$
פנאי

מה שאייפד יכול לעשות

חמישה אמנים ישראלים שהפכו את המחשב לכלי מרכזי מספרים על האפשרויות האינסופיות והטכניקה המהירה, אבל גם על חוסר ההערכה מצד הציבור, שלא מבין שציור במחשב לא פחות קשה מציור ידני

רעות ברנע 10:5531.03.14

שחר סריג: זה כמו לצייר באוויר

 

"בחודשים לאחר שבתי נולדה הייתי מבלה לצדה המון שעות בחושך, והאייפד היה מבחינתי דרך לצייר בגלל האור הפנימי שלו והמיידיות שלו", מספר האמן שחר סריג, שאומר כי העבודה באייפד שינתה את ציוריו.

"זה התחיל כהמשך לציורים שעשיתי בכלים אחרים, ולאט לאט הפורמט עצמו נהיה דומיננטי יותר. העבודה מתרחקת מהחומר, זה כמעט כמו לצייר באוויר. אני מתייחס לפורמט גם בנושאי העבודה - צילומי מסך, קולנוע, טלוויזיה, פורמטים שהם קצת פרומים מלכתחילה, שברור בהם שהמשחק הוא משחק והתפאורה היא תפאורה".

 

עבודה של שחר סריג עבודה של שחר סריג

 

בתערוכת היחיד שלו, שהוצגה לפני כמה חודשים בגלריה מיקה בתל אביב, הציג סריג את הדימויים הדיגיטליים בתוך קופסאות אור, וכך יעשה גם בתערוכה שלו בסוף השבוע הקרוב בגלריה אלפרד לצד ליאור שטיינר. "הקופסאות שומרות את האפקט של האור הפנימי", הוא אומר.

 

הדס רשף: מפגש בין ציור אקדמי למשהו עכשווי

 

"התחלתי בציורים פשוטים, ובתערוכה הראשונה שבה התבקשתי להציג עבודות בטכניקה הזאת התחלתי לשכלל את השפה שלי", מסבירה האמנית הדס רשף. "אני לוקחת המון דימויים מהאינטרנט ומחומרים ארכיוניים, מחברת ביניהם ובסוף עולה על הכל בציור. הטכניקה הזאת רלבנטית מבחינתי לאסתטיקה העכשווית, שמבוססת על צורת חשיבה פרגמנטרית, ליקוט של דימויים ועיבודם למשהו אחד".

 

עבודה של הדס רשף עבודה של הדס רשף

 

רשף מעידה כי העבודה במחשב היא קשה: "אם לא היה לי ניסיון ופרקטיקה בציור, זה לא היה פשוט. לא רק שזה נגיש יותר, זה המקום שבו הציור האקדמי נפגש עם משהו עכשווי".

 

מנגד, היא עדיין מציגה את עבודותיה בצורה מסורתית. "אני מאמינה שצריך להיות חיבור פיזי בין האדם לבין היצירה. הצגת העבודה במקרן לדעתי חוטאת לציור".

 

אורה ראובן: העבודה מהירה יותר

 

"מה שחשוב באמנות הוא שהיא תהיה מעניינת, והעולם הדיגיטלי מאפשר ליצור אמנות מעניינת", אומרת האמנית אורה ראובן, שבשנים האחרונות עובדת באמצעות אייפד. "מדובר בציור נטו, ממש כמו מול קנבס, אבל האפשרויות מגוונות יותר. אני יכולה לצייר ברזולוציה גבוהה יותר כל פרט בציור ולהשיג איכויות שלא בטוח שהייתי מגיעה אליהן אחרת. העבודה מהירה יותר, אבל לא קלה יותר. כשמציירים על בד יש כ־20 סוגי מברשות ובמחשב יש מאה. הכישרון הוא בבחירה - מברשת, צבע, קומפוזיציה".

 

עבודה של אורה ראובן עבודה של אורה ראובן

 

בעניין הצגת היצירות הדיגיטליות נהנית ראובן לשחק באפשרויות הקיימות. "באחת התערוכות האחרונות הצגתי עבודות בהדפסה על משטח פרספקס שקוף, מה שיצר בהן עומק שלא היה מתקבל על נייר או בד".

 

אנה לוקשבסקי: היה לי קשה למכור

 

האמנית אנה לוקשבסקי עבדה בעבר באמצעות מחשב, אך לפני שלוש שנים הפסיקה לעשות זאת. "באמצע שנות האלפיים אמרו שציורי מחשב הם עתיד האמנות, אבל אחרי כמה שנים הבנתי שלא מדובר בסוג חדש של אמנות, אלא שהמחשב הוא פשוט עוד כלי", היא אומרת.

 

עבודנ של אנה לוקשבסקי עבודנ של אנה לוקשבסקי

 

לוקשבסקי מספרת שחוותה באופן אישי חוסר הערכה ליצירות הדיגיטליות שלה. "אף אחד לא האמין לי שלצייר במחשב זה בדיוק כמו לצייר ביד", היא מספרת, "חשבו שהמחשב עושה חצי מהעבודה. היה קשה למכור. לא האמינו לי שאני יוצרת רק חמישה עותקים מכל עבודה. משום שהבנתי שלא קונים את זה, החלטתי לתת הכל בחינם. האימג'ים שיצרתי הודפסו על חולצות, רצו באינטרנט והפכו לממים ברשת".

 

המחשב הוא עדיין כלי משמעותי בעבודתה של לוקשבסקי: כיום היא חלק מקבוצת האמניות ניאו־ברביזון (חמש אמניות יוצאות ברית המועצות לשעבר שחזרו אל הציור המסורתי), שמשתמשות בפייסבוק כגלריה.

 

יואב אפרתי: לימודי רישום במחשב

 

האמן יואב אפרתי הציג בתערוכתו "פירות רקובים", שהוצגה בחודש שעבר בגלריה הקיבוץ בתל אביב, 40 רישומים מינימליסטיים בקווים בודדים ומונוכרומטיים. הרישומים נעשו כולם במחשב, הודפסו על דפי A4 ונחלקים לשתי סדרות: באחת מופיעים בכל נייר שני ריבועים או מלבנים פתוחים ושלושה פירות. בסדרה השנייה מופיעות תמיד שתי דמויות, ולפעמים הפרי בידי אחת מהן.

 

עבודה של יואב אפרתי עבודה של יואב אפרתי

 

"החיים הם שגורמים לי לעבוד כך ולהציג את הדימויים הללו", אומר אפרתי, שגם מלמד זה שנים קורס רישום במחשב במדרשה לאמנות בבית ברל. "אני עובד במחשב לצד עבודה באמצעים 'קונבנציונליים' כמו נייר וגואש. המחשב נותן עוד גוון לעשייה ומאפשר לעבוד ברזולוציה גבוהה יותר. הוא מקנה חופש, שאין באמצעים אחרים. אני לא אוהב להציג על מסכים, אבל כל אחד מנסה דברים עם עצמו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x