$
כלכלה ומדיניות

מיוחד ל"כלכליסט" - ג'ורג' סורוס: "יש רשע בעולם הפיננסי"

ערב יציאתו לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, איל ההשקעות שב ומזהיר מפני קריסה מוחלטת של הכלכלה העולמית ב־2012. "התפקיד שלי אינו לעודד. זהו אחד המצבים הרציניים והמורכבים שחוויתי במהלך הקריירה שלי"

ג'ון ארלידג', "ניוזוויק" 07:0225.01.12
כולם מכירים את ג'ורג' סורוס. אבי כל המשקיעים ומי שגרף מיליארד דולר כשהימר נגד הליש"ט ב"יום רביעי השחור" ב־1992. המטבע הפסיד 20% משוויו בתוך פחות מ־24 שעות וסורוס מוגדר מאז אצל הבריטים, בתערובת של יראת כבוד וזעם - "האיש ששבר את הבנק המרכזי של בריטניה".

 

סורוס (81) לא מבצע הימורים קטנים. מלבד פעילותו בשווקים הפיננסיים, הוא השקיע מיליארדי דולרים מהונו האישי בקידום זכויות אזרח במזרח אירופה. הוא גם הימר נגד ממשל בוש, ועד היום נחשב לאויב הימין. מעניין, אם כך, לדעת, מה יהיה ההימור הבא שלו.

 

נראה שלא יהיה. לראשונה ב־60 שנות קריירה, סורוס מודה שהוא לא בטוח מה לעשות. "קשה מאוד לדעת מהי הדרך הנכונה, בהתחשב בנזקים שאירעו בימי השגשוג", הוא אומר. סורוס אינו מוכן לדון בפרטי תיק ההשקעות שלו, אולם מקורביו אומרים כי הוא מעדיף לבצע רכישות לטווח רחוק של חברות יציבות ובורח מזהב, "הבועה האולטימטיבית", לדבריו. מעל לכל, סורוס מצדד באחזקות במזומן.

 

ג'ורג' סורס. אבי כל המשקיעים ג'ורג' סורס. אבי כל המשקיעים צילום: בלומברג

 

סורוס אפילו לא עושה את הדבר היחיד שניתן לצפות ממי שמזהה מטבע חלש מתוך שינה. הוא לא מהמר נגד היורו. להפך, הוא דווקא תומך בו, וקורא למנהיגי אירופה לעשות כל שביכולתם כדי להבטיח את עתידו. "היורו חייב לשרוד מכיוון שהחלופה, פירוק הגוש, תביא למשבר שאירופה והעולם כולו לא יכולים להרשות לעצמם". סורוס רכש אג"ח אירופיות, בעיקר איטלקיות, בשווי כ־2 מיליארד דולר מ־MF גלובל הולדינגס, חברת ההשקעות שקרסה באוקטובר.

 

טרוד בהישרדות

 

הייתכן שחסיד השורטים מתרכך? נראה שכך. ממשרדו בקומה ה־33 בשדרה השביעית במנהטן, ערב נסיעתו לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שייפתח היום, הוא טרוד יותר בהישרדות. "בזמנים כאלה, הישרדות היא הדבר החשוב ביותר", הוא מסביר. להשקפתו, העולם ניצב בפני אחת התקופות המסוכנות ביותר בעידן המודרני. אירופה שרויה בכאוס ואילו בארה"ב צפויים, לדעתו, עימותים ברחובות שיובילו לדיכוי אלים ולנטרול חירויות אזרח. "ייתכן שהמערכת הכלכלית העולמית כולה תקרוס", הוא מזהיר.

 

"התפקיד שלי אינו לעודד", אומר סורוס. "זהו אחד המצבים הרציניים והמורכבים שחוויתי במהלך הקריירה שלי. אנחנו ניצבים בפני תקופה קשה במיוחד, המזכירה במובנים רבים את ימי השפל הגדול. אנחנו מתמודדים כעת עם קיצוץ גורף בעולם המפותח שמאיים להוביל אותנו לעשור של קיפאון נוסף, או אף חמור מכך. התרחיש הטוב ביותר מדבר על דפלציה, בעוד שבתרחיש הגרוע ביותר נחווה קריסה של המערכת הפיננסית".

 

אזהרתו של סורוס מבוססת במידה זהה על חוויותיו האישיות ועל תחושות בטן, שיודעות לזהות בועות. "שרדתי תקופה קשה בהרבה", הוא מודה. סורוס היה בן 13 בלבד כשהנאצים כבשו את מולדתו הונגריה במרץ 1944. בתוך שמונה שבועות הוגלו משם כמעט חצי מיליון יהודים, רובם למחנה ההשמדה אושוויץ. הוא ניצל תודות לאביו שהצליח להשיג תעודות מזויפות לבני המשפחה. תחת הכיבוש הסובייטי, סורוס היגר ללונדון ומשם לניו יורק.

 

סורוס נעזר בעברו כדי לטעון כי המשבר הגלובלי הוא בעל מאפיינים לא צפויים, בדיוק כמו עידן קץ הקומוניזם. "קריסתה של המערכת הסובייטית היתה אירוע יוצא דופן, וכיום אנו חווים אירוע זהה בעולם המפותח, מבלי שאנחנו מבינים לגמרי מה קורה".

 

הבנה, לדבריו, היא המפתח. "הבנת מרכיב התחרות יכולה לגרום לאנשים לנקוט פעולות שבמקרה אחר הם היו מתחרטים עליהן. הטרגדיה במצב הנוכחי שלנו היא ההשלכות הלא מכוונות שנובעות מחוסר הבנה. הרבה מהרוע השורר בעולם הוא למעשה לא מכוון. אנשים במערכת הפיננסית גרמו נזק רב, מבלי להתכוון לכך".

 

אירוני לחלוטין

 

סורוס מאמין שהמערב מתקשה להתמודד עם ההשלכות של הרוע בעולם הפיננסי, בדיוק כפי שמדינות הגוש המזרחי לשעבר נאבקו עם הרוע הפוליטי. כן, סורוס אינו מתבייש להכריז כי הפעולות הפיננסיות שעמדו מאחורי המשבר לא היו רק מוטעות כי אם גם מרושעות.

 

העובדה שסורוס מטיף כיום לעולם על מהות הרוע היא אירונית לחלוטין, שכן הוא גרף רווחים בהתבסס על התפיסה כי משקיע אחד מסוגל להיות חזק יותר מממשלה. גם חייו האישיים עשויים לגרום לאנשים לפקפק במוסריותו. ב־2011 אדריאנה פרייר (28), בת זוגו בשנים האחרונות, הגישה נגדו תביעה במנהטן, בטענה שהפר שתי הבטחות לרכוש לה דירה ובכך גרם לה למצוקה נפשית קשה. פרייר, לשעבר כוכבת אופרות סבון ברזילאיות, טענה כי סורוס נתן את הדירה שהבטיח לה לחברה אחרת שלו ואף האשימה אותו בתקיפה. סורוס טען כי מדובר בלא יותר מ"ניסיון סחיטה".

 

בפורום בדאבוס, סורוס צפוי לפנות למנהיגים ולהזהירם כי קיימת "סבירות גבוהה" לכך שיוון תגיע לחדלות פירעון ב־2012. בכוונתו לנזוף במנהיגים האירופים שיודעים רק "לעשות מה שנדרש כדי להרגיע את המצב, אך לא לפתור את הבעיה". עם זאת, סורוס ממשיך לדבוק באמונה כי היורו ישרוד.

 

בספרו הבא, "סערה פיננסית באירופה ובארצות הברית" שיפורסם בתחילת פברואר, סורוס מתמקד בעיקר באירופה בת זמננו, אך גם טוען כי הקונפליקטים הכלכליים והחברתיים בארה"ב יחמירו במקביל. סורוס מביע הזדהות עם תנועת "לכבוש" שמבטאת התפכחות רחבת היקף מהקפיטליזם, אשר לו הוא שותף. "לאנשים יש סיבות טובות להיות מתוסכלים", הוא אומר, זאת לנוכח עלויות חילוץ המערכת הבנקאית העולמית שנפלו ברובן על כתפי משלמי המסים.

 

חסרה מנהיגות

 

"תנועת 'לכבוש את וול סטריט' היא ביטוי ראשוני אך חסר מנהיגות של מחאה", הוא אומר. לדבריו, המחאה הזו רק תלך ותגדל לאחר שהעלתה לסדר היום נושאים אשר "השמאל הממסדי לא הצליח לקדם במשך רבע מאה". לחיזוק דבריו הוא שולף מחקרים שערך הבלוג הפוליטי ThinkProgress.org, המוכיחים שתנועת המחאה העלתה לסדר היום נושאים כמו שיעור האבטלה של ארגוני חדשות גדולים, בהם CNN, MSNBC ופוקס ניוז.

 

סורוס מאמין כי שביב התקווה היחיד ב־2012 עשוי להגיע דווקא מכיוון השווקים המתעוררים. האביב הערבי, הצמיחה הכלכלית באפריקה ואפילו הרפורמות ברוסיה עשויים, לדבריו, לחלץ את העולם מהבוץ. "בעוד שהעולם המפותח שרוי עמוק במשבר, העתיד של העולם המתפתח נראה חיובי. באפריקה, אנשים עומדים שעות בתור ברגע שניתנת להם האפשרות להצביע. דיקטטורים הודחו. אלה סימנים מעודדים ביותר מבחינת החירות והצמיחה", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x