$
מוסף  08.11.2012

אמי תמיד נהגה לומר: "אל תמציא תירוצים, האמת היא השקר הכי טוב שיכול להיות"

פרופ' ישראל אומן: "כשאני מוזמן להרצאות במקום לכתוב 'זה לא מסתדר' אני מעדיף לענות: 'יש לי דברים חשובים יותר לעשות'"

פרופ' ישראל אומן

מתמטיקאי, חתן פרס נובל לכלכלה על עבודותיו בתחום תורת המשחקים, האוניברסיטה העברית

בן 82, נשוי ואב לחמישה, מתגורר בירושלים

 

נולדתי בפרנקפורט למרים וזיגמונד. אומן הוא שם גרמני, שמוצאו הוא מסוף המאה ה־18, כשאחד מאבות המשפחה לקח את השם של בעל הבית שעבד אצלו. אמי, שגדלה באנגליה ולמדה באוניברסיטה ספרות גרמנית, פגשה את אבי כשהגיעה לגרמניה להעמיק את לימודיה בתחום.

 

"אבי היה אדם שקט, נחבא אל הכלים. הוא היה ישר מאוד ואף פעם לא נתן לי לנצח אותו בשחמט, לכן כשניצחתי אותו בפעם הראשונה בגיל 11 ידעתי שזה ניצחון אמיתי. אמי היתה בעלת כריזמה, אינטלקטואלית, כתבה שירה בגרמנית. בגיל 12 היא ישבה איתי פעמיים בשבוע לקריאת 'שתי ערים' של דיקנס, עד שבאיזשהו שלב העלילה והספר כולו תפסו אותי, וכך התחלתי לקרוא ספרות יפה. עשיתי את אותו הדבר עם נכדי הבכור.

 

1936. ישראל אומן, בן שש, עם אמו מרים בפרנקפורט 1936. ישראל אומן, בן שש, עם אמו מרים בפרנקפורט

 

"חיינו ברמת חיים גבוהה, לאבי היה עסק של בדים בסיטונאות, גרנו בדירת תשעה חדרים עם עובדי משק בית. לקראת 1938 היו מקרים שהרביצו לי בדרך לבית הספר, ועל שלטי החנויות ראיתי את הכתובת: 'יהודים אינם רצויים פה', אבל כילד ראיתי בזה עובדת חיים, ומעבר לזה חוויית החיים בפרנקפורט היתה חיובית.

 

"ב־1938 ברחנו לניו יורק והוריי איבדו את כל רכושם, כיוון ששלטונות גרמניה אסרו על הוצאת כסף מהמדינה, ורמת החיים שלנו ירדה. אבי עבד בשתי עבודות, הפעם בעמדה נחותה בתעשיית הלבוש והבדים ובמכירת ביטוחי חיים, ואמי עבדה בשלוש עבודות: מנהלת משרד, אחראית לתיוק בוועדה היהודית וסוכנת בחברת אנציקלופדיות. אמי היתה שולחת אותי למכולת ומבקשת שאקנה ביצים סדוקות, משום שזה היה יותר זול. יין לקידוש לא קנינו - דודתי הכינה לבד יין מצימוקים. אף שהוריי עבדו הרבה היתה לנו ילדות נפלאה, הלכנו לבתי ספר מצוינים ובילינו הרבה בטיולים.

 

"אמי תמיד סיפרה שבחרה את חברת האנציקלופדיות הכי טובה בעיניה: 'אני חייבת להתלהב בעצמי כדי שאוכל להתלהב מול הלקוח'. היא תמיד אמרה גם: 'השקר הכי טוב זה האמת'. היא התכוונה שלא צריך להמציא סיפורים כתירוץ, האמת היא התירוץ הטוב ביותר שיכול להיות. היום כשמזמינים אותי להרצאות במקום לכתוב 'זה לא מסתדר מפאת קוצר הזמן' אני מעדיף לענות: 'יש לי דברים חשובים יותר לעשות'. אני מנסה להגיד את האמת, זה הכי משכנע.

 

"שלמה, בני הבכור שנהרג במלחמת לבנון, תמיד אמר לאשתו: 'אבי יקבל פרס נובל, הילדים שלנו יישבו בטקס על כיסאות והרגליים שלהם לא יגיעו לרצפה'. הוא צדק - הפרס אמנם ניתן לי, אבל 23 שנה אחר כך, ורגליהם של נכדיי האחרים באמת לא הגיעו לרצפה. לאחר קבלת הפרס הלכתי לקברו וגם לקבר של אשתי אסתר ולקבר של אמי, כדי לספר להם. היה חשוב לי שיידעו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x