$
חדשות טכנולוגיה

כן, יש לה גם עיזים: עשרה דברים שלא ידעתם על גוגל

איפה הכל התחיל - ומה מקור השם: עשר שנים לאחר הנפקת ענקית החיפוש, אספנו עבורכם כמה עובדות מפתיעות מעברה

ניצן סדן 22:3219.08.14

ב-19 באוגוסט 2004 הונפקה גוגל בנאסד"ק, במחיר של 85 דולר למניה. מאז, הפכה החברה למעצמת ענק ברשת ומחוץ לה: היא מפעילה את מנוע החיפוש הפופולרי בעולם, את שירות המייל (ג'ימייל) הנפוץ במערב ואת אתר שיתוף הווידאו הגדול ביותר (יוטיוב).

בנוסף, מפעילה את אנדרואיד - מערכת ההפעלה עליה מבוססים 86% מכל הסמארטפונים בשוק. לרגל עשר שנים להנפקה, הכנו עבורכם רשימת עובדות מעניינות על ענקית האינטרנט (שחלקן מגיעות מרשימה שפרסם אתר MarketWatch).

 

1. איך הכירו מייסדי החברה?

 

לארי פייג' וסרגיי ברין נפגשו ב-1995 באוניברסיטת סטנפורד כשהיו בני 21 ו-22 (בהתאמה). פייג' היה בוגר אוניברסיטת מישגן שרצה להתחיל ללמוד בסטנפורד וברין הוצמד אליו כדי להציג בפניו את הקמפוס. הם התיידדו והפרויקט המשותף הראשון שלהם היה מנוע חיפוש בשם BackRub. הוא פעל על הרשת של סטנפורד במשך קצת יותר משנה, עד שתפס יותר מדי מקום על השרתים ונסגר.

 

סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג' סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג'

 

2. השם גוגל מקורו בטעות

 

החברה נקראה במקור "גוגול" (Googol) - מספר שהוא 10 בחזקת 100 (1 ואחריו 100 אפסים). כך הציגו המייסדים פייג' וברין את החברה למשקיעים. אחד הגיוסים הראשונים שלהם הגיע מאנג'ל שנתן להם צ'ק שנרשם לפקודת Google. המייסדים פשוט החליטו להישאר עם השם.

 

3. כמו אפל ו-HP, גם גוגל התחילה במוסך

 

הרבה מחברות הטכנולוגיה הגדולות של ימינו התחילו בתוך גראז'ים מקורים וגוגל ביניהן. גוגל צמחה במוסך ביתה של סוזן ווג'יסקי בסנטה מרגריטה שבמנלו פארק, קליפורניה. בפברואר 1999 עברה החברה למשרדים גדולים יותר בפאלו אלטו.

 

המשרד הראשון של גוגל המשרד הראשון של גוגל

 

4. אחד מהעובדים הראשונים של גוגל לא היה בן אנוש

 

הכלב יושקה הובא למשרדי גוגל ב-1998. יושקה בילה בתחילה בעיקר בחצר והטריד שליחים ודוורים אך לאחר שנה, עם המעבר לקומפלקס החברה החדש ב-1999, החל הכלב להסתובב בחופשיות במשרדים ואף שהה בחדר בעת ראיונות עבודה. כיום מסתובבים במשרדי גוגל כלבים נוספים. כיום "מעסיקה" החברה בעלי חיים נוספים במטה שלה במאונטיין וויו: המדשאות סביבו מכוסחות בידי עדר עיזים ולא בידי מכסחות דשא סטנדרטיות, מטעמי אקולוגיה וחיסכון.

 

כלב גוגל הרשמי כלב גוגל הרשמי

 

5. גורמים רבים בעמק הסיליקון פקפקו בהצלחת ההנפקה

 

הנפקת גוגל התאפיינה בשלל תקלות טכניות וביקורות קודרות. למשל, נטען בזמנו שסכום ההנפקה החזוי, של 108 עד 135 דולר למניה הוא פשוט אסטרונומי ומוגזם לחלוטין. משקיעים גדולים רבים לא מיהרו לרכוש מניות של החברה, משום שחששו מפני צניחה מהירה בערך המניה. מומחי טכנולוגיה כמייסד אפל סטיב ווזניאק פקפקו ביכולתה של החברה להגדיל את רווחיה. מאז, התבדו התחזיות ומניית גוגל ממשיכה לעלות. מאז ההנפקה אף הפכו 1,000 מעובדי גוגל למיליונרים, לצד המייסדים שהונם מוערך במיליארדים רבים.

 

משרד גוגל במנלו פארק, אליו עברה החברה ב-1999 משרד גוגל במנלו פארק, אליו עברה החברה ב-1999

 

6. קיים בית קברות וירטואלי לשירותי גוגל

 

ענקית החיפוש השיקה במרוצת השנים שירותים מקוונים רבים שאנשים אהבו מאוד, או שטמנו בחובם פוטנציאל צמיחה משמעותי. לאחר שהשירותים האמורים לא הצליחו להניב רווחים או שאסטרטגיית החברה השתנתה, נסגרו השירותים, למורת רוחם של המשתמשים. הוקם אתר (שאינו קשור לגוגל) בו ניתן לבקר בבית הקברות ולהשאיר פרח על קברם של אגרגטור התוכן הנפלא גוגל Reader, עמוד הבית המותאם אישית iGoogle, הרשת החברתית המיותרת Buzz ועוד עשרות.

 

ישמור המתכנת בסתר כונניו ישמור המתכנת בסתר כונניו

 

7. רוב רווחי גוגל מגיעים מפרסומות

 

שער מגזין TIME העוסק בגוגל ובפגיעתה בפרטיות המשתמש שער מגזין TIME העוסק בגוגל ובפגיעתה בפרטיות המשתמש

לגוגל יש מספר שירותי פרסום - AdWords, AdSense ו-CheckOut - שאחראים ל-90% מרווחי החברה (16 מיליארד דולר ברבעון האחרון). הפרסומות מתמקדות בקהלי יעד שונים לפי מידע שמקורו בשאילתות החיפוש, היסטוריית הגלישה והפעילות ביישומים שונים, לצד מידע אישי נוסף שאוספת גוגל על המשתמשים. מסיבה זו, שואפת גוגל להעצים את מידת איסוף המידע שלה, כדי להציג מודעות יותר ויותר ממוקדות, שיפתו את המפרסמים להשקיע יותר בקמפיינים דרכה.

 

בשל כך, לא פעם עברה החברה את הגבול: ב-2010 נודע כי ניידות צילום הרחובות שהפעילה החברה יירטו תעבורת מידע מרשתות WiFi פתוחות ב-33 מדינות בעולם. המידע - שכלל מיילים, תמונות, סרטונים ועוד - נשמר בשרתיה. לאחר מאבקים משפטיים נאלצה למחוק את המידע או להעבירו לרגולטורים מקומיים במדינות שונות. מדיניות החברה בנושא פרטיות הגולשים ספגה ביקורת קשה בעבר, בין היתר בשל התבטאויותיו של אריק שמידט, מנכ"ל החברה הקודם והיו"ר שלה כיום. 

 

8. איור גוגל הראשון (google doodle) הוקדש ל"ברנינג מן"

 

גוגל דודל הוא עיצוב משתנה לעמוד החיפוש הראשי של החברה, אשר מתואם לחג או מאורע שחל באותו יום. הראשון הופיע ב-30 באוגוסט 1998 והוקדש לפסטיבל האינדי ברנינג מן שמתרחש מדי שנה בנוואדה. מאז 2000 עיצובי גוגל דודל בוצעו בידי המעצב דניס הואנג.

 

גוגל דודל לכבוד ברנינג מן גוגל דודל לכבוד ברנינג מן

 

9. גוגל מאנדקסת יותר מ-60 טריליון עמודי רשת

 

מדובר במספר עצום שגדל כל הזמן, עם פתיחת אתרים חדשים והרחבת אתרים קיימים. בנוסף, אתרים רבים מקבלים גרסאות חדשות שמתואמות למובייל. השירותים המקוונים של החברה מאוחסנים על יותר ממיליון שרתים, שמטפלים ביותר ממיליארד חיפושים מדי יום. לפי הערכות, כל יום מטפלות מערכות גוגל ב-24 אלף טרה-בייט של מידע חדש שנוצר.

 

10. ישראלים רבים חיפשו בגוגל "איך לחפש בגוגל"

 

מנוע החיפוש של גוגל הוא אחד היישומים המקוונים הנפוצים ביותר בישראל. מדי שנה משחררת החברה את דו"ח ה-Zeitgeist, שמציג נתונים שונים אודות פעילותה. בשנה שעברה התייחס הדו"ח לפעילות בישראל. מונחי החיפוש הנפוצים ביותר בארץ ב-2013 היו "האח הגדול" במקום הראשון ו"המירוץ למיליון" במקום השני. במקום השלישי ניצב אריק איינשטיין ז"ל ולאחריו אתר השופינג הסיני עלי אקספרס. את החמיישייה סגר ספי ריבלין ז"ל.

 

בקטגוריית החיפושים החמים, הוצגה רשימה של חיפושים שמתחילים במילה "איך" והיא מדגימה אילו קושיות הכי הטרידו את הישראלים באותה השנה. במקום הראשון נמצא "איך מצביעים בבחירות", במקום השני הקושייה המוזרה "איך הפרה מתקשרת" ובשלישי "איך נדבקים בפוליו". במקום הרביעי השאילתא הלא ברורה "איך בועות סבון" ובחמישי השאלה הבלתי הגיונית בעליל "איך לחפש בגוגל" (תשובה לשואלים: אתם כבר יודעים איך).
בטל שלח
    לכל התגובות
    x