$
בורסת ת"א

מיהו ג'רמי לוין? הסטודנט לזואולוגיה שהפך למנכ"ל טבע

בישראל אף אחד אולי לא שמע על ג'רמי לוין, אבל מנכ"ל טבע הבא הוא בעל רקורד ארוך בעולם התרופות הבינלאומי. לוין, רופא שגדל בקהילה חקלאית בדרום אפריקה ומתגורר בארה"ב, יהיה המנכ"ל הלא־ישראלי הראשון של החברה המסחרית הגדולה בישראל

הדס שפר ושניר הנדלר 07:3903.01.12

מנכ"ל טבע החדש יהיה ד"ר ג'רמי לוין, כך הודיעה אתמול ענקית התרופות טבע. שמו של לוין, אשר גדל בדרום אפריקה ומתגורר כיום בארה"ב, אינו מוכר בארץ, אך הוא יקבל לידיו באמצע השנה את המושכות לחברה הגדולה בישראל ויהיה המנכ"ל הלא־ישראלי הראשון שלה.

 

פרישתו של ינאי מגיעה חודשים רבים לאחר שהודיע ליו"ר טבע פיליפ פרוסט על רצונו לעזוב. פרוסט הסביר אתמול כי הליך איתור המחליף לינאי נמשך כבר קרוב לשנה, ובמהלכו הוקמה ועדת איתור מיוחדת, שהורכבה מדירקטורים בטבע. הוועדה בחנה מועמדים שונים, ולדברי פרוסט גם מנהלים בכירים בטבע. בבואם למנות את המנכ"ל החדש, בחנו חברי הוועדה כמה פרמטרים ובהם רקע בתעשייה, ידע רפואי וניסיון ניהולי.

 

ואכן, ללוין (58) רקע עשיר בכל הקשור לתרופות, ביולוגיה ורפואה. הוא בעל תואר ראשון בזואולוגיה ודוקטורט בביולוגיית התא ומבנה הכרומוזום מאוניברסיטת אוקספורד. כמו כן, ברשותו תואר ברפואה מאוניברסיטת קיימברידג', והוא התמחה כרופא במחלקות פנימיות בכמה בתי חולים אוניברסיטאיים. בשנת 2005 קיבל את פרס אלברט איינשטיין עבור "הישג יוצא דופן" במדעי החיים, המוענק על ידי הנשיא שמעון פרס. לוין מוגדר על ידי דירקטורים בטבע כ"עילוי רפואי" וכמקצוען שצבר ניסיון ניהולי בחברות תרופות בארה"ב. מנגד, יש שיציינו את העובדה שאין לו ניסיון ניהולי בחברות בסדר הגודל של טבע.

 

ג'רמי לוין במסיבת עיתונאים אתמול ג'רמי לוין במסיבת עיתונאים אתמול צילום: ענר גרין

 

ינאי הסביר אתמול ל"כלכליסט" כי כאשר עלה שמו של לוין כמועמד לתפקיד, הוא ידע על פועלו אך לא נתקל בו בעסקים השונים של טבע. למעשה, הפעם הראשונה שבה פגש בלוין פנים מול פנים היתה רק לאחר שהוחלט כי הוא מועמד למשרת נשיא ומנכ"ל טבע. לפני שבועות אחדים נפלה ההחלטה בוועדת האיתור, ולוין נבחר להחליף את ינאי. בעקבות זאת מיהר לוין לבקר בישראל ולחפש בית לקראת המעבר הצפוי שלו ושל משפחתו - אחת הדרישות של ועדת האיתור היתה כי המנכ"ל החדש יעביר את משכנו לישראל.

 

"מחרוזת הפנינים" של לוין

 

לוין מגיע לטבע לאחר ארבע שנים בצוות הניהול הבכיר של בריסטול מאיירס סקוייב (BMS), הנסחרת בנאסד"ק ונחשבת לאחת מעשר חברות התרופות הגדולות בעולם, עם מחזור שנתי של יותר מ־40 מיליארד דולר. לאחרונה החלה החברה לפעול לפתיחה מחודשת של נציגות בישראל, לאחר שזו נסגרה ב־2001.

 

לוין הצטרף למחלקת המחקר והפיתוח של BMC ב־2007 ומונה לסמנכ"ל בכיר למדע חיצוני, טכנולוגיה ורישוי. במקביל, היה אחראי על האסטרטגיה הגלובלית של החברה, על פיתוח עסקי, מיזוגים, רכישות ושיתופי פעולה עם מרכזים אקדמיים, חברות ביוטכנולוגיה וחברות תרופות אחרות. במסגרת תפקידו תכנן ויישם את "מחרוזת הפנינים" - האסטרטגיה המרכזית של החברה, הכוללת רכישת תרופות חדשניות ורכישת יכולות. הרעיון המרכזי היה לאסוף "פנינים" — חברות ביוטק קטנות - והשמתן בשרשרת של BMS. מאמץ זה השלים את התוכנית הפנימיות של ענקית התרופות והוביל לכמחצית מהפעילות שלה. בנוסף, לוין ניהל את צוות הבריתות האחראי על יצירת קשרים עם חברות גדולות אחרות, מחלקה שגם היא מספקת חלק ניכר מהכנסות החברה.

 

לפני הקדנציה ב־BMC במשך ארבע שנים שימש לוין כמנהל פיתוח עסקי גלובלי בחברת התרופות הבינלאומית נוברטיס, מהגדולות בעולם. בין השאר לוין היה אחראי על ניהול בריתות עם האקדמיה והקהילה הביוטכנולוגית, כמו גם על התממשקות לקהילת ההון סיכון והשגת שיתופי פעולה עתידיים לקידום פעילות המחקר של NIBR, מוסד מחקרי של נוברטיס, המעסיק כ־6,000 מדענים, רופאים ואנשי עסקים מסביב לעולם. בתפקיד זה הוא וצוותו תחזקו מאות שיתופי פעולה ביותר מ־20 מדינות.

 

בסוף שנות התשעים שימש לוין כיו"ר חברת הביוטק Physiome Sciences. ב־1992–1998 שימש כנשיא ומנכ"ל חברת ביוטק נוספת, Cadus Pharmaceutical. בין לבין, שימש שנתיים כנשיא ומנכ"ל קרן ההון סיכון Perseus Capital, הפועלת בתחום מדעי החיים. עוד לפני כן, שימש לוין כסמנכ"ל וסגן נשיא IG Laboratories, חברה־בת של חברת הביוטכנולוגיה Genzyme.

 

בנוסף, הוא כיהן בכמה ועדות מנהלים ודירקטוריונים של חברות ביוטכנולוגיה ציבוריות. ביוני 2011 מונה לחבר הנאמנים של Rocky Mountain Biological Laboratory, מכון מחקר בעל שם עולמי.

 

לוין היהודי נולד בדרום אפריקה והעביר חלק ניכר מילדותו בקהילה חקלאית במדינה. ב־1986 עבר לארה"ב - לא לפני שהתגורר גם בבריטניה, זימבבואה, שוויץ וישראל - וברשותו חוות בקר קטנה בקונטיקט. הוא נשוי זה 25 שנה למרג'רי פלדברג, ולבני הזוג שתי בנות. השניים חברים מעל שני עשורים בקהילת Crested Butte, עיירת סקי בקולורדו, שבה ייסדו מרכז חינוך לאמנות ותרמו מעל 50 אלף דולר לפסטיבל המוזיקה השנתי שלו.

 

לאורך השנים נהג לוין להגיע לארץ לכנסים השנתיים של תחום הביומד, שבהם אף נשא דברים והעביר הרצאות. "במצגות שהעביר בכנסים ובמה שהוא עשה בחברות שבהן עבד, קיבלתי רושם שהוא גם מבין עניין וגם יודע להעביר את המסר", אומר סטיבן טפר, אנליסט הפארמה והביומד של הראל פיננסים.

 

השלב הבא: יו"ר חדש

 

מינויו של לוין מגיע לאחר שינויים רבים שעברו על הנהלת טבע מאז פרישתו של אלי הורביץ מכס היו"ר וכניסתו של פרוסט לתפקיד במרץ 2010. כעת נראה כי השינוי המהותי הבא בטבע יהיה שוב החלפת יו"ר הדירקטוריון. פרוסט הסביר אתמול כי הוא יישאר בתפקידו כל עוד ירצו בכך בטבע, אך לא מן הנמנע כי יחליט לפרוש עוד לפני סוף 2012.

אז מי יחליף את פרוסט? לאחר פרישתה של רות חשין השנה, חיים הורביץ ואמיר אלשטיין נותרו הדירקטורים היחידים המייצגים את משפחות המייסדים בטבע. ארז ויגודמן יושב על משבצת התעשיינים, כמי שהוביל ועדיין מוביל חברת תעשייה מהגדולות והמרכזיות בישראל - מכתשים אגן.

 

אליהם ניתן לצרף את דן זיסקינד, ששימש במשך כמעט 30 שנה כמנהל הכספים הראשי של טבע והפך ליד ימינו של אלי הורביץ. זיסקינד ליווה את הורביץ ואת המנכ"ל לשעבר ישראל מקוב בהפיכת החברה לאימפריה עולמית, עד שפרש ב־2008 מתפקידו. חודשיים לפני עזיבתו של הורביץ מונה זיסקינד כדירקטור בטבע, וגורמים העוקבים אחר החברה כבר שנים רבות מסמנים אותו כמועמד ראוי להתמנות ליו"ר.

 

מול הדירקטוריון המאוד ישראלי של טבע עומדים גם דירקטורים אמריקאיים, כשהמועמד המוביל מביניהם לתפקיד היו"ר הוא פרופ' רוג'ר קורנברג, שזכה ב־2006 בפרס נובל בכימיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x