$
בורסת ת"א

סיכום תשע"ג בבורסה: בלי עתיד, בלי מנכ"ל, בלי חלום

שנה לא קלה עברה על שוק ההון הישראלי: טייקונים בהסדרי חוב, חברות שברחו מהארץ בגלל רגולציה, מנכל"ית ויו"ר שהתפטרו ובעיקר - משבר אמון ציבורי חמור; כלכליסט" מסכם שנה בבורסה ומנסה לשמור על אופטימיות

שי סלינס 17:3203.09.13

תשע"ג היתה שנה שכולם ירצו לשכוח בשוק ההון הישראלי: המשקיעים, משום שהבורסה שלנו רשמה תשואת חסר מול רוב הבורסות בעולם ומחזורי המסחר לא התרוממו. המנהלים של הבורסה שאף שילמו את המחיר ולא הצליחו לשמור על הכיסא הנוח שהחל להתנדנד. הפעילים בשוק שלא מבינים עד עכשיו מדוע הוסיפו להם עוד שעה למסחר, והטייקונים, הו הטייקונים, שהתעניינו לרוב באג"ח ופחות במניות, ובעיקר בילו את רוב זמנם עם עורכי דין. אבל מעל כולם יש את הציבור הישראלי, אותם משקיעים קטנים לכאורה, אך חשובים שרק רוצים לקבל חזרה את שוק ההון, בטח לאור הריביות האפסיות שמציעה המערכת הבנקאית.

 

מחזורי המסחר

במרכז כל דיון סביב שוק ההון הישראלי בשנה האחרונה, ניצבה סוגיית ירידת מחזורי המסחר. התחושה הקשה שהסוחרים נוטשים את הבורסה, אף גרמה להתפטרותם של מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון, והיו"ר סם ברונפלד ביולי האחרון בלחץ כבד של יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר.

 

עם זאת, ולמרות הסערה התקשורתית, הנתונים היבשים מראים דווקא כי מחזורי המסחר בבורסה לא ירדו בשנה האחרונה ועמדו על 1.1 מיליארד שקל בממוצע יומי. אולם חשוב לזכור שהחל מחודש יוני הוארכו שעות המסחר והושקו אופציות שבועיות על המדדים - עניין אשר הקפיץ את מחזורי המסחר הממוצעים, במה שמתברר כעת כ"מעט מדי מאוחר מדי".

 

שילמו את המחיר - סם ברונפלד ואסתר לבנון שילמו את המחיר - סם ברונפלד ואסתר לבנון צילום: אוראל כהן

 

בנוסף, נהנתה הבורסה מחזרה מסויימת של המשקיעים הזרים, וזאת למרות האכזבה לאחר ההודעה כי ישראל לא מצטרף למדד MSCI אירופה. בשנ החולפת, תושבי חוץ הזרימו כ-700 מיליון דולר בשלושת הרבעונים הראשונים של תשע"ג (נתונים לרבעון האחרון טרם פורסמו). לשם השוואה בתשע"ב צמצמו הזרים את השקעותיהם ב-600 מיליון דולר.

 

מנגד, ולהגנתם של קברניטי הבורסה, יאמר כי התופעה של ירידה במחזורי המסחר היא בעיה כלל עולמית ואם הבורסה שלנו רשמה מספרים דומים לשנה שעברה הרי שאולי המצב לא גרוע כפי שחשבנו.  

מדדי המניות בישראל מפגרים אחרי העולם

מדדי המניות המובילים בבורסה רשמו השנה תשואה חיובית ודומה לתשואה בשנה שעברה. אולם אם משווים את התשואה שנרשמה במדדים ב-12 החודשים האחרונים לעומת המדדים המובילים בכלכלות המובילות בעולם - מתגלה תמונה לא כל כך ורודה. מדד ת"א 25 עלה בסיכום שנתי ב-6.8% ות"א 100 טיפס ב-9.8%, לעומת S&P 500 שטיפס ב-12 החודשים האחרונים ב-17%, נאסד"ק שהוסיף 10% לערכו ודאו ג'ונס שזינק ב-15%. גם המדדים באירופה רשמו תשואה עודפת על הבורסה באחד העם - דאקס בגרמניה עלה ב-18%, קאק בצרפת הוסיף 16% ופוטסי בלונדון עלה ב-13%.

 

עם זאת, כשלוקחים בחשבון את היחלשות הדולר ב-9.7% מול השקל מאז השנה שעברה, עלו מדדי ת"א 100 ות"א 25 בערכים דולריים בממוצע ב-11% בתשע"ג, לאחר שנותרו ללא שינוי (בערכים דולריים) בסיכום השנה שעברה.

 

נקודות אור נוספת ניתן למצוא בשנה החולפת דווקא במדדי המניות הפחות מרכזיים בתל אביב. מדד ת"א יתר-50 עלה בכ-52% לאחר עלייה של כ-18% בשנה העברית הקודמת. מדד הביטוח זינק ב-85%, מניות התקשורת התאוששו וקפצו ב-51.7%, לאחר צלילה של 43% בשנה הקודמת ומדד הנפט והגז זינק ב-22%.

 

מבין המניות שנסחרות במדד יתר 50 בלטה מעל כולן מזור רובוטיקס, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מיכשור רפואי לניתוחים, שזינקה בכ-400% מאז ראש השנה שעבר. בסך הכל מבין 50 המניות במדד זה 7 מניות יותר מהכפילו את שווין במהלך 12 החודשים האחרונים - אודיוקודס, צור, קסטרו, מיטרוניקס, בריינסווי, ספאנטק ואקוויטל. מנגד תשע חברות מבין מדד זה סיימו את השנה בתשואה שלילית, כאשר מעל כולן בולטת אלביט הדמיה של מוטי זיסר.

 

טייקונים? יש עוד דבר כזה?

את שנת תשע"ג מבחינתם של הטייקונים ניתן לחלק לשלוש קבוצות. בקבוצה הראשונה נמצאים אלו שאיבדו את התואר שהיה כה נחשק בעבר - "טייקון" ומסובכים עד הראש בהסדרי חוב. בקבוצה השנייה נמצאים אלו שאיבדו חלק נכבד מהונם אבל שהמשיכו להוביל את המשק הישראלי ואילו בקבוצה השלישית נמצאים אלו שהמשיכו רק להרוויח, לצבור נכסים ולהשאיר אבק לכל השאר.

 

בקבוצה הראשונה, ניתן למצוא את נוחי דנקנר, אילן בן דב ומוטי זיסר שבילו זמן רב מהשנה האחרונה בין כותלי בית המשפט. לא הכל שחור בקבוצה זו - אם למשל, דנקנר היה מרים מעט את הראש מעל לערימות הדפים של ההצעות השונות להסדרי חוב, היה מגלה שבשנה האחרונה מניות סלקום ושופרסל שבהן הוא מחזיק דרך דסק"ש (שזינקה לבדה ביותר מ-260%) קפצו ב-40% וב-63%, בהתאמה. זיסר, יוכל לקנות לעצמו מעט שקט אם ישכיל למכור מספר נכסים במחירים סבירים. ובן דב? אם הוא רק ייצמד ל-16% ממניות פרטנר שנותרו בבעלותו לא יהיו לו יותר מדי צרות.

 

נוחי דנקנר בבית המשפט נוחי דנקנר בבית המשפט צילום: רויטרס

 

הדוגמא טובה ביותר לחברים בקבוצה השניה הם עידן עופר וג'קי בן זקן. עופר ספג השנה מהלומה לא קטנה כשהמניות החברה לישראל וכיל צללו בבורסה 32% וב-38%, בהתאמה. בן זקן עבר השנה טלטלה בכל מה שקשור בשוק ההון (וקצת גם בליגת העל בישראל) כאשר מניית שמן (9.7%) ירדה ב-12 החודשים האחרונים ב-23%.

 

בקבוצה השלישית ניתן למצוא את יצחק תשובה, לב לבייב, דוד עזריאלי ואלפרד אקירוב. מעל כולם נמצא תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק שזינקה ב-80% במהלך 12 החודשים האחרונים על רקע תחילת זרימת הגז הטבעי ממאגר תמר. לבייב נהנה מהיציבות של אפריקה ישראל בתל אביב (עלתה ב-5%) ומזינוק של 50% בשווי מניית אפי פיתוח בבורסה בלונדון. עזריאלי שמחזיק בחברת עזריאלי (73.67%) שמפעילה את רשת הקניונים על שמו וכן את סונול וכ-5% ממניות בנק לאומי נהנה ב-12 החודשים האחרונים מזינוק של כמעט 50% שווי המניה בבורסה. אקירוב שמחזיק ב-75% ממניות אלרוב ישראל שהיא בעלת השליטה באלרוב נדל"ן מגיע לראש השנה כשמניית אלרוב ישראל השלימה זינוק של 65% ב-12 חודשים.

 

ההנפקות החדשות בבורסה ושוק האג"ח

ארבע הנפקות ראשוניות בבורסה הושלמו בחודשים האחרונים של שנת תשע"ג. בסך הכל גיסו החברות כ-320 מיליון שקל, כאשר את ההנפקות ביצעו החברות איי.די.איי ביטוח, מנדלסון תשתיות, שאיגרות החוב שלה נסחרות זה מכבר בבורסה, והנפיקה לראשונה מניות לציבור ב-75 מיליון שקל, חברת הביומד קדימהסטם וחברת הטכנולוגיה סומוטו, שהנפיקו מניות ב-20 מיליון שקל כל אחת. 

 

מנגד, ריטליקס נמחקה מהמסחר בתל-אביב וגם בנאסד"ק בעקבות מיזוג בחברה בינלאומית. כמו כן, שלוש חברות - בלופניקס, סימטרון ומלאנוקס מחקו את מניותיהן מהמסחר בת"א. במקרה של מלאנוקס היה אף מדובר במהלך הפגנתי שלווה בהרבה רעש ולא מעט ביקורת על מנכ"ל החברה איל וולדמן. אגב, מאז ההודעה של מלאנוקס בסוף מאי איבדה המנייה יותר מ-20% משוויה.   

 

המסחר בשוק האג"ח התאפיין בשנת תשע"ג ברובו בעליות שערים, כאשר איגרות החוב חברות צמודות המדד בלטו בעלייה של כ-12% לאחר שעלו בכ-4% בסיכום השנה הקודמת. איגרות החוב הממשלתיות, לסוגיהן, עלו בכ-6% השנה, בדומה לשנת תשע"ב.

 

שערי האג"ח חברות צמודות המט"ח נותרו בתשע"ג ללא שינוי, חרף ירידה שנתית של כ-9.7% בשער הדולר ביחס לשקל,וזאת לאחר שבלטו בשנה הקודמת בעלייה של 12%.

 

אבל מה עם הסנטימנט

החדשות הטובות הן שכשמסתכלים על הנתונים היבשים ייתכן שההמולה סביב הבורסה בתל אביב בשנה האחרונה היתה מוגזמת. מצד שני, כשבוחנים ביצועים בשוק ההון חשוב להתייחס לשני גורמים מרכזיים - מגמות וסנטימנט כללי - ופה, קשה למצוא נקודות אור ולא משנה אם אתם טייקונים או משקיעים מן השורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x