$
משפט

בלעדי ל"כלכליסט" - לשכת עורכי הדין מציגה: מהפכה בשיטת ההשתלמויות

ההשתלמויות של עורכי הדין במחוז תל אביב יועברו במוסדות ההשכלה הגבוהה, שיחתמו יחד עם הלשכה על תעודות ההסמכה. הצלחת המיזם עשויה להוביל לחיוב עורכי הדין בהתמחות כתנאי לרישיון

ענת רואה 08:0915.02.12

שמונה חודשים חלפו מאז הבחירות ללשכת עורכי הדין, ונראה שחלק מההבטחות לבוחרים מתחילות סוף סוף להתממש: ל"כלכליסט" נודע כי מחוז תל אביב בראשות עו"ד אפי נוה מוביל מיזם חדש בהשתלמויות לעורכי דין, שבמסגרתו יוקם גוף להשתלמויות אשר יכונה "המדרשה".

 

במסגרת "המדרשה" יוצעו מסלולי השתלמות מקצועית בתחומים שונים, והם יתקיימו במוסדות האקדמיים השונים ברחבי מחוז תל אביב והמרכז. הבשורה העיקרית שבמיזם מבוססת על שיתוף פעולה מלא שיתקיים בין כל המוסדות האקדמיים, אשר יחתמו על תעודה משותפת שתוענק לכל מי שישלים השתלמות כלשהי. כלומר, גם אם עו"ד מסוים יבחר להצטרף להשתלמות שמבצעת מכללת שערי משפט, לדוגמה, בסיומה הוא יקבל תעודה שעליה חתומים כל המוסדות.

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי עד כה הצטרפו למיזם שש מכללות ואוניברסיטאות מאזור המרכז, ולמעשה מדובר בכל מוסדות הלימוד למעט אוניברסיטת תל־אביב שהצטרפותה למיזם מתעכבת נוכח מינויה של הדקאנית, פרופ' דפנה ברק־ארז, לשופטת בבית המשפט העליון.

 

המוסדות שכבר חתמו על הצטרפותם ל"מדרשה" הם אוניברסיטת בר־אילן, המרכז הבינתחומי הרצליה, המכללה למינהל, הקריה האקדמית אונו, מכללת נתניה, מכללת שערי משפט והמרכז למשפט ולעסקים ברמת גן. אם יצליח המחוז לרתום למיזם גם את אוניברסיטת תל־אביב, הנחשבת באופן מסורתי ליוקרתית ולמובילה מבין מוסדות הלימוד באזור המרכז - הדבר יקדם מאוד את יוקרתיות התעודה ו"המדרשה" כולה.

 

לפני הבחירות ללשכה פיזרו המועמדים השונים הרבה מאוד הבטחות, ועד כה כלל לא החלו ביישומן. כך למשל, ראש הלשכה עו"ד דורון ברזילי התחייב לפני הבחירות לקצץ בדמי החבר, להפחית את משכורות בכירי הלשכה ולערוך משוב שופטים. בפועל דמי החבר נותרו כפי שהיו וקיום משוב השופטים כלל לא תוקצב בתקציב 2012.

 

"לא רק מסיבות ואירועים"

 

עו"ד נוה, מצדו, התחייב לפני הבחירות לקדם את ההעשרה המקצועית לעורכי הדין, והשבוע אמר ל"כלכליסט" כי הוא נחוש לקיים את הבטחותיו: "המטרה שלי כיו"ר מחוז תל אביב אינה לקדם רק אירועים ומסיבות לחברי המחוז, אלא לדאוג בראש ובראשונה לאינטרסים המקצועיים של עורכי הדין. מיזם "המדרשה" הוא בנפשי. יזמתי את הפרויקט כי אני מאמין שאחת הדרכים לטפל בירידת קרנו של מקצוע המשפטים היא באמצעות מהפכת הלימוד וההכשרה המקצועית. מעולם לא היה שיתוף פעולה כזה עם מוסדות אקדמיים בלשכה שהתאחדו כדי להביא לעורכי הדין השתלמויות ברמה הגבוהה ביותר".

 

לדבריו, "לא ייתכן שעורכי דין יעסקו שנים במקצוע המשפטים ולא יתעדכנו בצורה מסודרת ומקצועית במסגרת האקדמית בחידושי החקיקה והפסיקה. העולם המשפטי הוא עולם מתחדש ומשתנה, ולכן ההשתלמות המקצועית חייבת להיות חלק יסודי מחייו המקצועיים של כל עורך דין".

 

טקס הסמכת עורכי דין טקס הסמכת עורכי דין צילום: חיים צח

 

עורכי הדין יוכלו לבחור איפה ללמוד

 

לדברי נוה, "המדרשה" תעודד את כל 34 אלף עורכי הדין השייכים למחוז תל אביב והמרכז לקחת חלק בההשתלמויות שיתקיימו במוסדות הלימוד השונים, ובכך יוענק יתרון כפול לעורכי הדין וללשכה, שכן בדרך זו כל עו"ד יוכל לבחור לעבור השתלמות מסוימת במוסד הלימודים הקרוב למשרדו או לביתו, ולא יצטרך לכתת רגליו למשרדי הלשכה במרכז תל אביב. כך גם הלשכה עצמה, אשר אינה ערוכה מבחינה מעשית להציע כיתות לימוד מסודרות וגדולות.

 

"ההשתלמויות יועברו על ידי טובי המרצים מהמוסדות האקדמיים השותפים למיזם, וכן על ידי שופטים ועורכי דין בכירים", מתחייב נוה. "הגדולה של המיזם היא ביכולתו לאפשר נגישות של ממש לעורכי הדין, שכן כל השתלמות מקצועית תועבר בכמה מוסדות אקדמיים במקביל. כך למשל, עורך דין המעוניין בהשתלמות מקצועית בפלילים יוכל לבחור אם לנסוע ללמוד בראשון לציון, ברמת גן, או בנתניה".

 

"תעודות הגמר של ההשתלמויות יהיו מבוקשות בפני עצמן - הן יוכרו ויינתנו הן על ידי הלשכה והן על ידי כלל המוסדות האקדמיים השותפים למיזם, וכן יהיו מוכרות לצורך קבלת גמול השתלמות. בסיום כל השתלמות יקבל עורך הדין תעודה חתומה על ידי המחוז ועל ידי ששת המוסדות האקדמיים השותפים לפרויקט. תו תקן איכותי זה ילווה את עורך הדין במשרדו ואל מול לקוחותיו".

 

מרצה יקבל עד אלף שקל לשעה

 

נוה: טובי המרצים, שופטים ועורכי דין בכירים יעבירו את ההשתלמויות. המיזם יאפשר נגישות, שכן כל השתלמות תועבר בכמה מוסדות אקדמיים במקביל" נוה: טובי המרצים, שופטים ועורכי דין בכירים יעבירו את ההשתלמויות. המיזם יאפשר נגישות, שכן כל השתלמות תועבר בכמה מוסדות אקדמיים במקביל" צילום: יניב גולן

בחודש שעבר אישרה מליאת מחוז תל אביב את קידום המיזם ואף הקציבה לו כמיליון שקל לשנת 2012, בהנחה שמערך ההשתלמויות יתחיל לפעול בתוך כמה חודשים. שאלת עלויות ההשתלמויות לעורכי הדין עדיין אינה ברורה לחלוטין, אך עו"ד נוה טוען כי בכוונתו לגבות סכום סמלי מעורכי הדין של כ־400 שקל עבור השתלמות מקצועית בת 40 שעות אקדמיות.

 

האינטרס של מוסדות הלימוד להצטרף למיזם טמון כנראה גם בעובדה שהוא ייצור מקור פרנסה משתלם למרצים מטעמם. ל"כלכליסט" נודע כי שכרו של מרצה ב"מדרשה" יעמוד על 700–1,000 שקל לשעה.

 

לא ברור כיצד תצליח "המדרשה" לגבות רק 400 שקל מעורך דין עבור עשרות שעות, למול שכר המרצים הגבוה. אך לדברי עו"ד נוה התעריף הנמוך יושג על בסיס ריבוי משתתפים בהשתלמויות, כלומר כ־100 עורכי דין שישתתפו בכל השתלמות. עו"ד נוה מקווה כי כבר בתוך שנה 10,000 עורכי דין ייקחו חלק בהשתלמויות.

 

אם פרויקט "המדרשה" יצליח, הוא יוכל כנראה לתת מענה לכוונה להטיל חובת השתלמות על עורכי דין. כבר ב־2008 החליט הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין לחייב את עורכי הדין לעבור השתלמות שנתית כתנאי לחידוש רישיונם, אולם בפועל, לא היה בלשכה מערך אשר היה מסוגל לספק מענה לצורכי ההשתלמות המקצועית וההתמחות של עשרות אלפי עורכי הדין החברים בחמשת מחוזות הלשכה.

 

"משבחים את המהלך"

 

דקאני המכללות ואוניברסיטת בר־אילן שיבחו את המיזם ובירכו עליו. פרופ' אריה רייך, דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר־אילן, מסר: "אנו שמחים להצטרף ליוזמה הברוכה שתאפשר לעורכי הדין במחוז נגישות להשתלמויות מקצועיות איכותיות במחירים נמוכים. אני סבור שהניסיון שבר־אילן מביאה למיזם יוסיף מאוד להצלחת ההשתלמויות ולהבטחת רמתם האקדמית". לדברי פרופ' יורם רבין, דקאן ביה"ס למשפטים במכללה למינהל, "מקצוע עריכת הדין מצריך ידע המשתנה תדיר. ברור על כן שתנאי הכרחי למקצועיות הוא התחדשות והתעדכנות. המיזם החדש הוא פרויקט רב־ממדים, שיש בו כדי לתרום באופן משמעותי לשמירת הרמה המקצועית של עורכי הדין".

 

ד"ר אביעד הכהן, דקאן מכללת שערי משפט: "אנו מברכים את ועד המחוז והעומד בראשו על יוזמתם. המכללה שמחה לשתף פעולה עם יוזמה זו, ותעשה כל מאמץ לפתחה ולטפחה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x