$
חדשות נדל

יוג'ין קנדל: "אם צריך נביא קבלנים מחו"ל להוריד את מחיר הדירות"

בראיון למגזין "בנקאות" אמר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה כי "הקבלנים נותנים הנחות, אבל לא מוכנים להודות שהם מורידים מחירים. הבעיה היא פסיכולוגית, לא כלכלית". נשיא התאחדות הקבלנים: "אם המדינה תסיר את החסמים בענף, הקבלנים יוכלו לספק דירות זולות"

מישל אודי 13:3424.07.12

"כממשלה, אנחנו נחושים להוריד את מחירי הדירות, ואם נצטרך נשתמש בצעדים יותר דרסטיים כמו הבאת קבלנים גדולים מחו"ל לפרויקטים גדולים בישראל ועוד פתרונות נוספים, כולל מימון מחו"ל" כך אומר ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה פרופ' יוג'ין קנדל.

 

"אנחנו לא יכולים להכתיב לקבלנים את מחירי הדירות, אבל אם אין מספיק תחרות שתוביל להורדת מחירים, הממשלה צריכה ליצור אותה, ואנחנו עובדים על פתרונות בתחום הזה" הוסיף קנדל בראיון למגזין "בנקאות" של איגוד הבנקים.

 

"אנחנו עדיין בטוחים שמחירי הדירות בחלקים מסוימים במדינה ובגדלי דירות מסוימות לא נמצאים ברמת שיווי משקל, ובממוצע המחירים צריכים לרדת" אמר קנדל בראיון. "אני מדפדף במוספי הנדל"ן בעיתונים, עמוד אחרי עמוד, ורואה קבלנים שמציעים לרוכשי הדירות לשלם 10% ממחיר הדירה ואת כל השאר בעוד שנתיים או שנתיים וחצי בכניסה לדירה. עלות המימון של הקבלן היא 6%-7% לשנה, והם הרי מתלוננים שיש להם בעיות מימון. אז המשמעות של דחיית התשלום היא שהקבלן נותן לקונה הנחה בפועל של 12%-13%, אבל לא מוכן לתת לו הנחה של 10% על תשלום במזומן, למרות שהוא מרוויח מכך", הוסיף.

 

קנדל. עובדים על פתרונות" קנדל. עובדים על פתרונות" צילום: גיא אסיאג

 

לדבריו, אחד ההסברים להתנהגות הקבלנים הוא שהם אינם רוצים להוזיל את הפרויקטים, אבל מעשית מהלך כזה

מגלם הוזלה של הדירות. "המגמה הזו יוצרת בעיה כפולה: מצד אחד, קבלנים נתקלים בבעיית אשראי, שמקשה על התחלות בנייה חדשות, ומצד אחר הציבור מסתכל על הנתונים הסטטיסטיים שמתפרסמים ורואה שמחירי הדירות לא ירדו או שירדו במעט".

 

קנדל הוסיף כי "קבלנים צריכים להוריד את המחירים, למכור את הפרויקטים בתוך זמן קצר, ואז גם לא תהיה בעיית אשראי. כיום גם בנקים שאינם נמצאים במגבלה ענפית בתחום הנדל"ן מעדיפים לשבת על הגדר, ואינם ממהרים לתת אשראי לקבלנים כי הם רואים שהמכירות חלשות. הקבלנים כבר נותנים את ההנחות לקונים בצורה אחרת, אבל לא מוכנים להודות שהם מורידים מחירים. אני, ככלכלן, יכול לנבא התפתחויות בשיווי משקל כלכלי, אבל במקרה זה מדובר בבעיה פסיכולוגית, לא כלכלית".

 

"הקבלנים יכולים לבנות גם 100 אלף יחידות בשנה"

 

בובליל. "פתרון מגוחך" בובליל. "פתרון מגוחך"

אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו-בת ים, מסר בתגובה לדבריו של קנדל: "מר קנדל מוכיח בורות מוחלטת בכל הקשור בבעיית המגורים בארץ. הבעיה אינה נובעת מכך שאין תחרות בין הקבלנים. מי שחושב להביא קבלנים מחו"ל משלה את עצמו לחשוב שהם יעמדו בתנאים שבהם הקבלנים הישראלים צריכים לעמוד. הפתרון צריך להיות בהורדת מחירי הקרקע, הורדת המיסוי על הדירות, הכשרת עובדים מישראל לצד הבאת עובדים מיומנים מחו"ל וקיצור הליכי תכנון ובנייה כמו בכל העולם".

 

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ: "הפתרון של יבוא קבלנים גדולים מחו"ל הוא מגוחך. בישראל יש אלפי קבלנים ויזמים והתחרות בענף גדולה. הבעיה היא שאין תחרות למנהל מקרקעי ישראל, לוועדות התכנון ולעובדים המקצועיים ולבנקים בישראל, והם אלו שיוצרים את החסמים בענף. אם המדינה תסיר את החסמים בענף  – הקבלנים הישראלים יוכלו לספק דירות זולות. קבלני ישראל הוכיחו בעבר שביכולתם לבנות גם 100,000 דירות בשנה כל עוד המדינה מסירה את החסמים".

 

יוסי אברהמי, מנכ"ל ובעלים של חברת יוסי אברהמי: "שהממשלה תעשה בדק בית לפני שהיא מתחילה לפרנס את אילי הון מאירופה ובאותה הזדמנות רומסת את הקבלנים הישראלים וגורמת לזינוק בשיעור האבטלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x