$
מדיה

חברת ייעוץ חיצונית תכריע אם רשות השידור תיסגר

שר התקשורת גלעד ארדן ידרוש מהחברה שימנה להגיש את המלצותיה ביחס לעתיד הרשות בתוך שלושה חודשים. לאחר מכן יחליט סופית אם לסגור את רשות השידור

אופיר דור 08:3623.07.13

כל האופציות באשר לעתידה של רשות השידור פתוחות, ולמרות השמועות בנושא עוד לא הוחלט על סגירת הרשות - זה המסר שניסו לשדר אתמול בסביבת שר התקשורת גלעד ארדן.  

השמועות על סגירת רשות השידור ופתיחתה במודל חסכוני ורזה עם הסכמי שכר מעודכנים התגברו, לאחר שביום ראשון הודיעו ארדן ושר האוצר יאיר לפיד באופן רשמי על החלטתם להשהות את הסכם המימון לתוכנית ההבראה ברשות שנחתם בדצמבר האחרון. המשמעות היא שהרפורמה במתכונתה הנוכחית, שנמצאת בדיונים במשך שש שנים, תיזרק אחר כבוד לפח.

 

בסביבתו של ארדן אמרו אתמול כי הוא מתכוון למנות חברת ייעוץ חיצונית, שתגיש בתוך שלושה חודשים המלצה אופרטיבית אם ניתן להבריא את רשות השידור מבלי לסגור ולפתוח אותה מחדש, או שאין מנוס מסגירה של חלק ממנה (ערוץ 1 בלבד, ללא הרדיו) או של כולה. במקביל מתכוון ארדן למנות צוות של אנשי תקשורת וכלכלה בכירים שיציעו גם הם מתווה להמשך השידור הציבורי.

 

האם ארדן לא חוזר כאן על ניסיון העבר הכושל של מינוי עוד סוג של ועדה לבחינת רשות השידור? בסביבת השר טוענים כי רק כך ניתן יהיה להצדיק בסופו של דבר הכרעות כמו סגירת הרשות, שידרשו שינוי חקיקה ועלולות להיתקל בהתנגדות מצד האיגודים המקצועיים ברשות ומהנהלת הרשות, כולל פנייה לבג"ץ.

 

הפגנה נגד הפוליטיזציה ברשות השידור, אוגוסט 2012 הפגנה נגד הפוליטיזציה ברשות השידור, אוגוסט 2012 צילום: צפריר אביוב

 

צעד שהתבשל מזמן

 

ארדן מבשל את ההחלטה על ביטול הרפורמה כמעט מאז שנכנס לתפקידו בחודש מרץ, אך בחר לנקוט צעד רק כעת אחרי שקיבל את האישור ממשרד המשפטים לסגת מהסכם שעליו חתמה המדינה. מה ששכנע את ארדן לסגת ממתווה הרפורמה הקיים הוא הפער שמצא בין ההמלצות המקוריות שהגישה חברת הייעוץ טאסק עוד ב־2007 לבין הסעיפים שנכנסו לתוכנית ההבראה. בלשכת השר טוענים כי לאורך השנים וכתוצאה מהמשא ומתן מול ארגוני העובדים הרבים הפועלים ברשות - עוקרה הרפורמה מתוכן, ויישומה לא הבטיח כי הארגון יוכל להמשיך לעמוד על רגלו לאורך זמן ובטח שלא לשפר את איכות השידור הציבורי.

 

בלשכת השר הבהירו כי הוא זוכה לתמיכה מצד ראש הממשלה בכל הנוגע לביצוע צעדים משמעותיים, כולל סגירת הרשות הכרוכה בפיטורים של 1,900 עובדים. עם זאת, שאלה מרכזית שאותה תצטרך חברת הייעוץ לבדוק היא כמה תעלה למדינה סגירה של רשות השידור שכרוכה בתשלום פיצויי פרישה לכל העובדים. צריך לזכור שעלות הרפורמה שהוקפאה עמדה על כמיליארד שקל, ושם דובר על פרישה של כ־700 עובדים בלבד.

 

עוד שאלה מרכזית שתצטרך חברת הייעוץ לבחון היא אם לדבוק במודל הקיים של תשלומי אגרה למימון פעילות רשות השידור או לעבור להסדר מימון אחר.

 

אקלים פוליטי נוח

 

אם בכל זאת יוחלט על סגירה ופתיחה מחדש של רשות השידור, יצטרך ארדן לעמוד מול לא מעט לחצים מגורמים שונים. מנהלי רשות השידור, למשל, עשויים להפעיל לחץ על נתניהו לסגת מההחלטה. במהלך השנים הואשמו לא פעם מנהלי הטלוויזיה לדורותיהם בכך שהם יודעים להציע זמן מסך לאנשים הנכונים בממשלה ובכנסת כדי לטרפד יוזמות שלא לרוחם. מה שעשוי להקל על ארדן הוא העובדה שהבחירות עדיין רחוקות - מה שמקטין את ההשפעה והכוח שיש לרשות על הפוליטיקאים הצמאים להופעות בתקשורת. גורם נוסף שבינתיים שומר על שקט בכל הנוגע לרשות השידור הוא ההסתדרות, שמאגדת חלק מוועדי העובדים ברשות. השאלה בהקשר זה היא אם היו"ר עופר עיני יתגייס נגד פיטורי עובדים מסיביים. "אני מאמין שההסתדרות לא תשב בשקט בסופו של יום אם יוחלט על סגירת הרשות", אומר גורם באחד מוועדי העובדים ומבשר על הקרבות שעוד צפויים בדרך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x