$
מוסף כלכליסט 31.3.11

חשיפת מוסף "כלכליסט": מילצ'ן כובש את מומבאי

לאחר פיגועי התופת במומבאי לפני שלוש שנים חזר המפיק ההוליוודי ארנון מילצ'ן לעסקי הביטחון, שבהם עשה את ראשית הונו, וחברת האבטחה שהקים עם יו"ר טאטא הפכה לאימפריה בהודו. בניהולו של זאב פלדמן ובסיוע מומחי ביטחון ישראלים, מילצ'ן כותב תפנית דרמטית בעלילה

נעמה סיקולר 10:3031.03.11
נובמבר 2008, מומבאי, הודו. עשרות פיצוצים בשורה של מוקדים תיירותיים מרעידים במשך ארבעה ימים את העיר, מותירים אחריהם יותר מ־170 הרוגים ו־300 פצועים, במה שזוכה עד מהרה לכינוי 11 בספטמבר של הודו. בין יעדי התקיפה המרכזיים: מלון טאג' מהאל היוקרתי, אחד ממלונות הדגל של רשת טאטא ומעין סמל לאומי בהודו, שעליו משתלטים שלושה מחבלים, לוקחים כמאה אורחים בני ערובה, ומציתים בו שריפת ענק. הפיגועים מזעזעים את ההודים ומאיימים למוטט את תעשיית התיירות הפורחת במדינה. שר הפנים והיועץ לביטחון לאומי מודיעים על התפטרותם.

פייד אאוט.

 

המצלמה עוברת להוליווד, לוס אנג'לס, אל משרדו של מפיק־העל ארנון מילצ'ן. הטלפון מצלצל. על הקו חברו הקרוב של מילצ'ן, ראטן טאטא, בן למשפחת המייסדים של קונגלומרט הענק ההודי טאטא, המנהל בין השאר 66 מלונות בהודו ועוד כמה עשרות ברחבי העולם. טאטא מבקש את עזרתו של חברו מילצ'ן בגיבוש אסטרטגיית אבטחה חדשה למלונות הקבוצה. מילצ'ן, יליד רחובות שעשה את הונו הראשוני בעסקי הביטחון אך זנח אותם 40 שנה קודם לכן לטובת קריירה משגשגת בעולם הזוהר ההוליוודי, מהסס. הוא בדיוק סיים פגישה עם אנג'לינה ג'ולי כדי לנסות לשכנעה להופיע בסרטו הבא, הוא עסוק בארגון גיוס נוסף של קבוצת הכדורגל של ברצלונה למשחק ראווה מטעם מרכז פרס לשלום, וטרוד בדרכים להיפטר מהשקעתו הלא מוצלחת בערוץ 10. בסופו של דבר הוא מחליט להיענות לבקשה. "בסדר, ראטן", הוא אומר. "הטרוריסטים האלה הם אויבים משותפים של כולנו. בשבילך אעשה זאת".

קאט.

 

בשביל זה יש חברים

 

כך היה נראה הטוויסט האחרון בחייו של מילצ'ן על המסך הגדול, אילו בחר להפיק בעצמו סרט על חייו. פרטי הסצינה המדויקת אולי בדיוניים, אבל הם מבוססים על סיפור אמיתי; סיפור שבו שנים אחרי שעשה הון בעסקי נשק עלומים בשנים שבין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים, מחליט מפיק־העל המיליארדר לשוב לתחום האבטחה - ובקנה מידה עצום.

ארנון מילצ'ן ואנג'לינה ג'ולי. על סט סרטו "מר וגברת סמית" פגשה את בן זוגה בראד פיט ארנון מילצ'ן ואנג'לינה ג'ולי. על סט סרטו "מר וגברת סמית" פגשה את בן זוגה בראד פיט צילום: איי פי

 

קשה לקבוע מה בדיוק הניע את מילצ'ן (67) לחזור עכשיו אל עסקי הביטחון, אחרי עשרות שנים בפסגת העשייה ההוליוודית - שבהן התחכך בכוכבים כמו ג'וליה רוברטס, אנג'לינה ג'ולי, בראד פיט ושון קונרי, הפיק יותר ממאה סרטים וצבר הון עצמי של 4 מיליארד דולר. ייתכן שכפטריוט ישראלי, כפי שהוא אוהב להגדיר את עצמו בכל הזדמנות, הרגיש צורך להירתם למלחמה ב"טרור העולמי", וייתכן שגם באמת החליט להירתם לעזור לחבר, כפי שמעידים בפשטות מקורביו. כך או כך, תוצאת הבקשה הלא שגרתית של טאטא היתה הקמת חברה חדשה לאספקת שירותי אבטחה - Blue Sky International - שנחשפת כאן לראשונה.

 

הקמת BSI ב־2008 נגדה את מדיניות ההשקעות שעליה הכריז מילצ'ן רק כמה חודשים קודם לכן, שלפיה יתמקד מאותו רגע והלאה רק בהשקעות בעולם התקשורת ויממש את אחזקותיו שלא בתחומי המדיה. מילצ'ן מכר אז בארץ 50% מחברת מכשירי תנועה, יבואנית סוזוקי וקרייזלר, ואת פעילות "האחים מילצ'ן" - חברת הדשנים המשפחתית המקורית שפעלה בתחומי החקלאות והכימיקלים. במקביל הודיע כי יממש את עסקי הנדל"ן שהיו לו בארצות הברית ובאירופה וכן כמה השקעות בחברות הייטק, בהן חברת האלקטרוניקה מרידיאן הבריטית.

 

אבל הקריירה של מילצ'ן רצופה החלטות שלא תמיד התקבלו משיקולים עסקיים טהורים. כזו, למשל, היתה ההשקעה בערוץ 10 עם רון לאודר ויוסי מימן. מילצ'ן תלה לא פעם את ההשקעה הזאת במניעים ציוניים ולא בכוונה להרוויח כסף, אם כי לאחר שההשקעה הפכה לבור ללא תחתית הודיע שלא יזרים יותר כספים לערוץ, ואף שהוא עדיין בעל מניות (שמוחזקות בנאמנות) הוא אינו מעורב בניהול השוטף של הערוץ ומתכוון לממש את אחזקותיו.

 

מילצ'ן וטאטא הם חברים קרובים זה עשרות שנים, אך מקור הקשר לא נחשף מעולם. מקורבים למילצ'ן מספרים כי הקשר נוצר על רקע תעשיית הסרטים הבוליוודים המפותחת הפועלת ממובאי, שהיא גם עיר הבית של קונצרן טאטא. גורמים אחרים טוענים כי את הקשר יצר איש עסקים ישראלי, הפועל בהודו בתחום הביטחוני זה כמה שנים, וקיווה שהחיבור בין השניים ייצר גם לו הזדמנויות עסקיות. "ראטן טאטא הוא חבר קרוב של מילצ'ן הרבה מאוד שנים", אומר מקורב למילצ'ן. "זו לא חברות במונחים שאנחנו הישראלים תופסים אותה, הם לא מדברים באופן יומיומי, אבל כן נפגשים בכל פעם שאחד מהם מגיע למומבאי או ללוס אנג'לס, יש התייעצויות טלפוניות, ובעיקר הרבה מאוד כבוד הדדי".

 

בדרכו חזרה לעסקי הביטחון הגדיר לעצמו מילצ'ן רק קו אדום אחד: פעילות מול לקוחות אזרחיים בלבד. "מילצ'ן החליט שהחברה לא תמכור שירותים לצבאות או למשרדי הגנה באשר הם ובשום מחיר", מסביר המקורב. "מילצ'ן גם קבע שבכל מקרה BSI לא תמכור נשק, אלא רק ידע ושירותים".

 

מלון טאג' מהאל במומבאי עולה בלהבות לאחר התקפת הטרור ב-2008 מלון טאג' מהאל במומבאי עולה בלהבות לאחר התקפת הטרור ב-2008 צילום: בלומברג

 

הערכת סיכונים, מיפוי איומים

 

במשרדים ראשיים מצוחצחים במרכז ז'נבה ממוקם הבסיס־האם של חברת BSI, הנמצאת היום בבעלות משותפת יוצאת דופן של חברת ההפקות ההוליוודית של מילצ'ן New Regency וקבוצת טאטא ההודית. ניו ריג'נסי היא גם החברה שבאמצעותה מחזיק מילצ'ן ב־24.5% ממניות ערוץ 10, ושותף בה עמו גם טייקון התקשורת רופרט מרדוק. מילצ'ן הקים את BSI זמן קצר לאחר אירועי מומבאי ובשלב הראשון היא עוד היתה בבעלותו המלאה, עד שכמה חודשים לאחר מכן נכנסה קבוצת טאטא כבעלת מניות.

יו"ר טאטא, ראטן טאטא. "הוא ומילצ'ן מבקרים זה אצל זה , מתיעצים בטלפון ושורר ביניהם הרבה כבוד הדדי" יו"ר טאטא, ראטן טאטא. "הוא ומילצ'ן מבקרים זה אצל זה , מתיעצים בטלפון ושורר ביניהם הרבה כבוד הדדי" צילום: אי פי אי

 

טאטא היא התאגיד העסקי הגדול ביותר בהודו - קונגלומרט שפעיל באמצעות יותר ממאה חברות־בנות בתחומי הרכב, האנרגיה, המלונאות והתעשייה, עם מחזור מכירות של קרוב ל־70 מיליארד דולר בשנה. במדינה שקשה לחדור לפעילות העסקית בה, במיוחד בתחום הביטחוני, שאנשי העסקים בה ידועים כחשדנים ומנהלי משא ומתן ארוך ומייגע, החיבור האישי של מילצ'ן למשפחת טאטא הפך את הצלחתה העסקית של BSI למובטחת כמעט מהיום הראשון.

לדברי מקורבים לחברה, פרופיל כוח האדם שהועסק בפרויקט היה שונה - ויקר יותר - מזה של חברות אבטחה ישראליות אחרות הפעילות בחו"ל, שמעסיקות בעיקר משוחררים טריים של יחידות קרביות. BSI הקפידה, לדבריה, להעסיק כוח אדם מנוסה יותר, רובו בשנות ה־30 לחייו, בוגרי יחידות קרביות אבל גם בוגרים של יחידות המודיעין, השב"כ והמוסד, בדגש על אנשים עם ניסיון מסוים באבטחה אזרחית.

 

לצד המשרדים בז'נבה מחזיקה BSI גם משרד מקומי במומבאי, משם היא מנהלת את הפרויקט המרכזי שלה בשלב זה, שעליו היא עמלה בשנתיים האחרונות - אבטחת רשת מלונות טאטא בהודו. כמו כל פרויקט אבטחה, הסבירו גורמים בחברה ל"מוסף כלכליסט", החל גם הפרויקט הזה בהערכת הסיכונים ומיפוי האיומים השונים שעלולים להישקף למלונות הרשת. אלה כללו מכוניות תופת, השתלטות מחבלים, הצתות וגניבות. לצורך ביצוע סקרי הסיכונים "פשטו" עשרות עובדים מטעם החברה, בו בזמן, על כל מלונות הרשת. הם ניתחו את האיומים הפוטנציאליים הנשקפים לכל מלון בנפרד, תוך התייחסות למיקומם הפיזי בתוך הערים, למבנה הארכיטקטוני שלהם ולסיכונים הנוגעים למיקום הגיאוגרפי השונה של כל מלון. כך, לדוגמה, בצפון הודו נלקחו בחשבון איומים אפשריים מצד פקיסטן, ואילו מלונות במזרח הודו הותאמו לאיומים אפשריים מצד המורדים המאואיסטיים. בהמשך תכננה BSI את כל מערכי האבטחה במלונות וקבעה אילו אמצעים טכנולוגיים יותקנו בהם, כמה מאבטחים יוצבו בכל מלון, היכן יתפרסו וכיצד יחולקו המשימות ביניהם.

 

השלב האחרון, שהסתיים רק לאחרונה, כלל הדרכות של צוותי האבטחה המקומיים. הדרכות אלה התבצעו בתוך המלונות עצמם או באתרים חלופיים בהודו שנשכרו במיוחד לשם כך. אחת הנקודות המעניינות שגילה הצוות המקצועי של BSI תוך כדי עבודתו עם הצוותים המקומיים היתה שבגלל פערי המעמדות בהודו עובדי האבטחה אינם מקפידים בבדיקת אנשים שמציגים חזות מעמדית גבוהה, למשל כאלה שמגיעים ברכבי פאר או לבושים בחליפות מהודרות. סדרת ההדרכות שהובילו הישראלים ניסתה להתמודד עם בעיה זו.

 

מגייסים רק ישראלים

 

אבל קודם שניגש לתהליך תכנון האבטחה - שארך כשנתיים והסתיים רק לאחרונה - ניגש מילצ'ן למלאכת איוש משרות הבכירים בחברה. ואף שעזב את הארץ לפני עשרות שנים, ושרשמית BSI כלל אינה חברה ישראלית, מילא את כל שדרת ההנהלה הבכירה בישראלים בלבד, רובם מהעולם הביטחוני הישראלי. לדברי מקורביו, אין למילצ'ן אג'נדה עקרונית בעד העסקת ישראלים, ובחברת ההפקות שלו כמעט שלא נמצאה העדפה לעובדים ישראלים, אבל בגלל התחום שבו עוסקת BSI העדיף לראות בצמרת הניהול שלה דמויות מפתח מעולם הביטחון הישראלי. עם הזמן הצטרפו לחברה גם מנהלים הודים, אולם ההנהלה הבכירה נותרה ישראלית.

 

זאב פלדמן זאב פלדמן צילום: אוראל כהן

לנשיא החברה מינה מילצ'ן את רו"ח זאב פלדמן, מי שנחשב לנציגו העסקי בישראל, ומהיחידים בצמרת BSI שאינו מגיע מרקע ביטחוני. פלדמן, לשעבר סגן נציב מס הכנסה, היה מועמד לתפקיד מנהל רשות המסים כמה חודשים לפני שהפך לנשיא BSI, אולם הוא הסיר את מועמדותו לאחר שהתגלה כי לא דיווח לוועדת האיתור על עדותו במשטרה בעניין ייצוג אנשי העסקים מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק בפרשת השומות החשודות של פקיד השומה שוקי ויטה. יהודה נסרדישי מונה במקומו.

 

פלדמן (59) בעצם פרש ממס הכנסה כבר בשנת 1994. בשנים שלאחר מכן כיהן כמנכ"ל פיבי בית השקעות, חברה־בת של הבנק הבינלאומי, וכדירקטור בשורה של חברות. הוא ליווה את מילצ'ן בהליך מכירת עסקי הכימיקלים המשפחתיים לשותפו בערוץ 10 יוסי מימן, כמו גם בהליך ה"התאזרחות" שעבר כאשר המדינה החליטה להעניק הטבות מס נדיבות לתושבים חוזרים לרגל חגיגות ה־60 למדינה. בתיווכו של פלדמן ושל עו"ד פיני רובין נכלל מילצ'ן ברשימת אנשי העסקים ש"עלו" לישראל כדי לזכות בהטבות אלה. גם ב־BSI אחראי פלדמן בעיקר על הניהול הפיננסי של החברה ועל היבטי המיסוי הנגזרים מפעילותה בהיותה חברה זרה.

 

זמן קצר לאחר שהוקמה החברה גייס פלדמן לתפקיד המנכ"ל את ג'קי אשל־אזולאוס, שאותו הכיר עוד בימי שירותם הצבאי כקציני תותחנים. אשל־אזולאוס הוא אחד מעמודי התווך של קהילת המודיעין הישראלית, ואחת הדמויות המסתוריות ביותר בעולם העסקים הישראלי היום. באתר החברה מתוארת הקריירה שלו בשורה לקונית אחת המספרת על "30 שנות שירות באגף המבצעים של משרד ראש הממשלה הישראלי", אבל מאחורי תיאור זה מסתתר שירות מבצעי של עשרות שנים במוסד, בין היתר כראש חטיבת המבצעים. גורמים במערכת הביטחון מתארים אותו כאחד האנשים המקצועיים והמקושרים שצמחו במוסד, ואולי משום כך הוא נמנע לחלוטין לאורך השנים מאור הזרקורים וכמעט שאי אפשר למצוא פרטי מידע על אודותיו.

 

לסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה מונה תא"ל (מיל') מנחם בכרך, סגן יו"ר ההנהלה הציבורית של התעשיות הביטחוניות במכון היצוא, שעבד בעבר בין היתר באגף האבטחה של השב"כ וכיהן כדירקטור ברפאל.

 

בשנתיים האחרונות היתה השותפה העיקרית של BSI - שפועלת במתכונת של חברת ניהול שמעסיקה מספר קטן של עובדים ומתבססת על מיקור חוץ והתקשרות עם קבלני משנה - חברת "תשבץ" של אביב פישביין, לשעבר בכיר באגף המבצעים של השב"כ, שפועלת בתחום הייעוץ הביטחוני זה כ־20 שנה והחזיקה סניף מקומי בהודו עוד לפני אירועי הטרור במומבאי. BSI ותשבץ החלו לפעול יחד כמה חודשים לאחר הפיגועים במומבאי, ולאחרונה נפרדו דרכיהן בהסכמה. תשבץ מנוהלת על ידי פישביין ואלי הרם, לשעבר ראש חטיבה במוסד והמשנה למנהל לשכת ראש הממשלה. החברה מתמחה בעיקר במתן פתרונות אבטחה מורכבים וכן במניעת פחת ואובדן בארגון.

 

הכסף הגדול - באבטחת מידע

 

במקביל לפרויקט אבטחת מלונות טאטא בהודו, הנחשב לפרויקט האבטחה האזרחי הישראלי הגדול ביותר אי פעם במדינה, ביצעה BSI בשנתיים האחרונות כמה פרויקטים נוספים, שהושגו בחלקם על בסיס הקשרים האישיים הטובים של מילצ'ן. כזה הוא, לדוגמה, פרויקט האבטחה של מועדון הכדורגל של ברצלונה, בארסה, שמילצ'ן הוא חבר אישי של נשיאו חואן לפורטה ואף ארגן לו בעבר ביקור בזק בישראל.

 

על פי אתר האינטרנט של BSI, היא מעורבת גם בכמה פרויקטים בישראל, בין השאר של חברת אינטל, אייס ושל חברת ההובלה המשוריינת ברינקס. בכל הפרויקטים הללו מתבססת המעורבות של BSI על אותו מודל - החברה מגבשת את תפיסת הסיכונים של הארגון, מתכננת מחדש את מערך האבטחה ולאחר מכן מיישמת אותו באמצעות קבלני משנה וממשיכה ללוות אותו בצורה כזו או אחרת למשך תקופה.

 

לאחרונה, עם הגעתו של פרויקט האבטחה של מלונות טאטא לישורת האחרונה, החלה BSI לנסות להיכנס לתחום אבטחת המידע, כשהיא מציעה ללקוחותיה חבילה הכוללת אבטחה פיזית לצד אבטחת IT. בימים אלה מנהל נשיא החברה פלדמן כמה משאים ומתנים עם חברות, בהן גם חברות מקבוצת טאטא, למתן שירותי אבטחת המידע. "התחום בטאטא ובהודו בכלל מאוד מפותח", אמר ל"מוסף כלכליסט" מקורב ל־BSI, "ויש בו הרבה הזדמנויות עסקיות. ברור לחברה שפתרונות אבטחה משולבים הם הדבר הגדול הבא בשבילה, ושם גם טמון הכסף הגדול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x