$
חדשות נדל

שרגא בירן לבנצי ליברמן: "איך אתה ישן בלילה? אתה פיאודל מספר אחת של המדינה"

בירן, מקים המכון לרפורמות מבניות, תקף את המינהל: "לפני עשור ניתן היה לרכוש דירה במיליון שקל, כיום זו רק עלות הקרקע"; בובליל: "פתרונות הקסם בדמות תקנות והעלאות מסים לא צלחו"

"איך אתה ישן בלילה? אתה פיאודל מספר אחת של מדינת ישראל. סייע לחוק הזה, שנדון על בכירים בממשלה, שנתמך על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הרווחה לשעבר משה כחלון, ונדון בממשלה האחרונה ונמשך לתוך הקיימת", כך תקף עו"ד שרגא בירן מקים המכון לרפורמות מבניות את מנהל מינהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן במהלך ועידת נדל"ן בתל אביב.

 

בירן תקף את מינהל מקרקעי ישראל ואת "המס השחור שגובה מדינת ישראל על הקרקע", כלשונו. "בעוד שלפני עשור ניתן היה לרכוש דירה במיליון שקל, כיום זו רק עלות הקרקע", אמר.

 

עו"ד שרגא בירן. תוקף את המינהל עו"ד שרגא בירן. תוקף את המינהל צילום: עמית שעל

 

בהמשך אמר בירן: "יש 750 אלף משפחות שגרות בעוני מחפיר למעלה מ-70-60 שנה, במדינה של סטארטאפ, במדינה של 30 אלף דולר תוצר שנתי לנפש. זו חרפה ופשע לאומי".

 

בירן הציג הצעת חוק אותה הוא מנסה לקדם כבר למעלה משנתיים שמטרתה הקמת רשות לאומית להתחדשות עירונית ולדיור בהישג יד. בירן המשיך ואמר: "קיימת ירידה מ-80% בבעלות על דירות לפני עשרים שנה, לבעלות של 65% בלבד היום. יש 150 אלף נפשות לפי הלמ"ס שחיים בדיור בלתי תקני, משמע לא בשכירות שאינם יכולים להרשות לעצמם ובוודאי שלא בדירה בבעלותם. יש מיליון וחצי בעלי דירות שחיים בסיטואציה שרוצים לשפר את הדיור שלהם וזה לא שיש בועת מחירים בנדל"ן, זהו שקר. בפועל יש עודף דיור לעשירים וחוסר דיור לשאר. ניתן לפתור את בעיית החוסר ללא יצירת היצף, אלא במדיניות דיור לאומית".

 

מנהל מינהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן (ארכיון) מנהל מינהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

בירן פנה לשר האוצר יאיר לפיד ואמר: "ממרום חמישים שנות ניסיון ומחקר וכמי ששימש כראש ועדה ממלכתית לפתרון בעיית הדיור, אני אומר לך אדוני שר האוצר, תן נוק-אאוט לשיטות הישנות. כיוון שהברירה להמשיך את הקיים ולתת לו סיכוי לעוד סיבוב אינה קיימת והמצב מחמיר. אמץ גם אתה את הצעת החוק הנדונה כעת בממשלה. מדובר שפתרון מערכתי כולל, הנותן מענה סטטוטורי למדיניות יציבה לטווח ארוך המתבססת על יצירת מאגר אדיר של קרקע לדיור, על רפורמה בתכנון, על פילוח השוק, על מניעת שבר והיצף, השומר על יציבות המחירים של הדיור הקיים, אך מבטל את הקטע המונופוליסטי בעליית מחירי הקרקע לדיור, לרכישה ולשכירות בהישג יד". 

 

בירן הוסיף ש"בהתאם להצעת החוק ניתן בתוך עשור עד 15 שנה לבנות כמיליון דירות. ללא עלות תקציבית בשכונות עוני הקרקע של מדינת ישראל במהפכה בלתי מהפכנית, שלא עולה דבר. זה כמו להוריד מן מהשמיים. סדר גודל של 200 אלף דונם שניתן לבנות עליהם ב-190 שכונות מצוקה.

 

"טוב שהוקם הקבינט למלחמה במצוקת הדיור, וניתן לנצל את מחדל העוני כהזדמנות לפתרון מצוקת הדיור ומיגור העוני.כיוון שיש מרמור ומצוקה ותסיסה בשכונות. משפחות לא מעוניינות לגור ב-45 מ"ר מרובע. הפיתרון הוא הצעת החוק להקמת הרשות הלאומית להתחדשות עירונית ודיור בהישג יד. עד כה מערכת התכנון של מדינת ישראל שכבה כמו צב ששוכב על הגב עם הרגליים למעלה ולא מצליח להתהפך. התכנון העירוני היום לוקח בין 10 ל-15 שנה. התכנון הפרטני צריך לצמח מלמטה, מהרשויות העירוניות. הביטו כיצד נראים חוקי תכנון חוקי ובנייה באירופה ובארה"ב, ללא כל התסבוכות הבירוקרטיות. אני קורא לממשלת ישראל לעשות את המהפך הזה ותזכו לכתרים – לא תצליחו לעשות את זה העם יוריד אתכם", סיכם בירן.

 

"פתרונות הקסם לא צלחו"

 

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר בוועידה כי בניגוד למה שחושבים הקבלנים לא רוצים בהמשך עליית המחירים אלא ביציבות בענף. "אנחנו רואים שפתרונות הקסם בדמות תקנות והעלאות מסים לא צלחו, וזאת בגלל שבישראל הגידול הטבעי מחייב בנייה של כ- 42,000 יח״ד בשנה ואת זה אנחנו לא בונים. כל עוד נושא ההיצע של הדירות לא יטופל מחירי הדירות ימשיכו לעלות", אמר.

 

בובליל מנה את החסמים בענף הנדל"ן וסקר את העיקריים שבהם: בירוקרטיה בהוצאת היתרי בניה, אשראי ועובדים זרים. לעמדתו הממשלה הקודמת לא עשתה מספיק להסרת כל השלשה. "על פי דו״ח בנק ישראל, לוקח 10 שנים להוצאת היתר בניה. מנהל מקרקעי ישראל מדווח שאין לו קרקעות מתוכננות לבנייה. בישראל חייבות להיות מאות אלפי יח״ד מתוכננות על המדף והמדינה צריכה לשחרר אותן לשיווק על פי הצרכים.

 

ניסים בובליל, נשיא הקבלים (ארכיון) ניסים בובליל, נשיא הקבלים (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

"גם מחנק האשראי בענף נמשך. לפני חצי שנה הכריז משרד האוצר על הקמת קרן של כ- 6 מיליארד ש״ח מכספי המע״מ בגין ערבויות המכר שתשמש את הענף, אבל הקרן עדיין לא פועלת. לפני כמעט שנתיים התקבלה החלטת ממשלה להגדיל את מכסת העובדים הזרים וגם כאן אנו רואים שהמכסה לא הושלמה והמחסור בעובדים קשה", אמר בובליל. "המחסור הוא לא רק בעובדים זרים אלא גם במהנדסים וגם במנהלי עבודה. ללא מימון וללא עובדים לא נצליח להגדיל את התחלות הבניה. במסגרת הטיפול בגירעון אסור לקצץ בתקציבי התשתיות. קיצוץ בתשתיות ימנע את ההתפתחות של מדינת ישראל ואם רוצים שתמשך המגמה שצעירים עוברים לגור בחדרה ובגדרה צריך לתת תקציבים נוספים לרכבת ישראל ולפיתוח כבישים".

 

בובליל הוסיף כי על הממשלה הנוכחית לפעול לקידום תוכניות להתחדשות עירונית ואף להכניסן לדיונים במסגרת ועדות הדיור הלאומיות (הוד"ל): "בצד הפתרונות מלבד האשראי והעובדים, אנו גורסים שיש לקדם את ההתחדשות העירונית בישראל ולהכניס את הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית לוד״לים . מדובר במשימה לאומית ואין סיבה שהוד״לים יטפלו רק בקידום תוכניות על אדמות מדינה".

 

שר השיכון, אורי אריאל שעלה לבמה אחריו אמר כי הערתו של בובליל בעניין ההתחדשות העירונית נכונה. "אני מקבל על עצמי לקדם את זה ואנחנו נפעל לשנות את זה", אמר אריאל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x