$
מוסף כלכליסט 18.2.10

תקציר מנהלים: ראיון עבודה מהיר עם שר התחבורה ישראל כץ

ישראל כץ הוביל בשנה האחרונה סדרה של תקנות חדשות שיאפשרו יבוא מקביל של כלי רכב לישראל, לראשונה גם לא ישירות דרך יצרניות הרכב. התקנות אושרו השבוע על ידי ועדת הכלכלה של הכנסת ועתידות להיכנס לתוקף בעוד כחודשיים

אורן הוברמן 12:4618.02.10

1. היתה התנגדות רבה לרפורמה שאתה מוביל, לפתיחת שוק הרכב ליבואנים מקבילים. מה היה מאחורי הקלעים?

"להגיד שהיתה התנגדות רבה זה האנדר־סטייטמנט של השנה. לקח לנו זמן להבין איזה שד עוררנו ובאילו עוצמות. אני חושב שמאז שהממשלה החליטה להיאבק בעמלות הבנקים לא היתה מתקפה כזו מצד בעלי החברות. מדובר פה במונופול גדול מאוד של גופים שמרוויחים כמויות עצומות של כסף - בעלי חברות הרכב - והם לא רוצים שייכנסו להם בין הרגליים.

 

"הם רוצים לשמור את זה בדיוק כמו שזה עכשיו. זה לא שההתנגדות לא היתה צפויה, אבל הופתעתי לגלות כמה רחוק הלוביסטים הגיעו כדי להוריד את הדבר הזה מסדר היום. היה לחץ כבד מאוד, מכל הרמות ועל כל מי שקשור לנושא. כל הקשרים שהיו להם הופעלו. לא במקרה העניין תקוע 11 שנה, ולמרות ניסיונות שונים לתקן את המצב. היו מי שרמזו לי שאשלם על זה מחיר כשאתמודד על תפקידים בעתיד. שאני מייצר לי מתנגדים חדשים, ובשביל מה. אני לא בטוח שכל פוליטיקאי היה מוכן לספוג את מה שעבר עליי בתקופה האחרונה".

 

2. ממה יש לחברות הרכב המבוססות לחשוש כל כך? מיבואנים קטנים?

"אנשים לא מבינים עד כמה החברות הללו רווחיות. אנחנו מדברים על פערי תיווך עצומים. אחת הסיבות שיבואני הרכב הגדולים היו מעדיפים להשתיק את כל הסיפור הזה עד כמה שאפשר הוא שהדבר האחרון שהם רוצים זה לחשוף את רמת הרווחיות שלהם. אתה מבין שכל שינוי, קטן ככל שיהיה, אומר לפגוע בפרה החולבת הזו".

ישראל כץ, שר התחבורה ישראל כץ, שר התחבורה צילום: גיא אסיאג

 

3. אתה באמת מאמין שמחירי הרכבים יירדו בזכות הרפורמה?

"חד וחלק. זה יתחיל בכניסה של חברות קטנות שכדי להשתתף במשחק יצטרכו להציע מחירים תחרותיים, וימשיך בחברות גדולות יותר, כמו חברות הליסינג ויבואנים גדולים שלא יכלו עד כה להיכנס לשוק. השלב השלישי יהיה תחרות בין היבואנים לבין עצמם. יגיעו לכאן יותר דגמים והמחירים יצנחו. וברגע שיהיו מתחרים אמיתיים ויהיו מחירים שונים של אותו מוצר, תוכל לקנות מכונית כמו שאתה קונה דברים אחרים באינטרנט, תוכל להשוות על סעיף מחיר. תראה מה זה עשה למחירי מוצרי האלקטרוניקה".

 

4. ואם זה יצליח, מה יקרה?

"יהיו הרבה יותר מכוניות על הכביש. עשרות אחוזים יותר".

 

5.כל העולם לא מנסה לעשות ההפך? להפחית את כמות המכוניות, הזיהום והפקקים?

"אני מכיר את הארגונים שמובילים מהלכים להפחתת כמות המכוניות. אין ולו אחד מבין ראשי הארגונים האלה שאין לו רכב אחד לפחות, ובדרך כלל גם עוד אחד לאשה. הניסיון לצמצם את כמות הרכבים הוא לא רציני. אנשים רוצים מכוניות ואף אחד לא ימנע מהם את זה. במקביל, אני פועל לשפר את הכבישים ואת הרכבות, אבל עלייה במספר הרכבים היא טבעית ובלתי נמנעת. ואם כבר, עדיף שאלה יהיו רכבים חדשים שהם בטוחים יותר ומזהמים פחות. מלבד זאת, יותר מכוניות זה יותר מסים למדינה".

 

6. בעלי החברות טוענים שעוד יבואנים אומר פחות פיקוח ושירות פחות איכותי.

"זה לא נכון. משרד התחבורה קיבל תוספת תקנים, פתחנו מחלקה שלמה בשביל הנושא הזה, ואנחנו נערכים לשיפור השירות ונקפיד עליו, כדי לוודא שהוא לא ייפגע. כל הטענות על המוסכים והאחריות מגוחכות. הרי כל בעלי הרכבים יוכלו לתקן את הרכבים באותם מוסכים. חוץ מזה, אני שמח שחברות הרכב הגדולות דואגות לצרכנים פתאום. כבר עשינו את שלנו".

 

7. מה השלב הבא?

"אני פועל מול האוצר להוריד את המיסוי על רכבים חדשים ל־60%, גם כדי להוזיל את המחירים בכלל וגם כדי להקל עוד יותר על יבוא אישי של רכבים. אני חושב שבשורה התחתונה זה יעשה טוב גם ליבואניות הגדולות: יותר אנשים יקנו רכבים חדשים, גם אנשים שפעם לא יכלו להרשות לעצמם".

 

8. מנכ"ל רכבת ישראל, יצחק הראל, הודיע השבוע על עזיבתו. פורסם בעבר שביקשת להחליף אותו, ושהיחסים ביניכם רעועים.

"אין לזה בסיס. הצטערתי מאוד לשמוע על לכתו. הוא אמר לי שהוא רוצה לעשות לביתו, ואחרי 30 שנה בשירות הציבור אין לי תשובה טובה לתת לזה. אבל איך הוא אמר לי בעצמו, לא אלמן ישראל. אני בטוח שנמצא מנכ"ל טוב אחר".

 

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x