$
דני רובינשטיין

"אין להם מדינה, אבל יש להם בירה"

בירה טייבה, שנוסדה סמוך לחתימת הסכם אוסלו והפכה למותג, חוגגת השבוע 20 שנה להקמתה

דני רובינשטיין 08:3307.10.13

"אמנם אין לפלסטינים מדינה משלהם, אבל יש להם מבשלת בירה", הודיע בהשתאות כתב רשת ה־CNN שביקר במבשלת הבירה של העיירה טייבה שמצפון־מזרח לרמאללה. קשרים כלכליים יש בשפע בין ישראל לפלסטינים, אך רק מוצר אחד הצליח להפוך למותג מוכר בישראל - בירה טייבה. אמנם היא לא נמכרת בכל מקום בילוי בתל אביב, אבל כל מי ששאלתי יודע ושמע עליה.

 

"שמץ של נורמליות בעם הפלסטיני"

 

השבוע מציינים בעלי מבשלת הבירה הפלסטינית 20 שנה להקמת המפעל, שנוסד עם חתימת הסכם אוסלו. השבוע גם התחיל הפסטיבל השנתי "אוקטוברפסט" על פי מתכונת חגיגות הבירה בגרמניה, שעד כה התקיים לרוב בטייבה, והשנה הועבר לרמאללה. הוא כלל הופעות פולקלור, מוזיקה וריקודי עם. בשנים קודמות ראיתי בטייבה אלפי מבקרים בפסטיבל. טייבה, על מבשלת הבירה והפסטיבל, היא "מעין שמץ של נורמליות בעם הפלסטיני", כתב עיתונאי אמריקאי שביקר בחגיגות. את מבשלת הבירה הקימו בני המקום, האחים נדים ודאוד חורי, באמצעות ציוד ומכונות שהביאו מגרמניה. בקבוקי הבירה הראשונים הופצו בארץ בקיץ של 1995.

 

מעט מוזר לגלות שהמותג המוצלח של בירה טייבה מקורו דווקא בתעשייה הפלסטינית, שהרי רוב רובם של הפלסטינים בגדה ובעזה, יותר מ־95%, הם מוסלמים שאינם שותים משקאות אלכוהוליים.

 

פלסטינים חוגגים. השנה "אוקטוברפסט" נערך דווקא ברמאללה פלסטינים חוגגים. השנה "אוקטוברפסט" נערך דווקא ברמאללה צילום: עאטף סאפאדי, אי פי איי

 

רוב הנוצרים עזבו את הארץ ואת השטחים הפלסטינים במרוצת השנים האחרונות והיגרו אל מעבר לים. על רקע זה אין מה להתפלא ש־40% מהתוצר של בירה טייבה נמכרים בישראל. חלק מהתוצרת מיוצא לאירופה וליפן, כך שרק מיעוט מהבירה הפלסטינית מגיע לשוק המקומי בגדה.

 

התוצר המצליח ביותר של בירה טייבה הוא בירה לאגר כהה, 6% אלכוהול, המיוצרת בסגנון גרמני בווארי מסורתי.

 

מותג פלסטיני יחיד במינו

 

האינתיפאדה השנייה, שפרצה ב־2002, שיבשה את הייצור, מכיוון שהיה קושי גדול לייבא את חומרי הגלם והמחסומים מנעו את הובלת התוצרת. המפעל עבד אז בהיקף מצומצם. השנים שלאחר האינתיפאדה החזירו את הייצור לתקנו, ובעלי בירה טייבה יזמו ייצור מוצרים נוספים - בראש ובראשונה שמן זית מכרמי הזיתים הגדולים המקיפים את העיירה. עוד החלו לייצר משקה לא אלכוהולי, מיץ תפוחים שמיועד לאוכלוסייה המוסלמית בארץ וגם ליצוא לארצות השכנות.

 

בפרסומת לבירה טייבה נאמר שהיא מיוצרת ב"מבשלת הבירה הקטנה הטובה ביותר במזרח התיכון". קשה לאמת הגדרות מסוג זה, אך אין ספק שבעיירה הנוצרית מיוצר מותג פלסטיני מוצלח יחיד במינו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x