$
בארץ

"המדינה מקימה ועדות אך המלצותיהן לא מיושמות"

דו"ח מבקר המדינה מצא כי מאז 2005 הקימה הממשלה 650 ועדות, אך המסקנות של רובן לא זכו להתייחסות המשרדים. בנושא המחסור ברופאים הוקמו ארבע ועדות שונות, אך מסקנותיהן לא מוצו

מיקי פלד 16:0112.12.11

רוב המסקנות שמגבשות הוועדות השונות שמוקמות במשרדי הממשלה לא מיושמות, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה ל-2010. מדובר על ועדות פנים-משרדיות או בין-משרדיות, שנחשבות לאחד הכלים העיקריים בעבודת המטה של משרדי הממשלה, אם כדי לנתח מידע, ללבן מחלוקות או לתאם שיתופי פעולה בין יחידות שונות.

 

המבקר הדגיש בדו"ח כי אין חובה לקבל את המלצות הוועדה, אך כללי המנהל התקין מחייבים לדון בכובד ראש בהמלצותיהן. המבקר מצא כי במספר רב של מקרים, לא היו דיונים כפי שמחייבים הכללים.

 

עוד מדו"ח המבקר:

 

בשנים 2010-2005 הקימו המשרדים שנבדקו כ-650 ועדות או השתתפו בהן. מן הבדיקה ומתשובות המשרדים לשאלונים עולה כי התועלת שאפשר היה להפיק מעבודת חלק מהוועדות לא מוצתה, וכי תוצרי אותן ועדות לא הניבו פתרונות. גם בעבודת הוועדות עצמן התגלו ליקויים שונים.

 

שאלונים ששלח המבקר למספר גופים ממשלתיים העלו כי שלושה גופים - הביטוח הלאומי, משרד השיכון ונציבות שירות המדינה, דנו במחצית או בפחות ממחצית ממסקנות הוועדות שמינו, כאשר למשרד הפנים כלל לא היו נתונים בנושא.

 

על פי הדו"ח, במקרים מסויימים הוקמה יותר מוועדה אחת באותו הנושא, למרות שמסקנות הוועדה הקודמת לא מוצו. כך למשל בוועדה לבדיקת השימוש בציוד רפואי חד-פעמי בבתי החולים. בנושא זה דנו מאז 1995 חמש ועדות שונות, כאשר רק לגבי האחרונה, שקמה ב-2005, היה דיון במסקנות וגובש נוהל מתאים. ב-2009 זכה הנוהל לאישור הגורמים המקצועיים במשרד, אולם לא נחתם, ובאוגוסט 2010 החליט מנכ"ל המשרד פרופ' רוני גמזו לדחות את יישום ההמלצות.

 

המחסור ברופאים: ארבע ועדות בעשר שנים

 

נושא אחר, דחוף הרבה יותר, הוא זה של המחסור המסתמן ברופאים ואחיות. הנושא נמצא על הפרק כבר עשר שנים, המועצה להשכלה גבוהה מינתה בעבר שתי ועדות משלה לנושא, בעוד משרד הבריאות הוא מינה שתי ועדות אחרות. המסקנה של כל הוועדות היתה כי צריך להוסיף סטודנטים ותקני כח אדם לרופאים ואחיות, בין השאר כדי ששיעור הרופאים ל-1,000 נפש לא ירד אל מתחת ל-3, כפי שחזה בשבוע שעבר גם פרופ' גמזו עצמו בכנס "כלכליסט".

 

המבקר מצא כי למרות שנעשו צעדים בנושא, בעיקר בהגדלת מספר הסטודנטים ותקנים, המלצות הוועדות לא מוצו.

המבקר ממליץ כי נציבות שירות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה יסדירו בנוהל עבודה את פעילות הוועדות.

 

ממשרד הבריאות נמסר: "לא ניתן משפטית להסדיר את נושא מיחזור הוועדות אלא בחקיקה. לפיכך, הנושא הוטמע בהצעת חוק הציוד הרפואי. הגרסה המעודכנת ביותר של הצעת החוק הועלתה ע"י המשרד לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לצורך דיון ההכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית. המשרד ביקש רשמית כי הדיונים יתקיימו כבר במושב הנוכחי (משוב החורף)".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x