$
בורסת ת"א

כמה כללים שיצילו אתכם ממאדוף הבא

עד כמה שהדבר נשמע מוזר, ההונאה הפיננסית הגדולה בהיסטוריה לא התאפיינה בתחכום רב. בדיקה פשוטה של הגופים שנתנו שירותים לקרן של מאדוף היתה גורמת למשקיע רציני למשוך את כספו במהירות. קרנות גידור — כתבה ראשונה בסדרה

קרן בילסקי 21:0622.11.09

פרשת הנוכל ברנרד מאדוף הפנתה את הזרקור לעבר עולם קרנות הגידור. לנו מזכירה הפרשה את הסיפור על "בגדי המלך החדשים" שחיבר הנס כריסטיאן אנדרסן. האגדה מספרת על מלך שנתן זהב רב בידי זוג חייטים נוכלים, אשר הבטיחו לתפור לו בגד מלכותי מחוטי זהב שיהיה בלתי נראה לאנשים טיפשים. החייטים הנוכלים לקחו את הזהב לעצמם, אך לא תפרו למעשה כל בגד.

 

כאשר נמסר הבגד בטקס מפואר, התבייש המלך להודות שהוא אינו רואה אותו. המלך צעד ברחובות הממלכה כשהוא לבוש לכאורה בבגדי הזהב אך למעשה היה עירום כביום היוולדו. המלך אמנם זכה לקריאות התפעלות מכלל האזרחים — שהתביישו אף הם להודות שאינם רואים את תלבושתו פן ייחשבו לטיפשים — אבל אז הגיע ילד קטן שלא חשש לומר את האמת ולצעוק: "המלך הוא עירום".

 

הסיפור מהווה אלגוריה נוקבת לתהליכים חברתיים הגורמים ליחיד להיגרר אחר הכלל, גם במחיר השתקת האמת.

נחזור לעולם קרנות הגידור. מדובר בתחום שכוכביו הם מנהלי השקעות מתוחכמים היודעים לייצר לאורך זמן תשואה חיובית עודפת על פני מדדי היחס (של מניות ושל איגרות חוב) ועל פני קרנות הנאמנות המשקיעות בשווקים המסורתיים.

 

אמנם בארצות הברית נרשמו קרנות גידור רבות ברשות ניירות הערך (SEC), אבל מדובר בתחום שמעצם הגדרתו אינו נתון כרגע בפיקוח מלא של הרשויות. לכן ישנן כמה בדיקות חובה שמומלץ לבצע לפני שמשקיעים בקרן גידור.

 

למי נאמן הנאמן?

 

הבדיקה הראשונה ואולי החשובה ביותר היא של שלושת ספקי השירות האמורים לתת אשרור ולגיטימציה לנתונים שהקרן מוסרת למשקיע.

 

1. האדמיניסטרטור של הקרן (Fund's Administrator), שהוא הגוף המופקד על חישוב ערך הנטו של הנכסים הפיננסיים של הקרן ועל פרסום הנתונים.

 

2. הנאמן של הקרן (Fund's Custodian), שהוא הגוף המחזיק את נכסי הקרן — קרי מזומן וני"ע.

 

3. מבקר הקרן (Fund's Auditor), בדרך כלל פירמת רואי חשבון שתפקידה לבקר את מאזני החברה ולאשרם.

על שלושת ספקי השירות הללו להיות גופים רציניים, אוביקטיביים, בלתי תלויים וכמובן בלתי קשורים לבעלי הקרן. זאת, כדי שיוכלו לבצע את תפקידם ולשמור על האינטרסים של המשקיעים ללא משוא פנים.

 

בחינת נותני השירות מהווה את המחסום הראשון להשקעה (או להימנעות מהשקעה) בקרן, מה שמכונה בעגה המקצועית פרמטר "Go, No Go".

 

במקרה של מיודענו מאדוף, האדמיניסטרטור והנאמן של הכספים היו לא אחר מאשר הוא עצמו, ואילו מבקר הקרן היה משרד Friehling & Horowitz, גוף קיקיוני המונה שלושה אנשים שבו המנהל היה ידידו הטוב (והלא אובייקטיבי, מן הסתם) של מאדוף. זה היה התחליף לפירמת ראיית חשבון מובילה, כמצופה מגוף המנהל מיליארדים רבים של דולרים.

לאחר התפוצצות הפרשה התברר כי עם המשקיעים הרבים נמנו בנקים מובילים, גופים פנסיוניים מכל העולם, חברות ביטוח, גופים פילנתרופיים, מוסדות להשכלה גבוהה וכן משקיעים פרטיים רבי ניסיון. כמו בסיפור בגדי המלך החדשים, חלקם ראו את הנורות האדומות אך בחרו להתעלם מהן, ולהיצמד לעקרון ההמון המריע למלך. חלקם לא עשה שימוש ראוי בבעלי מקצוע שיידעו לשאול את השאלות הנכונות.

 

סיסמאות במקום תשובות

 

שאלות נכונות עשויות להיות כמו אלו שהעלינו בחודש יולי 2003, כאשר ביקרנו במשרדי קרן הגידור פיירפילד (Fairfield), שהיתה המגייסת הגדולה ביותר של מאדוף.

 

שאלנו את מנהליה של פיירפילד כיצד הם מסבירים את העובדה שבמשך שנים אין לקרן תשואות שליליות, קורלציה למדדים פיננסיים או הסבר מניח את הדעת לתשואות שרשמה. לא הצלחנו לקבל תשובה שתניח את דעתנו, פרט לסיסמאות בדבר גאוניותו של מאדוף, הסכומים האדירים שהוא מנהל, או ההיסטוריה הארוכה של הקרן.

 

בעקבות זאת החלטנו בו במקום לפסול את פיירפילד או כל קרן אחרת המשקיעה את כספיה אצל מאדוף. במשך השנים לא רק שנמנענו מלהשקיע אצלו, אלא שגם ייעצנו ללא מעט מלקוחותינו לפדות מיידית את אחזקותיהם אצל מאדוף ובכך הצלנו סכומי כסף רבים.

 

אפשר רק להצטער על שלא היינו הגוף המייעץ לגופים מוסדיים אחרים כגון בנק מדיצ'י האוסטרי או הבנק הספרדי סנטאנדר (אשר מחק ללקוחותיו יותר מ־1.5 מיליארד דולר).

 

 

לסיכום, אפשר לציין כי עד כמה שהדבר נשמע מוזר, ההונאה הפיננסית הגדולה ביותר בהיסטוריה לא היתה מעשה בעל תחכום רב כפי שהיינו מצפים, אלא התבססה על ניצול הפרצות במערכות קבלת ההחלטות של גופי ההשקעה הגדולים. אותן מערכות, אגב, קיימות עד היום.

 

מערכות אלו נסמכות בעיקר על גודל הסכומים המנוהלים בקרן מסוימת או בגוף הנבדק, על השמות של המשקיעים האחרים בקרן (רצוי שיהיו מובילי דעה), או על השמות הנוצצים המעטרים את ההנהלה. למותר לציין כי טעויות אלו אינן שמורות רק למשקיעים בקרנות גידור אלא למשקיעים כמעט בכל סקטור. לכן אנו ממליצים להתחיל את רשימת הצ'ק ליסט בבדיקת נותני השירות לקרן, ואם אין למשקיע את הידע הנדרש, כדאי להיוועץ במומחים בתחום.

 

הכותבת היא המנכ"לית של חברת הייעוץ BSP קרנות, המתמחה במחקר וייעוץ בתחום קרנות הגידור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x