$
בורסת ת"א

היום שאחרי: עידן יקבל את החברה לישראל, אייל יקבל את עסקי הנדל"ן

כמו בכל דבר שעשה, סמי עופר התכונן גם ליום הזה בקפידה: עסקיו חולקו כבר מזמן בין הבנים אייל ועידן, כך שעיקר הפעילות בישראל תישאר בידי עידן, בעוד שאייל ישלוט ברוב החברות הזרות

גולן חזני ועמיר קורץ 06:5605.06.11

חלוקת ירושה של יותר מ־10 מיליארד דולר איננה עניין פשוט - מה גם שההון הזה מחולק דרך עשרות ומאות חברות. סמי עופר ידע את זה, ולכן בשנים האחרונות פעל להכנת המשפחה ליום שאחרי, תוך שהפעילות בחברות מתחלקת בין שני הבנים, אייל הבכור ועידן הצעיר.

 

עידן עופר עידן עופר צילום: גלעד קוולרציק

 

משפחת עופר פעלה בעיקר בתחומי הספנות והנדל"ן, אבל היו לה גם אחזקות בתחומים נוספים - מדיה, הייטק, ואפילו פיננסים, באמצעות האחזקה בבנק מזרחי טפחות.

 

בפעילויות רבות ישנו שותף נוסף - אודי אנג'ל, חתנו לשעבר של יולי עופר, שנשאר בעסקי המשפה גם אחרי הגירושים מבתו ליאורה.

  

אייל עופר אייל עופר

בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב־2007 סיפר עידן על החלוקה בינו לבין אייל: "כל אחד עושה דברים שונים, ושנינו מתחלקים בפעילות הספנות הפרטית בחו"ל. כל אחד גאה בביצועים שלו: אייל מאוד הצליח בנדל"ן, אף שבא מתחום הספנות. אני התרכזתי בעסקי הספנות והגעתי לנהל את החברה לישראל".

 

סביר להניח כי החלוקה הזו תישמר. לפני ארבע שנים, על רקע הרעה במצבו הבריאותי של סמי וניתוח שעבר בגבו, סיפרו מקורבים לקבוצה כי היתה החלטה על חלוקה פנימית של הנכסים - הרשומים בנאמנות בחו"ל באופן שווה בין אייל לעידן - כך שיובטח שוויון ביניהם.

 

לא מן הנמנע שחלק מהנכסים יישארו באחזקה משותפת של עידן ואייל, אבל ההערכה הגורפת הנה כי תהיה הפרדה מוחלטת ברוב החברות בין השניים.

 

עסקי הספנות יחולקו

 

באחזקות הציבוריות התמונה די ברורה: מי שהיה פעיל ברכישת החברה לישראלובניהולה הוא עידן. מילניום השקעות, המחזיקה בשליטה בחברה לישראל, היא חברה שהוקמה על ידי סמי ועידן עופר עם רכישת השליטה בחברה לישראל מידי משפחת אייזנברג, לפני 11 שנה, כך שסביר להניח שאחזקה זו תישאר בידי עידן. מדובר באחזקה בשווי של יותר מ־14 מיליארד שקל, שכן החברה לישראל נסחרת לפי שווי של 27.4 מיליארד שקל. עידן הכניס לאחרונה לחברה את פעילות המכונית החשמלית בטר פלייס ואת תחנות הכוח בפרו.

 

 

אחזקה נוספת שתישאר כנראה בידי עידן היא עופר אחזקת אוניות, שבה החזיק סמי עופר יחד עם אודי אנג'ל. תחת חברה זו מאוגדות עופר ספנות, עופר מדיה, עופר הייטק ועופר תעופה. עופר ספנות היא חברת אוניות משא המחכירה אוניות, אבל בניגוד לצים לא עוסקת בהובלה עצמה, אלא משאירה זאת לחברות כמו צים ששוכרות ממנה את הספינות.

 

עופר הייטק היא קרן שמושקעת בכמה חברות הייטק, בהן לומניס, בטר פלייס, אנזימוטק וחממת ההייטק ניות. שווייה של עופר ספנות מוערך ב־300 מיליון דולר, אולם לפני כשנה היא נסוגה מתוכנית להנפקה לפי שווי זה. עופר מדיה מחזיקה, בין היתר, בשליטה בזכיינית ערוץ 2 רשת (51%) וב־25% מחברת לוגיה. עופר תעופה מחזיקה במטוסים לליסינג. הפעילות בעופר אחזקת אוניות היא פרטית.

 

עוד פעילות היא האחזקה במזרחי טפחות. משפחת עופר, שמחזיקה במצטבר 25.5% מהבנק, שותפה בגרעין השליטה בו עם מוזי ורטהיים (22.3%). עופר נכסים מחזיקה ב־19.75% ממניות הבנק, ולין אחזקות, בבעלות אייל עופר, מחזיקה ב־5.73% מהמניות. שני שלישים ממניות עופר נכסים נמצאים בידי יולי עופר וילדיו, והשליש הנוסף בידי אייל ועידן. פעילות זו תועבר, ככל הנראה, לידי אייל.

 

סימני השאלה עולים בצד של חברות הספנות הבינלאומיות. האחזקה ברויאל קריביאן (16.5%), כ־1.3 מיליארד דולר, תועבר כנראה לאייל, שניהל אותה מטעם המשפחה ושימש כדירקטור בחברה.

 

מבין שתי החברות הפרטיות, טנקר פסיפיק (שהסתבכה עם השלטונות האמריקאיים) הוקמה על ידי עידן, שגם היה מעורב פעיל בניהולה, ולפיכך תישאר כנראה בידיו. לעומתה זודיאק, הפועלת בתחום המטענים, צפויה להיות בבעלות אייל. חברת הקידוחים פסיפיק דרילינג, שהונפקה לאחרונה באוסלו ונסחרת לפי שווי של 2 מיליארד דולר, הוקמה על ידי עידן עופר, ותישאר כנראה באחזקתו.

 

אייל צפוי לקבל גם את תיק נכסי הנדל"ן האדיר של המשפחה, שכולל מבנים מניבים ומגורים ממזרח אירופה, דרך מערב אירופה ועד ארה"ב וקנדה. תיק הנכסים הזה שווה, על פי הערכות, יותר ממיליארד דולר.

 

החלוקה הזו אינה סופית, כמובן: אייל ואמו, אביבה, עשויים לקבל אחזקות בחברה לישראל - אבל גם ייתכן שהחלק של אייל יקוזז עם החלק של עידן בחברות הספנות הפרטיות. עדיין לא ברור מה צפוי לאוצר האמנות שהחזיק סמי עופר - אחד האוספים הגדולים בעולם, ששוויו מוערך במאות מיליוני דולרים.

 

"סמי והילדים התכוננו לזה"

 

"סמי תמיד אמר שחשוב לו לראות ולתכנן איך ייראה העתיד של העסקים", אמר ל"כלכליסט" יוסי רוזן, ידיד המשפחה ומי שכיהן במשך שנים כמנכ"ל החברה לישראל וכיום יו"ר בזן. "סמי והילדים עשו את ההכנות. כבר שנים שהם מנהלים את העסקים. אמנם סמי תמיד היה פעיל ומעורב בחברות, אבל בשנים האחרונות העסק התנהל בלעדיו, כך שאין סיבה שיהיה שינוי מהותי. מה שיחסר הוא הניואנס האישי של סמי".

 

לדברים האלה מצטרף גם שר האוצר לשעבר, אברהם בייגה שוחט. "יש כמובן משבר אישי, כתוצאה מהסתלקותו של סמי, אבל מבחינת ניהול העסקים העסק נמצא בידיים טובות", אומר שוחט, המשמש כדירקטור בכיל ובמזרחי טפחות. "הבנים הם בתוך העסקים הרבה זמן. זה לא שהם אאוטסיידרים ופתאום הכל נופל עליהם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x