$
כלכלה ומדיניות

ראש ממשלת איסלנד לשעבר בפתיחת משפטו: "איני אשם במשבר"

גייר הארדה הוא המנהיג הראשון בעולם שניצב בפני אישום פלילי על חלקו במשבר הפיננסי הגלובלי. הוא מואשם ברשלנות שהביאה לקריסת מערכת הבנקאות של המדינה ב־2008. הארדה, מצדו, טוען כי מדובר ב"רדיפה פוליטית"

סוכנויות הידיעות 19:1708.06.11

ראש ממשלת איסלנד לשעבר הואשם אתמול באופן רשמי על חלקו בקריסת המערכת הבנקאית במדינה ב־2008. גייר הארדה מואשם בכך שלא הצליח למנוע את משבר הבנקים וכשל בתפקידו לנהל את המדינה לאחר הקריסה. אם יורשע הוא עשוי להישלח לשנתיים מאסר.

 

בפתיחת המשפט אתמול הכחיש הארדה

את כל האישומים נגדו וטען כי מדובר ברדיפה פוליטית. "אני מכריז כי הנני חף מפשע בכל סעיפי האישום", אמר הארדה בבית המשפט ברייקיאוויק. "במהלך הקריירה הארוכה שלי תמיד דאגתי לקבל החלטות שמבוססות על כנות ואחריות שנועדו לשרת את טובתה של המדינה".

 

הארדה הוא המנהיג הראשון בעולם שהוגש נגדו אישום פלילי על חלקו במשבר הפיננסי העולמי, שהביא לקריסתם של בנקים בעולם. הוא גם הראשון שיתייצב בפני הלנדסדומור, בית משפט מיוחד שהוקם ב־1905 להעמדת שרי ממשלה לדין ושהתכנס בסוף השבוע לראשונה בתולדותיו.

 

ששת סעיפי האישום מתארים שרשרת של שגיאות שבוצעו בדרך לקריסה. בין היתר, נטען כי הארדה כשל בתפקידו להגן על איסלנד מפני סכנה כלכלית "חמורה" בכך שאפשר למגזר הפיננסי להתחמם יתר על המידה בשל היעדר פיקוח ראוי. נטען כי ראש הממשלה לשעבר צריך היה לכפות על הנושים של המדינה לצמצם את המאזנים שלהם, אשר גרמו לכלכלת המדינה להתכווץ לכדי 10% מגודלה לפני שהגיעו לחדלות פירעון.

 

בזכות שגשוג הבנקים הפכה איסלנד למדינה החמישית בעולם בהיקף התמ"ג לנפש, אך ההתמוטטות הכלכלית אילצה אותה לבקש סיוע מקרן המטבע הבינלאומית והביאה לירידת המטבע המקומי, הקרונה, ב־80% מול היורו. הארדה טען כי המשבר נגרם באשמת הבנקים, למרות מאמצי הממשלה למנוע אותו.

 

בספטמבר קבעה ועדה פרלמנטרית כי הארדה (60), שהתפטר לפני יותר משנתיים בעקבות הפגנות מחאה נגדו, נהג ברשלנות והחמיר את מצבה של איסלנד מאחר שלא דרש להפסיק את התרחבותם של הבנקים שהיו שקועים בחובות.

 

שלושת הבנקים הגדולים באיסלנד התמוטטו בסוף 2008 בשל חובות ענק שהצטברו בתקופת השגשוג, כתוצאה מרכישות אינטנסיביות שביצעו ברחבי אירופה. התמוטטות הבנקים גרמה לפגיעה אנושה בכלכלה האיסלנדית כולה, המשקיעים ברחו בהמוניהם והמדינה התקשתה לגייס כספים. הארדה, שכיהן כראש ממשלה בשנים 2006–2009 וכשר אוצר קודם לכן, היה מהדמויות המרכזיות שהביאו להפיכתו של האי ממדינה מנוונת שמתבססת בעיקר על דיג וציד לווייתנים למעצמה פיננסית בינלאומית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x