$
המזרח התיכון

תנועת התנגדות שהיא גם עסק: כך הפכו בכירי חמאס לטייקונים שצוברים נדל”ן

השליטה ברצועת עזה אפשרה לבכירי תנועת ההתנגדות לגזור קופונים שמנים מהברחת סחורות. אסמאעיל הניה רכש בתים ברצועה ורשם אותם על ילדיו וחאלד משעל מקים פרויקט נדל”ן ענק בקטאר

דורון פסקין 07:1813.07.14

הלחימה ברצועת עזה צפויה להגביר את המצוקה של התושבים שם. מצבם הכלכלי של תושבי הרצועה לא היה טוב גם לפני מבצע צוק איתן: שיעור האבטלה בעזה, לפי הנתונים העדכניים, הגיע לכ־40% ושיעור העניים דומה.

 

מרבית האוכלוסייה נאלצת להתמודד עם הקשיים היומיומיים ונדמה כי לשכבה אחת היו פחות דאגות בתחום המחיה: בכירי חמאס ומקורביהם, כולל הדמויות הפחות מוכרות בתקשורת הישראלית.

 

קרקע ב־4 מיליון דולר

מי שהתבלט בהקשר זה הוא ראש הממשלה לשעבר של רצועת עזה מטעם חמאס אסמאעיל הניה. עד לכינון הממשלה ב־2006 לא נחשב הניה (51) לדמות הבכירה של חמאס ברצועה. תפקידו הבולט עד אז היה ראש לשכתו של מייסד חמאס שיח' אחמד יאסין. לפי דיווחים מהשנים האחרונות, המעמד הבכיר של הניה אפשר לו להתבסס כלכלית ולהפוך למיליונר, מעמד לא שכיח לבן של משפחת פליטים (הוא נולד במחנה הפליטים שאטי).

 

 

הניה. בן הפליטים שהפך למיליונר הניה. בן הפליטים שהפך למיליונר צילום: בלומברג

 

עוד בשנת 2010 דיווח המגזין המצרי "רוז אל־יוסוף" כי הניה רכש שטח אדמה של 2,500 מ"ר ברחוב עומאר אל־מוכתאר בשכונת רימאל בעזה תמורת 4 מיליון דולר. כדי להימנע ממבוכה נרשמה הבעלות על השטח על שם בעלה של בתו, נביל. מאז דווח כי הניה רכש כמה בתים ברצועה ורשם אותם על שמות ילדיו - משימה לא קשה במיוחד, שכן להניה 13 בנים ובנות.

 

לפחות באשר לבנו הבכור נראה כי התפוח לא נפל רחוק מהעץ, שכן בעבר פורסם כי הוא נעצר בצד המצרי של מעבר רפיח כשבכליו מיליוני דולרים במזומן שרצה להכניס לעזה.

 

הדלק המוזל נמכר ביוקר

לפי מקורות בעזה, התעשרותו של הניה, כמו של בכירים אחרים בחמאס, נבעה בראש ובראשונה מתעשיית המנהרות המשגשגת. בכירי חמאס נהגו לגזור קופון של כ־20% בדמות מס מכל הסחר במנהרות. תקופת השיא של חמאס היתה לאחר הדחת נשיא מצרים חוסני מובארק והתחזקות התנועה־האם במצרים האחים המוסלמים.

 

בכירי חמאס והמקורבים לא חששו להציג באותם ימים, שנראו כימי האביב האסלאמיסטי ולא האביב הערבי, עושר מנקר עיניים. שוק וילות הפאר שמחירן לא פחת ממיליון דולר לא נותר בלי רוכשים, רובם ככולם אנשים הקשורים בממסד חמאס. בזמנו צוטט אחד מאנשי עזה שהכיר מקרוב את שוק הנדל"ן אומר על מקורב לחמאס שרכש וילת פאר: "עד לפני שנתיים לא היה לו כסף לקופסת סיגריות".

 

 

מנהרה בעזה. מקור לעושר מנהרה בעזה. מקור לעושר צילום: בלומברג

 

במקביל דאג ח'יירת א־שאטר, מבכירי האחים המוסלמים במצרים ומי שעמד בראש אימפריה עסקית משלו, להעביר עשרות מיליונים במזומן ובאופן אישי לבכירי הממשל בעזה ולמפקדים הבכירים של הזרוע הצבאית של חמאס. היו בכירים של חמאס בעזה שהעדיפו כי כספם יישמר במקום בטוח יותר מרצועת עזה והשקיעו אותו בנכסים שונים במצרים, לעתים בשותפויות עסקיות עם אנשי האחים המוסלמים. בחלק מהמקרים מי שסגר את הקצוות עבור השקעות אנשי חמאס במצרים ודאג להעביר להם את הרווחים במזומן היה איימן טאהא, שנחשב בעבר לאחד מדוברי התנועה. טאהא עצמו רכש ב־2011 וילה מפוארת בת שלוש קומות במרכז הרצועה תמורת 700 אלף דולר ולפני כשנה הואשם כסוכן של המצרים.

 

הרחוב המצרי צבר זעם גדול כלפי חמאס בשלוש השנים האחרונות, בין השאר בשל מה שנראה כמו רווח על חשבון כספי העם המצרי. במנהרות רפיח, למשל, פרחה תעשיית הברחות הדלק מסיני. מדובר בדלק המסובסד מקופת המדינה המצרית, שהוכנס לרצועה במחיר נמוך אך נמכר בה במחיר גבוה פי שמונה. את הרווח הגדול ממכירת הדלק עשו אנשי חמאס, ואילו במצרים מדווח לא פעם על מחסור בדלק.

 

בהקשר זה אמר ד"ר אחמד כרימה, אחד מבכירי אוניברסיטת אל־אזהר במצרים, כי חמאס הפכה מזמן מתנועת התנגדות לתנועה שמייצרת מיליונרים. הוא הצהיר כי בחמאס יש לא פחות מ־1,200 מיליונרים, אבל לא פירט את מקור הנתונים.

 

משעל משקיע בקניון

ואולם, לא רק אנשי חמאס בעזה התעשרו. נראה כי יו"ר הלשכה המדינית חאלד משעל הוא עוד אחד מאנשי הארגון שעשו בכספי חמאס כבשלהם. ב־2012 דיווח אתר ירדני כי משעל חולש על סכום אדיר של 2.6 מיליארד דולר, שחלקו הגדול מופקד בבנקים קטאריים ומצריים. ככל הנראה מדובר בנכסים שצברה חמאס במשך השנים בזכות תרומות והשקעות שלה בפרויקטים שונים בעולם הערבי והאסלאמי, אבל לפי הדיווחים, משעל לא תמיד הפריד בין כספי התנועה לכספיו שלו. בין השאר, ידוע כי חמאס השקיעה בעבר בעיקר בפרויקטי נדל"ן בערב הסעודית, בסוריה ובדובאי.

 

 

מחבלי חמאס בעזה מחבלי חמאס בעזה צילום: רויטרס

 

סילוק חמאס מסוריה היה מכה כלכלית קשה עבור התנועה. בסוריה הגיע שווי נכסי חמאס ב־2011, לפני תחילת מלחמת האזרחים, לכ־550 מיליון דולר. מלבד הנדל"ן השקיעה חמאס בחברות מסחריות שונות, בין היתר בחברה למטענים שהיתה רשומה על שם איש עסקים סורי שמקורב למוסא אבו מרזוק, סגנו של משעל.

 

בדומה לתחומים אחרים, בתחום הכספי ראשי חמאס שומרים את הקלפים קרוב לחזה ורמת החשאיות גבוהה. ההשקעות נעשות באמצעות חברות קש, רישום על שם בני משפחה ומקורבים וכדומה. חברות הקשורות למשעל בקטאר רשומות על שם אשתו ובתו.

 

לאחר שאולץ לסגור את המשרדים בדמשק בשל התנגדותו לדיכוי של משטר אסד, קבע משעל את מקומו בקטאר. שם הוא טען כי 12 מיליון דולר שהיו בכספת במשרדים בדמשק אבדו. לא רבים האמינו לסיפור הזה, ועד היום סבורים כי משעל העלים את הכספים והעביר אותם לחשבונות אישיים.

 

יודעי דבר טוענים כי פרויקט של חברת פדיל לנדל"ן בקטאר שייך למשעל, בנו ואשתו. הפרויקט היוקרתי בדוחה, בירת קטאר, כולל הקמת ארבעה מגדלים על פני 27 אלף מ"ר, ובהם משרדים ושטחי מסחר להשכרה המחוברים לקניון ששטחו 10,000 מ"ר. החברה מעולם לא מסרה את מקור המימון.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו־פרוד מחקרים (המזה"ת)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x