$
המלצות ואזהרות

10 טיפים לבדיקת תשואות קרן גידור

בחינה של תשואות קרן גידור תתבצע אחרי שזהות מנהל קרן הגידור והנאמן שלה כבר ידועים לנו. היעד, הממוצע, העקביות, הפרסום, המתחרים והעיתוי הם חלק מהצ'ק ליסט. כתבה שניה בסדרה

קרן בילסקי 11:0213.12.09

הצעד הראשון והחשוב לאחר בדיקת זהות מנהל קרן הגידור והנאמן שלה הוא לבדוק את הפרמטרים הקשורים בתשואות שהשיגה הקרן. רוב הפרמטרים שנציין כאן רלבנטיים גם לבחינת ההשקעה בענף קרנות הנאמנות, הגדול עשרות מונים מענף קרנות הגידור, המנהל 1.5 טריליון דולר. להלן צ'ק ליסט המונה עשרה

פרמטרים רלבנטיים לנושא.

 

1. תשואת יעד

 

בבדיקת השקעה בקרן גידור יש להתחקות אחר התשואות שהשיגה הקרן לאורך זמן. רצוי שכל משקיע יקבע לעצמו מראש יעד תשואה, כלומר איזו תשואה היה רוצה לקבל מהשקעה זו. כשמדובר בקרנות גידור, ממוצע התשואה נטו כיעד לאורך זמן הוא 10%, אולם הוא יכול לנוע בטווח של 8%–12% לשנה.

 

2. ממוצע התשואה

 

ממוצע התשואה של הקרן לאורך שנים הוא נתון חשוב, אך יכול להטעות. דוגמה ראשונה שיכולה להמחיש את הדברים נוגעת לשתי קרנות הפעילות עשר שנים, ולשתיהן ממוצע תשואה שנתית של 10%.

 

קרן A השיגה תשואה של 15% לשנה בחמש שנים הראשונות ותשואה של 5% בלבד לשנה בחמש השנים האחרונות. לעומת זאת, קרן B השיגה בחמש השנים הראשונות תשואה ממוצעת של 5% ובחמש שנים האחרונות תשואה של 15%. הפרמטר של תשואה ממוצעת אמנם מצביע על שוויון בין הקרנות, אולם בפועל קרן B עדיפה, שכן היא הפגינה שיפור בתשואות לעומת קרן A.

 

דוגמה מהחיים היא קרן Campbell Global Asset, שהשיגה לאורך תקופות פעילותה תשואה שנתית ממוצעת של 5.3%, אך אם פורטים את הישגיה לתקופות שונות, עולה כי בחמש השנים האחרונות ירדה התשואה השנתית ל־2.4%, ובשלוש השנים האחרונות היא אף השיגה תשואה שלילית של 2.8%.

 

3. תשואות עקביות

 

חשוב שהקרן תשמור על עקביות בתשואות שהיא משיגה, כלומר על התנודתיות של תשואות הקרן להיות נמוכה ככל האפשר. מאחר שאיננו יכולים לתזמן את מועד ההשקעה, שמירה על פרמטר זה מאפשרת לנו להשיג בכל נקודת זמן שבה ניכנס להשקעה בקרן תשואה שקרובה לממוצע.

 

4. תשואות לאורך זמן

 

חשוב לבדוק את התשואות של קרן הגידור לאורך טווח ארוך. התקופה המומלצת לבדיקת תשואות היסטוריות היא לפחות ארבע שנים, טווח המאפשר לבחון את יכולתה של קרן הגידור להתמודד עם מצבי שוק שונים.

 

קרן GLG CREDIT, לדוגמה, שהושקה בספטמבר 2002, ייצרה תשואה שנתית של 20% בשנתיים וחצי הראשונות לקיומה, אך בשלוש השנים שלאחר מכן ייצרה תשואה שנתית שלילית של 6.6%, וזאת עוד לפני המשבר של שנת 2008. מתחילת 2008 עד אוגוסט 2009 הקרן בעצם ספגה ירידות של 65%.

 

5. לא ללכת שולל

 

משקיע בקרן גידור אינו צריך לבדוק את התשואות שהשיגה הקרן בתקופות מוכתבות או בתקופה שמנהל הקרן בחר להציג. תופעה זו נחשבת לנדירה בענף קרנות הגידור ומקובלת יותר דווקא בעולם קופות הגמל והפנסיה, שבו מנהל הכספים בוחר להציג למשקיע תקופה מסוימת שבה השיגה הקרן תשואה גבוהה מהמתחרים או ממדדי הייחוס. אנו ממליצים לבדוק את תשואת הקרן שלוש־ארבע שנים לאחור, ולא להתרשם מהישגיה בתקופה שמנהלי הקרן בחרו להציג.

 

בצד זאת, בבדיקת התשואות המוצגות, חשוב שלא להתרשם משמות ידועים או מפורסמים של קרנות או גופים שמנהלים את הכסף (לדוגמה בנקי השקעות אמריקאיים ואירופיים ובנקים שוויצריים ידועים). קרן הגידור של הקרן השוויצרית גוטקס מרקט ניוטרל, לדוגמה, ייצרה מהשקעתה תשואה של 6.1% לשנה בלבד עד המשבר, וב־2008 עצמה איבדה 19.8%.

 

ככל שהגוף המשקיע הוא ציבורי או מוסדי (קרן פנסיה, קופת גמל, חברות ביטוח או מוסד להשכלה גבוהה), כך ייטו מנהלי ההשקעות ללכת שבי אחרי השמות הידועים, אולי בעקבות האמרה הידועה: "אף אחד לא פוטר עד היום מעבודתו כי השקיע במניות".

 

6. יותר "חיובי" מ"שלילי"

 

מספר החודשים שבהם השיגה הקרן תשואה חיובית מעידה על שליטה של מנהל הקרן בהשקעות שלו, וכן מלמדת על תלות נמוכה יחסית במצבי שוק שונים. ככל ששיעור החודשים שבהם התשואה שהשיגה הקרן חיובית גבוה יותר, כך הסיכון הגלום בהשקעה בה קטן יותר.

 

7. השוואה למתחרים

 

אנו ממליצים להשוות לקרנות מתחרות, אשר אסטרטגיית ההשקעה שלהן זהה לקרן שבה תרצו להשקיע. בדיוק כפי שלא משווים איגרות חוב למניות, כך אין משווים קרנות גידור הפועלות באסטרטגיה מסוימת לקרנות באסטרטגיה אחרת. כל אסטרטגיה מתאפיינת בתשואות שונות וברמת תנודתיות אחרת.

 

8. ברוטו או נטו

 

בטרם בודקים את הישגי הקרן יש לוודא אם התשואות של הקרן מוצגות במונחי ברוטו או נטו (או כמו שמופיע באנגלית: GROSS or NETT). במילים אחרות, יש להביא בחשבון שתשואות ברוטו אינן כוללות הפחתות שונות, כגון ניכוי עמלות הניהול של קרן הגידור. בשלב זה כדאי לוודא, כמובן, שתשואות העבר המוצגות הן תשואות שאכן נרשמו בפועל ולא מדובר בסימולציה כלשהי.

 

9. תשואות במצבי שוק שונים

 

חשוב לשים לב אם תשואות קרן הגידור הנבדקת מתאפיינות בדפוס מסוים. במילים אחרות, לבדוק איך התנהגה הקרן בתקופות של עליות בשווקים לעומת בזמנים של ירידות - אם אכן התשואות היפות הושגו גם בתקופות של שווקים דוביים (שווקים המתאפיינים בירידות שערים). חשוב להבין שהשקעה בקרנות גידור שונה מהשקעה בקרנות נאמנות או בתעודות סל, המתאפיינות בחשיפה גבוהה לשוק, ולכן בתקופה של שוק יורד הן סופגות ירידות חזקות.

 

10. לא תחזית לעתיד

 

בבדיקת הישגי העבר של הקרן צריך להביא בחשבון שתשואות עבר אינן ערובה לעתיד, אך הן בהחלט יכולות לתת אינדיקציה מסוימת על יכולותיה של קרן הגידור. גם אדם העומד לפני טיפול שורש בשיניו יעדיף מן הסתם מומחה המציג 85% הצלחה על פני מומחה המציג 25% הצלחה בלבד, אף שאין בכך כדי להבטיח את הצלחת הטיפול.

 

לסיכום: מבחינת התשואות שהשיגה קרן הגידור אפשר ללמוד הרבה מאוד. אמנם התשואות אינן קריטריון יחיד להחלטה אם להשקיע בקרן, אך הן בהחלט יכולות לשמש כלי תומך החלטה בפסילת קרנות גידור בלתי ראויות במהלך המיון הראשוני.

 

הכותבת היא מנכ"לית חברת BSP קרנות, המתמחה במחקר ובהשקעות בתחום קרנות הגידור

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x