$
שווקי חו"ל

שטיגליץ: "בנקים חזקים מחלישים את הכלכלה הגלובלית ותורמים לאי-שיוויון"

לג'וזף שטיגליץ שזכה בפרס נובל לכלכלה ב-2001 יש בטן מלאה על המערכת הבנקאית שלטענתו פוגעת בדמוקרטיה ובצמיחת הכלכלה. בניגוד לגישה שגורסת כי יש להקטין את הרגולציה, סבור שטיגליץ כי יש להגביר אותה

סוכנויות הידיעות 20:3529.06.12

המחאה החברתית ברחבי העולם עדיין לא התעוררה השנה, הצעירים באירופה עסוקים מדי בהישרדות יום יומית, בצל אבטלה גואה וכלכלות במשבר חובות עמוק. למרות זאת, לג'וזף שטיגליץ, פרופסור לכלכלה וזוכה פרס נובל לכלכלה יש בטן מלאה על המערכת הבנקאית שמובילה לטענתו להגברת האי-שיוויון ופגיעה בצמיחה.

 

"הרבה מאוד חוסר שיוויון, במיוחד בבנקים, לא מגיע מהאנשים שתורמים להגדלת עוגת הכלכלה ומניעים את הכלכלה שלנו, היא מגיעה מאלה שרוצים לקחת נתח גדול יותר מהעוגה, מה שהופך את הכלכלה שלנו לחלשה יותר", מסביר שטיגליץ.

 

בניגוד לגישות שגורסות כי עודף רגולציה רע לשווקים הפיננסים ופוגע בצמיחה, שטיגליץ דווקא חושב שצריך להגביר את הפיקוח בשווקים, כאשר ההידוק צריך להגיע לטענתו לספקי  האשראי. לטענתו, יש להגיד לבנקים באופן חד משמעי: "אתה לא יכול לעסוק בפעילויות ספקולטיביות, אותם מכשירי CDS שאינם שקופים לעיני הציבור, המכשירים האלה הם הימור על השוק, הם לא עסקך".

 

שטיגליץ הסביר שהמערכת הבנקאית העולמית לא רק פוגעת בצמיחה ובאזרחים אלא גם במערכת הפוליטית, גישה זו לא נשמעה בעבר גם מאת כלכלנים חברתיים וסוציאליסטים. לטענתו, חוקי גלאס סטגל שהכריחו את הבנקים להשקעות להפריד את פעילותם מזרועות הבנקאות המסחרית הם תולדה של עבודת לוביסטים.

 

ג'וזף שטיגליץ. "אי השיוויון פוגע בצמיחה" ג'וזף שטיגליץ. "אי השיוויון פוגע בצמיחה" צילום: בלומברג

 

"זה השפיע על הבנקים שוב. הם הפסידו כספים רבים על ההשקעות הריאליות שלהם, אבל ההשקעות הפוליטיות שלהם הניבו רווחים! לא דווקא עבור בעלי המניות ובעלי האג"ח שלהם, אלא דווקא עבור המנהלים, שנהנו משכר גבוה מאוד במרוצת השנים.

 

חתן פרס נובל לכלכלה מסביר בראיון מטלטל שהעניק ל-CNBC כי בלא רפורמות משמעותיות גם אירופה והכלכלה הגלובלית יסבלו מצמיחה אנמית במשך 10-5 השנים הבאות.

 

הדברים של שטיגליץ נאמרים רק שנה אחרי שתנועת המחאה לשחרר את וול סטריט הציתה ברחבי העולם את הזעם כלפי החמדנות של בנקאי וול סטריט והמדיניות של הבנקים הגדולים. מאז הרבה מים עברו בנהר, רק בשבוע האחרון החליטה סוכנות הדירוג מודי'ס לבצע  שורה של הורדות דירוג  ל-15 מהבנקים הגדולים בעולם.

 

"אם נמשיך במסלול הנוכחי, המערכת הפיננסית לא תשרת את יתר הכלכלה שלנו, הכלכלה תהיה חלשה. חוסר השיוויון יגבר, והבעיה היא שאנחנו משלמים מחיר יקר מאוד על חוסר השיוויון הזה", מדגיש שטיגליץ.

 

"יכולנו להקטין את אי השיוויון, עם יותר מערכת פיננסית מאוזנת וצמיחה כלכלית גבוהה יותר. אבל, אם אנחנו ניתן לדברים להתרחש במסלול הנוכחי, אנחנו הולכים לא רק לקבל כלכלה לא מאוזנת, אלא גם פוליטיקה לא מאוזנת עם סקטור פיננסי שפוגע גם בכלכלה וגם בדמוקרטיה", הסביר שטיגליץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x