$
IT

בלעדי לכלכליסט

פיטורי מאות עובדים בריטליקס לאחר אובדן של לקוח משמעותי

שנתיים לאחר שנמכרה תמורת 800 מיליון דולר לחברת NCR האמריקאית תפטר ריטליקס מאות מבין 1,000 עובדיה. המהלך מגיע לאחר שענקית הקמעונאות האמריקאית טארגט החליטה שלא להטמיע את מערכת ריטליקס בחנויותיה ולהפסיק את ההתקשרות עמה

מאיר אורבך 06:5322.07.14

ריטליקס, מספינות הדגל של ההייטק הישראלי, עומדת לפטר מאות עובדים בעקבות ביטול הסכם עם ענקית הקמעונאות האמריקאית טארגט (Target). ל"כלכליסט" נודע כי טארגט החליטה להפסיק את החוזה שחתמה עם ריטליקס עקב חוסר שביעות רצון מהטכנולוגיה של החברה הישראלית.

 

החוזה, שכלל התקנות בכל חנויות החברה בקנדה ובארצות הברית, הופסק לאחר השלב הראשון שבו הותקנו מערכות החברה רק בחנויות טארגט בקנדה. טארגט, בדומה לענקיות קמעונאות נוספות כמו וולמארט, קיימארט ואחרות, מנסה להשיג יתרונות טכנולוגיים וקיוותה שהמערכת שפיתחה ריטליקס תציב אותה צעד אחד לפני המתחרות. אך המערכת לא עמדה בציפיותיה ועל כן החליטה לבטל את המשך ההתקנות בכל ארצות הברית. מדובר באובדן של לקוח מהותי לחברה.

 

ריטליקס נרכשה בסוף 2012 על ידי חברת NCR האמריקאית תמורת 800 מיליון דולר.

 

 

המפוטרים מכל חלקי החברה

 

הפיטורים צפויים לצאת לפועל ברובם בזמן הקרוב מאוד. ל"כלכליסט" נודע שכבר היום מורגשת בחברה הירידה בפעילות השוטפת ורבים מהעובדים מחכים לשמוע מה יעלה בגורל החברה. המפוטרים יגיעו על פי הערכות מכל חלקי החברה, אם כי רובם מהמחלקות הקשורות לעבודה מול טארגט ולפיתוח המערכת החדשה של החברה - ריטליקס 10.

על פי הערכות, טארגט ביטלה את המשך העסקה הענקית שהיתה לריטליקס עם החברה להטמעה של מערכת ריטליקס 10. עד כה יישמה החברה את המערכת שלה בסניפי טארגט בקנדה, אך אכזבה של הענקית האמריקאית מאיכות המערכת הביאה אותה לבחור שלא להמשיך להטמיע אותה בכל סניפיה בארצות הברית. ההטמעה בקנדה שימשה כהטמעת ניסוי לפני המעבר לארצות הברית, שם נמצאים מרבית סניפי החברה.

 

בשנת 2012, לפני שנרכשה על ידי NCR, רשמה הפעילות של ריטליקס הכנסות של 298 מיליון דולר ורווח תפעולי של 53 מיליון דולר. בסוף הרבעון הראשון של שנת 2014 דיווחה NCR כי הכנסות פעילות החטיבה של ריטליקס עמדו על כ־490 מיליון דולר, נתון זהה לזה שדווח ברבעון האחרון של 2013.

 

אקזיט ענק רק לפני שנתיים

 

ריטליקס מפתחת ומשווקת פתרונות תוכנה לקמעונאי חנויות נוחות, מפיצים של מוצרי מזון וצריכה וכן מרכולים פרטיים. הפתרונות של החברה ממכנים ומסנכרנים בין פעולות הקמעונאי לבין שרשרת האספקה, המחסנים ועבודת המטה.

 

החברה הוקמה ב־1982 על ידי בארי שקד ובריאן קופר, שהובילו אותה מראשית דרכה כחברת סטארט־אפ מהראשונות בארץ ועד להפיכתה לחברה הנסחרת בבורסת תל אביב ובנאסד"ק. בשנת 2008 השתלטה קרן פימי של ישי דוידי על החברה, ובמהלך 2009 רכשה קרן אלפא של יוצאי אמדוקס את אחזקות המייסדים בהשקעה של 45 מיליון דולר.

בעקבות הרכישה מינתה אלפא את שוקי שפר לתפקיד מנכ"ל ריטליקס במקומו של בארי שקד. מרבית משקיעי ריטליקס, שרכשו את מניות החברה בשער של 16 דולר, הרוויחו פרמיה נאה על ההשקעה של אלפא, שבה נמכרו המניות בשער של 30 דולר.

 

לקראת סוף שנת 2012 רכשה חברת NCR את ריטליקס תמורת 800 מיליון דולר, שהורכבו מ־650 מיליון דולר ששולמו על החברה ו־150 מיליון דולר שהיו בקופת החברה. חלק גדול משווייה של החברה נזקף לזכות מערכת ריטליקס 10, שהיתה חלק מהמהפך שהכניסו אנשי אמדוקס, שהשתלטו על ריטליקס ופיתחו את המערכת החדשה.

 

בראיון שנתן בתחילת השנה ל"כלכליסט" אמר סקוט קינגספילד, בכיר בחברת NCR: "יכולתי לקנות את ריטליקס במחיר הרבה יותר נמוך אם לא הייתי מחכה עד שיושלם פיתוח המערכת החדשה שלהם. אבל הם השקיעו 100 מיליון דולר בפיתוח של ריטליקס 10, מערכת שהיא כיום, להערכתי, הטובה ביותר מסוגה בשוק. המחיר ששילמנו עליה שיקף את הערך הטמון בפיתוח".

 

היום נמנות עם לקוחותיה של החברה מרבית הרשתות הקמעונאיות הגדולות, דוגמת טסקו וסיינסבורי. "אני מכיר את ריטליקס יותר מ־15 שנה, בעיקר כמתחרה במערכות ששיווקתי בעבודתי ב־NCR וברדיאנט, שנקנתה על ידי NCR", אומר קינגספילד. "אני מאוד שמח שאני כבר לא צריך להתחרות בה ושהיא חלק מהמערכות שלנו, ומאוד שמח שעשיתי את הדבר הנכון ורכשתי אותה".

 

NCR מוכרת בעיקר הודות למכשירי הכספומט השונים שהיא מייצרת, תחום שבו החברה היא הגוף הדומיננטי ביותר בעולם. "מרכז הפיתוח כאן בישראל יהיה הלב והנשמה של חטיבת התוכנה הקמעונאית שלנו. הפעילות ברעננה תהיה מרכזית בעתיד ל־NCR, שמתכוונת להעמיק כאן את פעילותה", אמר קינגספילד באותו ראיון.

 

NCR נסחרת כיום בשווי של 5.6 מיליארד דולר בבורסה של ניו יורק ומעסיקה כ־29 אלף עובדים. מטה החברה בארה"ב נמצא בג'ורג'יה. טארגט היא הקמעונאית השלישית בגודלה בארה"ב, אחרי וולמארט וקיי־מארט.

 

תגובת החברה: "כמדיניות, החברה שהינה חברה ציבורית, אינה מגיבה לשמועות".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x