$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

יקב כרמל בראשון לציון ייסגר ובמקומו ייבנו מגדלי מגורים

היקב הוותיק ייסגר ובמקומו תפתח יקבי כרמל יקב חדש בצפון, שמיקומו הסופי טרם נקבע. החברה מכרה אופציה לרכישת הקרקע, ששטחה 17 דונם, לקבוצת משקיעים פרטיים תמורת 165 מיליון שקל, וזו מתכננת לצד המבנה לשימור מגדלי מגורים; עיריית ראשל"צ: "המתחם כולו הוא לשימור וגם רצועת חיץ סביבו לא תאפשר בנייה גבוהה מכל סוג שהוא"

גולן חזני 07:1113.05.14

125 שנה לאחר היווסדו עומד יקב כרמל לעזוב את ראשון לציון. היקב הוותיק בארץ ייסגר ובמקומו תפתח החברה יקב חדש ומודרני לייצור ולייצוא בצפון הארץ, שם היא כבר בוחנת כמה אתרים להקמתו.

 

ל"כלכליסט" נודע כי יקבי כרמל מכרה בשבוע שעבר אופציה לרכישת הקרקע לקבוצת משקיעים שמייצג עו"ד זיו כספי תמורת 165 מיליון שקל.

 

יקב כרמל מזרחי, שממוקם ברחוב הכרמל, סמוך לבניין העירייה בראשון לציון, הוא סמלה המובהק של העיר. הוא החל להיבנות ב־1887, לאחר שהברון בנימין דה רוטשילד שלח למושבה ראשון לציון, זמן קצר לאחר הקמתה, גנן מטעמו, וזה בדק את הקרקע והמליץ על גידול גפנים. הקמת המבנה המקורי הושלמה בסוף 1889, ולאחר שזה נעשה קטן מלהכיל את כמויות הענבים והיין, נבנה מבנה נוסף בצמוד לו. בהמשך, בעקבות תנופת נטיעת הכרמים, הוחלט על הרחבה נוספת של היקב. היקב אינו מייצר כיום, אלא עוסק בבִקבוק יין שמיוצר ביקב שבזכרון יעקב.

  

יקב כרמל בראשון לציון יקב כרמל בראשון לציון צילום: מאיר פרטוש

 

מתחם התחנה של ראשל"צ

 

היקב משתרע על פני 17 דונם, ותוכנית ותיקה שואפת להפוך אותו לפרויקט נדל"ני שיכלול שישה מגדלי מגורים בני 25 קומות כל אחד, כמעט ללא שימור מורשתו. תוכנית זו אושרה בוועדה המחוזית לפני כ־12 שנה, והיא כוללת 430 יחידות דיור, 3,000 מ"ר למסחר ו־640 מ"ר למשרדים. לפני שנתיים ניהלה עיריית ראשון לציון מגעים לרכישת היקב מידי הבעלים הקודמים שלו, אגודת הכורמים. העירייה ביקשה למנוע את העברת האתר לידיים פרטיות שיפיקו מהשטח רווח יזמי ולהעביר אותו לידיים ציבוריות במטרה להפוך את המקום למרכז מורשת ומתחם אורבני לשימור בסגנון מתחם התחנה שליד נווה צדק בתל אביב. במקביל היא ביקשה לאשר בנייה מצומצמת למגורים במתחם.

 

גם אם תמומש האופציה לרכישת קרקע היקב, פעילותו בראשון לציון צפויה להימשך תקופה נוספת לאחר המכירה כדי לאפשר הכשרת מתחם חלופי עוד בטרם פינויו בפועל של המתחם הנוכחי. לאחר המעבר מראשון לצפון תמשיך יקבי כרמל להפעיל שלושה אתרי ייצור מרכזיים: היקב ההיסטורי בזכרון יעקב, אתר הייצור החדש ויקב הבוטיק יתיר שבתל ערד.

 

היקב נרכש לפני שנה

 

לפני כשנה רכשה קבוצת משקיעים את יקבי כרמל בתום תהליך תחרותי ולפי שווי של 130 מיליון שקל. כיום מחזיקה הקבוצה, שמרכזת קרן קדמה קפיטל בראשות גלעד שביט, אורי עינן וגלעד הלוי, ב־60% ממניות היקב, ויתר המניות מוחזקות בידי אגודת הכורמים. קבוצת הבעלים של היקב כוללת גורמים בינלאומיים, ובהם משפחת יסלזון, קבוצת שוטנסטין שהיא אחת מהקבוצות הקמעונאיות הגדולות בארה"ב ומבעלי אמריקן איגל, מבעלי בריטיש ישראל לשעבר ליאו נואי, פייר בסנינו, איש עסקים ומראשי יהדות צרפת, משפחת ארנס והבעלים של קבוצת מרינה גליל גרופ ריימונד בן־שושן. ביקבי כרמל מועסקים כ־220 עובדים, 75 מהם בראשון לציון. הכנסות החברה הן כ־210 מיליון שקל בשנה.

 

מעיריית ראשל"צ נמסר בתגובה: "מבנה היקב הוא מבנה לשימור מחמיר. העירייה מעריכה שעלות השימור עומדת על כ-80 מיליון שקל. העירייה וראש העיר דב צור לא יתנו ידם לאישור התוכנית המחוזית הכוללת 430 יח"ד. בותכנית המתאר של העיר, המתחם כולו הוא לשימור וגם רצועת חיץ סביבו לא תאפשר בנייה גבוהה מכל סוג שהוא. העירייה רואה ביקב נכס לאומי ובינלאומי ומקדמת תוכנית להפוך את המתחם למתחם תיירותי-תרבותי שישלב שימושים מסחריים עם שימושים נוספים, וכפי שצוין, מגורים בהיקף מסוים. מכיוון שמדובר בשטח פרטי, ועלויות השימור גבוהות, יושם דגש על מתן תמריצים בתכנית ליזם באמצעות מתן זכויות לשימושים מסחריים ושימושים מניבים אחרים, וכן ייעשה שימוש בכלים של ניוד זכויות במידה ולא יתאפשר להעניק את כל הזכויות במתחם עצמו".

 

מיקבי כרמל נמסר בתגובה: "הנהלת יקבי כרמל רואה חשיבות רבה בשמירה על צביון המתחם הקיים, שישאר לעולם חלק מהותי ממורשת היקב, ומהווה נקודת ציון ידועה בעיר ובארץ. המכירה אמורה להביא עימה השקעה רבה בשימור המתחם ולאפשר פתיחתו לתושבי העיר ומבקריה כמקום בילוי ומסחר שוקק חיים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x