית

וגם: דיבידנד בקבוצת אי.די.בי, Uber הסתבכו עם שר התחבורה, בועת חובות משקי הבית בשיא ופייסבוק נלחמת בפיתויי הקלקה זולים

כתבי כלכליסט 10:1328.08.14

דיבידנד בקבוצת אי.די.בי

אחרי שבשנים האחרונות צמד המילים "חלוקת דיבידנד" הפך לשם נרדף לחליבה צינית של מזומני חברה, קיבלנו השבוע תזכורת לכך שפעם היה מדובר בפעולה עסקית ראויה, ושהיא עשויה לחזור להיות כזו.הדיבידנד החריג של 110 מיליון דולר שעליו הכריזה השבוע חברת אלרון מקבוצת אי.די.בי היה זוכה לפני שנה לקיתונות של ביקורת, אבל השבוע הוא זכה לתשואות. המריעים היו המשקיעים המוסדיים, שבעצם דחפו למהלך - הם, ולא בעלי השליטה. זה חשוב, כי אולי יש כאן רמז ראשון לתחילתה של נורמליזציה בשוק ההון, וחזרה למצב שבו ציבור המשקיעים הוא שיוזם את חלוקת פירות ההצלחה, ובעלי ההון, הפעם בעלי השליטה החדשים של אי.די.בי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, הם שצריכים להיעתר.

יניב רחימי

 

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה צילום: אוראל כהן, אניה בוכמן

 

פייסבוק מתחילה לסנן

זוכרים את פייסבוק? לא תאמינו איך היא נראית היום. ברשת החברתית טוענים שלגולשים נמאס מ"מלכודות הקליקים" שמציפות את הפיד, והחליטו להילחם בפיתויי הקלקה זולים בנוסח "קייטי פרי נכנסה לשירותים, לא תאמינו מה קרה אחר כך". האירוניה היא שדווקא הכותרות האלה התגלו כשיטה להצליח בפייסבוק. אלא שאחרי שהן שוכללו בידי אתרים כגון באזפיד וביזנס אינסיידר, הגיעו שלל אתרי הזבל שוויתרו על התוכן והסתפקו בטריק של הכותרת. אולי זה סמל להתבגרות של פייסבוק: גוגל נאבקת זה שנים להדוף אתרים חלולים שמתמחים בכיבוש תוצאות חיפוש. היא מצליחה. עכשיו פייסבוק צריכה להוכיח שגם היא יכולה.

דור צח

 

 


 

Uber הסתבכו עם כץ

הכניסה לישראל של סטארט־אפ ההסעות Uber הפחידה לא רק את חברת גט טקסי אלא את ציבור נהגי המוניות כולו, ואת סנדקם, שר התחבורה ישראל כץ. Uber, אפליקציה שמאפשרת לכל בעל רכב לתת טרמפים בתשלום, כבר מצליחה במאות ערים בעולם. אבל כשלכץ נודע שהיא עשויה להתחרות בעתיד במוניות הוא הכריז שיתנגד לכל "פגיעה בענף". ומי שחושב שאלה רק מילים, ושהקידמה תנצח את השר, מתבקש להיזכר בסחבת של רפורמת השמים הפתוחים ובתריסר השנים שלקח לחברות הלואו קוסט להיכנס לארץ. התחבורה בישראל משוועת לחידושים, ואנשים משוועים למקורות הכנסה. Uber יכולה לספק את שניהם. נחוץ רק האומץ לא להפריע.

מאיר אורבך

 

ישראל כץ ישראל כץ צילום: מיקי אלון

 

ורשבסקי מנווט ספינה טובעת

שקיעת ערוץ 10 היא סימפוניה של מהלומות ופרפורי גסיסה. כעת זו התוכנית לפצל כבר ב־2015 את ערוץ 2 לשני ערוצים מקבילים, אחד לקשת ואחד לרשת. שוק הפרסום בטלוויזיה מפרנס בקושי את שני המתחרים ערוץ 2 וערוץ 10. אם יהיו שלושה מתחרים, ערוץ 10 יהיה החוליה החלשה. באופן אירוני, התוכנית האסטרטגית החדשה של ערוץ 10, להתמקד באקטואליה, תחקירים ותעודה, תתנגש בקרוב חזיתית עם ערוץ 1 החדש, שיתמקד באותם נושאים וישקיע בכך 160 מיליון שקל בשנה, לעומת 90 מיליון שקל שבתקציב חברת החדשות של ערוץ 10. אבל כדי לצאת לקרבות הכמעט אבודים האלה מנכ"ל ערוץ 10 יוסי ורשבסקי צריך תחילה למצוא משקיע. מהסוג הנועז.

אופיר דור

 

 

בועת חובות משקי הבית בשיא

השבוע הגיע סך החובות של משקי הבית הישראליים לשיא של 419 מיליארד שקל. הזינוק נבע בעיקר משטף נטילת המשכנתאות לאורך השנים - שני שלישים מהחובות לבנקים הם כספי משכנתאות. אולם מעבר להם צומח בעקביות גם הר האוברדראפט וההלוואות "לכל מטרה", אותם חובות שאין כנגדם נכס ממושכן. השבוע, לראשונה, קצב צמיחת החובות האלה עקף את קצב צמיחת חוב המשכנתאות. אחרי הורדת הריבית השבוע לשפל היסטורי נקלענו לניסוי מעניין. שאלת המחקר שלו היא זו: איך יתמודדו משקי הבית הכורעים תחת יוקר המחיה עם הפיתוי לקחת עוד הלוואה אחת, הפעם בריבית הכי נמוכה שהוצעה להם מעולם.

גולן פרידנפלד

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: סי די בנק

 

הבנק המרכזי האמריקאי מאותת על שינוי כיוון

הורדת ריבית בנק ישראל לשפל של 0.25% הגיעה יומיים אחרי שהנגידה קרנית פלוג שבה מכנס הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, ארצות הברית. שם, בנוף הפסטורלי של מדינת וויומינג, שמעה ד"ר פלוג מעמיתתה האמריקאית ג'נט ילן רמזים לכך שבתחילת 2015 הבנק המרכזי האמריקאי דווקא מתכוון להעלות את הריבית, אות להמשך התאוששות הכלכלה הגדולה בעולם. וכך, ישראל שמקפידה להתיישר לפי הקו האמריקאי תצטרך בעוד כמה חודשים לשנות כיוון ולהעלות את מה שזה עתה ירד. אלא שאחרי שנים של טפיחה עצמית על השכם, פתאום, בסוף הקיץ, מעבר לים המשבר דועך וכאן בבית המספרים מתחילים להדאיג. שוב, העולם נגדנו.

רן אברמסון

 

רחוב שנוי במחלוקת נחנך בירושלים

20 שנה אחרי מותו ובתום שנים של ויכוחים נחנך השבוע בירושלים רחוב ישעיהו ליבוביץ'. הוויכוחים הלמו את האיש שעורר מחלוקות כל חייו. רק לשם דוגמה, ב־1970 הוא פרסם ב"ידיעות אחרונות" קריאה מכעיסה להתנתקות חד־צדדית מהפלסטינים. כך העז לנמק זאת: "מדינה השולטת על אוכלוסייה עוינת של מיליוני זרים תהיה בהכרח מדינת ש"ב, עם כל מה שמתחייב מזה כהשלכות על החינוך, חופש הדיבור ועל המשטר הדמוקרטי. השחיתות האופיינית לכל משטר קולוניאלי תדבק גם במדינת ישראל. גם צה"ל - שהיה עד עכשיו צבא עממי - יתנוון על ידי הפיכתו לצבא־כיבוש. אנו נידונים להתקיים בארצנו ללא שלום וללא ביטחון, כאשר התקיים העם היהודי בכל אלפי שנות קיומו; ולמען קיום זה נצטרך לקבל על עצמנו מאמצים עליונים וקורבנות גדולים מתמידים. לפיכך מן ההכרח שנברר לעצמנו מה יהיה טיבה של המדינה שלמענה נקבל עלינו ועל בנינו קיום כזה".

אסף אביר

 

לפיד ופלוג עושים פרינציפ

שני המבוגרים האחראים על הכלכלה הישראלית, שר האוצר ונגידת בנק ישראל, הופכים את תקציב 2015 לקרב של פרינציפים. גם יאיר לפיד וגם קרנית פלוג נראים כמי שעסוקים קודם כל בהתעקשות על עקרונותיהם, ורק אחר כך במצב המשק. לפיד מנצל כל הזדמנות להכריז פעם ועוד פעם שחוק 0% מע"מ יעבור, וכמו הד במערה נשמעת מיד נהמת הנגידה הקוראת לבטלו. האוצר טוען שאפשר לספוג את עלויות המבצע בעזה, ומבנק ישראל מגיעה אזהרה על בור תקציבי שנפער. לפיד מתעקש שהמשק יפרח אחרי המלחמה, פלוג מורידה את הריבית במהלך מפתיע ודרמטי, כמי שמבקשת להנשים גווייה עסקית. מההתגוששות העקרונית הזאת לא יכולה לצמוח טובה למשק, וחבל.

גלית חמי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x