$
פנאי

נקודות המכירה של דמיאן הירסט

הירסט, האמן השנוי במחלוקת, השיק החודש פרויקט שנוי במחלוקת לא פחות – הוא מציג 331 עבודות מסדרת הנקודות שלו ב־11 גלריות גגוזיאן בעולם. אמירה פילוסופית או גימיק שיווקי? תלוי את מי שואלים

רעות ברנע 10:3422.01.12

אם ב־2011 היתה תחושה כי מעמדו של האמן הבריטי דמיאן הירסט מעט מתערער, הנה מגיעה 2012 ומבהירה לנו כי עוד מוקדם להספיד אותו. בצעד נדיר למדי גלריית גגוזיאן מאפשרת להירסט, שהוכרז כבר לפני כמה שנים כאמן החי היקר ביותר, לכבוש מחדש את העולם, תרתי משמע.

 

בכל 11 סניפי הגלריה, הנמצאים בשמונה ערים בעולם, נפתחו בשבוע שעבר במקביל תערוכות של יצירות מתוך סדרת הנקודות של הירסט, ובכל אחת מהן מוצגות יצירות שונות בסדרה. בסך הכל 331 עבודות. כל סניפי הגלריה שבבעלותו של לארי גגוזיאן, שנמצאים בניו יורק, לוס אנג'לס, לונדון, פריז, ז'נבה, רומא, אתונה והונג קונג, מציגים במהלך ינואר ובשבוע הראשון של פברואר את התערוכה, וכל היצירות יחד מרכיבות את סדרת הנקודות השלמה שיצר הירסט במשך 25 שנים, בין 1986 ל־2011.

 

את ההשראה לסדרה שאב הירסט כבר בילדותו, כאשר אביו עיטר את דלת ביתם בעיר לידס בנקודות כחולות. הניסיון הראשון שלו בסדרה, באמצע שנות השמונים, היה מורכב מכמה נקודות יחידות, בעוד שהעבודה העדכנית ביותר בסדרה מכילה 25,781 נקודות בצבעים שונים.

 

בראיון ל"ניו יורק טיימס" הירסט מתייחס לציורי הנקודות ואומר: "זהו דימוי שדי קשה להתבונן בו. במבט ראשון הן עושות רושם של יצירה שמחה, אבל כשמתעמקים בהן הן יוצרות תחושה של אי־נוחות. מכיוון שקשה למקד בהן את המבט, אתה הולך ומאבד את הגבולות שמסביבך: האם להתמקד בכל נקודה בנפרד או בכל היצירה כשלמה? ברגע שאתה מתחיל להתבונן באמת, אתה הולך לאיבוד". דבריו של הירסט מתחברים גם לאופן שבו הוא מציג את העבודות: בפיצול הסדרה בין 11 גלריות הוא בעצם שואל את אותה השאלה – האם להתייחס לכל תערוכה בנפרד או לסדרה כולה כשלם אחד?

 

עבודה מסדרת הנקודות של הירסט בתצוגה בגלריה גגוזיאן ברומא עבודה מסדרת הנקודות של הירסט בתצוגה בגלריה גגוזיאן ברומא צילום: אי פי אי

 

מלבד השאלה הזאת, שהירסט מציב בפני הצופים, במהלך של פיצול התערוכה יש גם אמירה על מוסדות האמנות. במקום להציג תערוכה רטרוספקטיבית נרחבת באחד המוזיאונים הגדולים, הירסט בוחר לפרוס אותה דווקא בגלריות שונות, ועוד במדינות שונות, כך שהסיכוי שצופה אחד יזכה לראות את כל העבודות בתערוכה הוא קלוש למדי. עם זאת, באפריל יעשה הירסט את המהלך ההפוך, ויציג תערוכה רטרוספקטיבית של עבודותיו במהלך השנים בטייט מודרן בלונדון.

 

התערוכה – שתרוץ במקביל למשחקים האולימפיים בלונדון בקיץ הקרוב – תהיה הראשונה בבריטניה שתסקור בצורה מקיפה את עבודותיו של הירסט. בין השאר יוצגו בה היצירות הנועזות שהפכו את הירסט לכוכב בשמי האמנות העולמית, ובהן "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" משנת 1991, שבה הציג כריש משומר בפורמלין.

 

הירסט על רקע היצירה המפורסמת שלו, הכריש המשומר בפורמלין הירסט על רקע היצירה המפורסמת שלו, הכריש המשומר בפורמלין צילום: אי פי אי

 

הצפת מרצ'נדייז

 

בכל הנוגע לסדרת הנקודות ואופן הצגתה, מבקרי האמנות חלוקים בדעותיהם. חלקם נלהבים מהפרויקט הייחודי, חלקם מגדירים אותו כשטחי ולא מעניין. ריצ'רד דורמנט משתלח בהירסט ב"טלגרף" הבריטי, טוען כי היצירות הן חסרות ייחוד, ומגדיר אותן כתפאורה המושלמת לבנקים ולחדרי ישיבות. את הרעיון לפתוח את התערוכות במקביל ברחבי העולם משווה דורמנט ללבישת חליפה של ארמאני: אתה יודע שבכל מקום אחר בעולם לובשים את אותו הדבר, אבל לדעתך, בדיוק בגלל זה, זהו הדבר הנכון לעשות. נראה שאת דורמנט עצמו לא נתפוס לבוש בחליפת ארמאני בתקופה הקרובה.

 

גם ב"אקונומיסט" מותחים ביקורת על התערוכות, ומתמקדים בציר שבו נע הירסט – בין אמן לאיש עסקים ממולח. מעבר למחירי העבודות הגבוהים של הירסט בעבר ובהווה, הם מתייחסים למגוון הרחב של המרצ'נדייז מסדרת הנקודות שנמכר בלריות שבהן מוצגת התערוכה. המכירה של חפתים, ספלים, חולצות, מגבות, מוזילה את הפרויקט.

 

אפשר להתחבר לביקורת הזאת, בעיקר אחרי שמבקרים באתר הגלריה ומבינים את הדגש שהושם שם על שיווק התערוכה, כולל השקת אפליקציה לאייפד שבה נוכל לחקור לעומק את ציורי הנקודות.

 

גימיק שיווקי נוסף שיוצרים הירסט וגלריה גגוזיאן הוא תחרות "אתגר הנקודות": בכל אחת מהגלריות תוכלו לקבל כרטיס ובכל אחת מהתערוכות ברחבי העולם תקבלו בול שמוכיח שביקרתם במקום. הראשון שימלא את הכרטיס אחרי שיבקר בכל 11 התערוכות בעולם יזכה באחד ההדפסים המקוריים, חתום בידי הירסט. למרבה הפלא, בסוף השבוע האחרון, רק שמונה ימים מפתיחת התערוכות ברחבי העולם, הצליח ולנטין אוחובסקי, אמריקאי ממוצא רוסי ומייסד אתר האמנות "Art Ruby" להשלים את האתגר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x