$
אינטרנט

נפגעי טרור ישראלים יקבלו שליטה על סיומות הרשת באיראן

כך קבע בית משפט אמריקאי, בעקבות תביעה שמנהלים 60 ישראלים מזה 14 שנה. ICANN, הארגון שמקצה סיומות למתחמי אינטרנט, צפוי לעקל את הסיומות האיראניות - ובהמשך להעבירן לתובעים, כחלק מפיצוי על הנזק שנגרם להם בפיגועים במימון איראני

עומר כביר 14:1825.06.14
קורבנות הטרור משתלטים על האינטרנט האיראני: בית משפט פדרלי בארה"ב הוציא צו שמורה ל-ICANN, הגוף שאחראי על הקצאת שמות המתחם הגלובליים ברשת, לעקל לטובת קבוצה של ישראלים נפגעי טרור את סיומות האינטרנט שהוקצו לאיראן.

ההחלטה התקבלה במסגרת שורת תביעות שמנהלת מאז 2000 קבוצה של כ-60 קרבנות טרור ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית, שנפגעו בפיגועים שיזמו חמאס וג'יהאד איסלאמי במהלך האינתפיאדות הראשונה והשנייה. הנפגעים תבעו את ממשלת איראן בגין הנזקים שנגרמו להם בפיגועים, בטענה שאיראן אחראית לביצועם באמצעות מימונם.

 

אמבולנס בדרכו לזירת פיגוע בירושלים אמבולנס בדרכו לזירת פיגוע בירושלים צילום: אלכס קולומיסקי

 

"בארה"ב יש חוק מיוחד משאפשר לאזרחים אמריקאים להגיש תביעות בגין פיגועי טרור שאירעו בארה"ב או מחוצה לה כנגד מדינות תומכות טרור, ובמקרה זה איראן", הסבירה ל"כלכליסט" עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר מעמותת "שורת הדין", שמייצגת את התובעים בישראל. "זה תיקון מיוחד שחוקק הקונגרס לחוק החסינות הריבונית, שמשפשיט מדינות תומכות טרור מחסינותן כשהן מעורבות במימון טרור. הוא מאפשר לעקל נכסים של איראן בארה"ב”.

 

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר

 

בתביעות השונות נפסקו לתובעים פיצויים בסך של כמה מאות מיליוני דולרים, ואולם מכיוון שממשלת איראן סירבה להעביר את הכספים פנו התובעים לקבל את הסכום שנפסק להם באמצעות עיקול נכסים של הממשל האיראני שמוחזקים בארה"ב. “עוקלו כספים של ממשלת איראן שמוחזקים בחשבונות בנק בארה"ב, בניינים ומבנים שהיו בבעלות ממשלת איראן, ואפילו אוסף ארכיאולוגי", אמרה דרשן-לייטנר. "בסך הכול עוקלו והועברו לתובעים עשרות מיליוני דולרים”.

 

כעת, בעקבות צו שהוציא בית המשפט המחוזי הפדרלי בוושינגטון הבירה חויב ICANN לעקל לטובת התובעים את סיומות האינטרנט שהקצה הארגון לממשלת איראן. זאת, כחלק ממאמציהם לקבל כספי הפיצויים שנפסקו לזכותם. הצו מתייחס לסיומות באנגלית (.ir) ולסיומת בפרסית (ایران).

 

השליטה ברישום הדומיינים באיראן - בידי הקורבנות

 

לדברי התובעים, מדובר בהחלטה בעלת משמעות כספית ניכרת, שכן כל מי שרוצה לרשום או לחדש כתובת אתר צריך לשלם דמי רישום לגוף שמנהל את סיומת האתר. “כל התשלומים שהועברו ל-ICANN עד עתה מטעם איראן יועברו לתובעים. אם בסופו של דבר נקבל את השליטה על הסיומות, התשלומים בעבור רכישת הדומיין וחידושו יועברו אלינו, ונוכל אפילו להחליט אם לאפשר למאן דהוא לרשום כתובת אינטרנט עם סיומת איראנית או לא”, טענה דרשן-לייטנר.

 

עם זאת, לדברי דרשן-לייטנר אין לתובעים כוונה להחזיק ולנהל את סיומות האינטרנט האיראניות: “אנחנו נשתמש בזה כאמצעי לחץ. אנחנו מצפים שממשלת איראן תרצה לקבל את השליטה בדומיין בחזרה, ועל זה היא תצטרך לשלם. יש לזה שווי רב, אני לא יודעת בכמה אפשר להעריך את זה. מבחינתנו התשלום יהיה פרעון פסקי הדין, שעומדים על פיצויים בסך מאות מיליוני דולרים”.

 

ל-ICANN יש כעת עשרה ימים על מנת להיענות לצו העיקול, או להגיש את התנגדותו לבית המשפט המחוזי הפדרלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x